Nieuws Januari 2011

10-01

Ballon d'Or: De Persconferentie (deel 2)

Bij deze deel 2 van de persconferentie die voorafging aan het hoofdevenement.

Spelers, jullie hebben allemaal gespeeld met Ronaldinho. Denken jullie dat hij iets mist nu hij weg is bij Barça, dat een geweldige periode meemaakt, en teruggaat naar Brazilië?
Iniesta: “Hij was tijdens een ook fantastische periode bij ons en ik denk dat iedereen hem nog herinnert om hoe hij was als speler. Hij was fantastisch. Ik wil graag die positieve herinnering aan hem houden, en ik weet zeker dat hij in Brazilië weer iedereen zal vermaken met zijn talent.”

Messi, kun je vertellen hoe moeilijk het was om te starten bij La Masia als Argentijn?
Messi: “Iedereen weet hoe moeilijk ik het had toen ik bij La Masia kwam, maar iedereen weet ook hoeveel steun ik heb gehad van mijn teamgenoten en de club. Het was de reden waarom ik door wilde gaan en heb kunnen bereiken wat ik heb bereikt.”

Guardiola en Xavi, is het jeugdsysteem van Barça iets dat geëxporteerd kan worden?
Xavi: “Ik denk van wel, over de hele wereld. Bij Barça is het alleen zo dat we zo vroeg beginnen, al met negen of tien jaar. Daardoor leren de spelers dezelfde waarden en concepten, zoals respect. Ik ben er trots op dat ik de Barça-school representeer, want ik denk dat het de beste is ter wereld.”

Iniesta en Xavi, coaches zijn afhankelijk van hun spelers, maar is dit andersom ook?
Iniesta: “Ja. Als alles goed gaat, is dat een combinatie van vele factoren. Spelers moeten hun coach respecteren, maar andersom moet een coach ook respect weten te verdienen. Die balans is noodzakelijk. We zitten hier nu met twee geweldige coaches en zij zijn de sleutel tot ons succes geweest.”

Spelers, aan wie zou je de Ballon d’Or geven? Aan jezelf of een teamgenoot?
Iniesta: “Ongeacht wie er wint vandaag, we moeten ons winnaars voelen. Het is al een beloning om hier te mogen zijn. Buiten ons zijn er ook nog teamgenoten die de prijs verdienen. Het is een individuele prijs, maar het zou als teamprijs gezien moeten worden.”

Xavi, je hebt nogal last gehad van je achillespees. Hoe kon je spelen met die blessure? Leed je eronder?
Xavi: “Ik zet mezelf niet graag neer als slachtoffer, maar ik leed er wel onder, ja. Gelukkig ben ik ervan hersteld. Maar ik was altijd gemotiveerd en kon iets bijdragen aan het team en op het veld staan, pijn of geen pijn. Ik wil de medische staf dan ook bedanken voor hun hulp. Ik ben nooit mijn motivatie verloren.”

Spelers, aan wie zal je denken, buiten je familie, bij deze prijs?
Iniesta: “Het is moeilijk om een individu aan te wijzen.”
Messi: “Inderdaad. Sowieso onze teamgenoten.”
Xavi: “Hetzelfde. Mijn teamgenoten en familie, want ik denk altijd aan mijn onvoorwaardelijke vrienden die er voor mij zijn als ik het moeilijk heb.”

Messi, als je opnieuw deze prijs wint, vind je dat dan jammer voor je teamgenoten?
Messi, lachend: “Voor mij is het al een eer om hier te zijn, zeker met mijn teamgenoten. Als ik win, is dat geweldig; als ik niet win, ben ik blij voor Xavi of Andrés.”