Nieuws Maart 2013

13-03

Barça - AC Milan 4-0

Op dinsdag 12 maart was het zover: de zo veelbesproken return in de Champions League tegen AC Milan. Na de 2-0 nederlaag in het Italiaanse San Siro was het aan FC Barcelona om in eigen huis het tij te keren en Milan te elimineren, met als prijs een ticket naar de kwartfinales. In de aanloop naar de wedstrijd uitten de blaugranas én de coach hun vertrouwen in het team, maar vooral ook in de fans. Heel Camp Nou, onder wie een aantal fanclubreizigers, schaarde zich achter de ploeg en met een schitterend mozaïek met de passende slogan “Wij zijn één team!” ontvingen zij de spelers met het volste vertrouwen.
Tito Vilanova en Jordi Roura kozen voor de sterkste opstelling mogelijk, al was dat zonder Puyol, die op de bank begon, en met Mascherano. Xavi Hernández was op het nippertje fit verklaard en zat bij de startende elf, terwijl Villa de voorkeur kreeg boven Alexis. Voor Barça was het streven duidelijk: aanvallen, aanvallen, aanvallen – en goed verdedigen!

In een uitverkocht Camp Nou klonk het fluitsignaal en ging wat een veelbelovende clash zou worden van start. Vanaf minuut één stonden de culés achter Barça en schalden de leuzen door het stadion. De witte bussen werden geparkeerd om de voorsprong te verdedigen en Barça claimde het balbezit. En geheel plotseling, alsof het een voorbode was voor hoe de avond zou verlopen, was daar Leo Messi, die vanuit het niets met vijf minuten op de klok uithaalde en met een prachtige voetbeweging een weergaloos doelpunt scoorde. Camp Nou ontplofte, terwijl de Italianen verbouwereerd nog de bal langs hoorden suizen. Het geloof groeide en dat was te zien in het spel van Barça, want de eerste twintig minuten legden de blaugranas als vertrouwd voetbal van het hoogste niveau op de mat. Iniesta loste een venijnig schot op doel, maar de goed in vorm stekende Abbiati redde en Messi miste bij zijn daaropvolgende kopbal scherpte en de bal belandde in het zijnet. Even later werd Pedro een strafschop ontzegd, wat later aan de andere kant ook gebeurde toen Piqué een handsbal zonder gevolgen maakte in het zestienmetergebied.

Barça bleef het Italiaanse doel belegeren en gaf de bezoekers amper tijd om adem te halen, naargeestig op zoek naar een tweede doelpunt dat de score uit San Siro teniet zou doen. Even was daar Champions League debutant Niang, die na een fout van Mascherano vrij voor Valdés kwam te staan maar op de paal schoot! En terwijl Can Barça nog amper van de schrik was bekomen kon het weer opspringen en de naam Messi scanderen, want op aangeven van Iniesta, die een counter van Milan eigenhandig voorkwam, plaatste de Argentijn de bal in de hoek: 2-0. Alle hoop in volle glorie terug, een kolkend Camp Nou en een beduusd AC Milan, dat nu wel moest scoren en tijdens de rust even de tijd kreeg op adem te komen.

Al was de eerdere score uit de uitwedstrijd teniet gedaan, de wedstrijd was nog verre van gespeeld. Barça liet zich ook in de tweede helft van een betere kant zien dan in de recente wedstrijden, maar liet het zo nu en dan na om vroeg druk te zetten, waardoor Milan zich geregeld op de blaugrana helft meldde. Beide ploegen kwamen niet verder dan kleine kansjes, al was Barça de gretigere partij. Dat werd ook beloond en het was nota bene David Villa die een werkelijk prachtig doelpunt maakte na een perfect opgezette aanval van de thuisploeg. De ontlading was enorm, zowel bij de culés als bij Villa en de spelers zelf, en als Barça het achterin goed dicht zou houden, was de 3-0 score voldoende voor de kwartfinales.
Milan legde zich echter niet zomaar neer bij een nederlaag, want een tegendoelpunt zou nog altijd perspectieven bieden. Na een weinig enerverende fase van de wedstrijd, waarin er aan beide kanten vooral gewisseld werd, was het de beurt aan de Italianen om druk te zetten. In de laatste twintig minuten mocht Bojan Krkić invallen, voor het eerst weer in Camp Nou sinds zijn vertrek naar AS Roma, en meteen bracht hij gevaar met zich mee toen hij Robinho met een voorzet in scoringspositie bracht. Valdés redde goed en ook de daaropvolgende gevaarlijke corner van Bojan wist hij te pakken.

De laatste tien minuten van deze zinderende wedstrijd waren razend spannend, zeker toen Milan zich nog deed gelden in een laatste stuiptrekking. Langdurig Italiaans balbezit zal menigeen klamme handjes hebben bezorgd. Zeker toen Robinho nog een vrije trap niet ver van het blaugrana doel toegewezen kreeg en de meerderheid van Milan zich op de helft van Barça verzamelde, keek Can Barça vol spanning toe. Maar Robinho verprutste de vrije trap door deze te kort te nemen; de uiterst scherpe Andrés Iniesta kwam ertussen, speelde in op Messi en weg stoven de blaugranas. Deze snelle aanval verraste de uitgedunde Italiaanse verdediging en na een pass van Alexis op Jordi Alba kon deze doeltreffend de genadeklap uitdelen en was het over en uit.

Barça wist, tegen veel kritiek en ongeloof in, een wonderbaarlijke prestatie neer te zetten door een hopeloos lijkende achterstand van 2-0 om te zetten in een ticket naar de kwartfinales. Leo Messi was de grote ster met de eerste twee prachttreffers, waarmee hij nu met 58 doelpunten op de tweede plaats in de topscorerslijst van de Champions League staat, vóór Ruud van Nistelrooij (56). Maar ook de doelpunten van Villa en Alba mochten er zonder twijfel zijn en de ontlading en emotie was van de gezichten van alle spelers af te lezen. Met het nieuws dat Tito Vilanova naar verwachting 25 maart terug zal keren uit New York was deze magistrale avond compleet en kan heel Can Barça gaan genieten van dit bijzondere moment.

De loting voor de kwartfinales vindt vrijdag 15 maart plaats. De huidige kwartfinalisten: Galatasaray, Juventus, Borussia Dortmund, Real Madrid, FC Barcelona en Paris Saint-Germain. De overige twee plekken worden nog beslist door de duels Arsenal–Bayern en Málaga–Porto.

Opstelling FC Barcelona: Valdés, Alves, Piqué, Mascherano (77’ Puyol), Alba, Xavi, Busquets, Iniesta, Pedro (83’ Adriano), Messi en Villa (74’ Alexis).

Opstelling AC Milan: Abbiati, Abate, Zapata, Mexès, Constant, Flamini (74’ Bojan), Ambrosini (60’ Muntari), Montolivo, Niang (60’ Robinho), Boateng en El Shaarawy.