Nieuws Maart 2011

07-03

Interview: Trainen met Messi

In januari maakte Lionel Messi wat tijd vrij voor een interview met het For Him Magazine (FHM) dat in het sportgedeelte ‘FHM Bionic’ van de februari-editie verscheen. Hierin praat de Argentijn over zijn trainingsregime. Bij deze een vertaling van het leuke interview met de nummer 10 van Barça.

Niet alleen de beste verdedigers ter wereld vinden het moeilijk om grip te krijgen op Lionel Messi. FHM spendeerde het grootste gedeelte van november met het achtervolgen van de kleine magiër door Europa. Juist op het moment dat onze interviewers erin slaagden hem te strikken, kreeg Messi last van een spier, waardoor Pep Guardiola hem naar een extra fysiobehandeling stuurde. De dag erna scoorde een weer fitte Messi twee goals en bereidde er eentje voor, een prestatie die maar weer eens bevestigde dat Messi de beste voetballer ter wereld is. De volgende dag was Messi bereid zijn trainingsgeheim met ons te delen.

Vertel eens hoe een typische Barcelona training eruitziet.
Messi: “Het verschilt per keer, maar we warmen ons altijd goed op met stretchoefeningen, joggen en wat lichte sprints. Daarna werken we met de bal – dribbeloefeningen en drils waarmee we onze balcontrole verbeteren – waarna we ons wenden tot wedstrijdscenario’s, zoals het verdedigen van corners en het opzetten van een counter.”

Hoe oud was je toen je serieus begon met trainen?
Messi: “Sinds ik vier jaar was, heb ik elke dag een bal aan mijn voet gehad, maar de serieuze trainingen begonnen na mijn aankomst bij La Masía, de jeugdacademie van FC Barcelona. Toen was ik dertien.”

Je was, zoals bekend, klein als tiener. Was de training daardoor zwaarder?
Messi: “Ik ben nooit lang geweest, dus leerde ik al op jonge leeftijd om andere kwaliteiten te gebruiken. Ik werkte hard aan mijn balvaardigheden en aan mijn snelheid om het de verdedigers moeilijk te maken.”

Dat is wel gelukt. Werk je nu aan specifieke oefeningen voor snelheid?
Messi: “Ja. Ik werk een paar sprintoefeningen af, zowel met als zonder de bal. Wat zo fijn is voor spelers als ik is dat onze coach het liefste heeft dat we drils doen mét de bal. En zo lang ik de bal aan mijn voeten heb, lijkt de training niet zo zwaar, dus ik ben er blij mee!”

Hoeveel procent van je training is met de bal?
Messi: “Zo’n 70 procent. Een groot deel van mijn spel bestaat uit dribbelen en balvaardigheden, dus daar werk ik hard aan. De andere 30% bestaat uit het opbouwen en behouden van uithoudingsvermogen en snelheidstraining.”

Verdedigers trachten constant je fysiek uit balans te brengen met tackles en botsingen. Doe je bepaalde drils die je helpen je balans te verbeteren?
Messi: “We doen veel oefeningen waarbij we met de bal tussen pionnen door moeten dribbelen of waarbij we met de verdedigers moeten  . beide soorten oefeningen verbeteren onze balans en de controle over de bal.”

Wat is je favoriete oefening?
Messi: “Ik vind het leuk om verdedigend te spelen bij een aanval. Dit doen we meestal aan het einde van een trainingssessie of als oefening vlak voor de wedstrijd. En de wedstrijdjes met kleine groepjes zijn ook leuk om te doen, want Barça heeft zoveel getalenteerde en vaardige spelers met wie ik mezelf kan testen.”

Welke vaardigheid zou je graag willen verbeteren?
Messi: “Ik concentreer me op koppen, maar omdat ik klein ben, krijg ik vaak niet zoveel kansen in de lucht, vooral met spelers als Puyol en Piqué in het team! (lacht).”

Hoeveel bestudeer je tegenstanders?
Messi: “Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn, dus voor elke wedstrijd stellen we de sleutelspelers vast en bespreken we onze strategie voor die specifieke wedstrijd. Maar je moet niet afgeleid raken, dus is het belangrijk om je op je eigen spel te concentreren en je te focussen op je eigen rol binnen het team.”

Vertel eens hoe jouw pre-wedstrijd routine eruitziet.
Messi: “Meestal luister ik naar muziek terwijl ik me omkleed, want dat helpt me om me te concentreren. Daarna doe ik wat stretchoefeningen op het veld en wat gemakkelijke baloefeningen om een gevoel te krijgen van de bal en het veld waarop we spelen. En tot slot ga ik terug naar de kleedkamer en drink ik nog wat voor de aftrap.”

Volg je een specifiek dieet?
Messi: “Gezond eten is natuurlijk belangrijk, zeker voor een wedstrijd. Ik probeer veel water te drinken om mijn lichaam  en ik eet ook veel pasta om energie te krijgen. Daarnaast eet ik veel vis en kip, waar veel proteïne in zit om mijn spierkracht te behouden. Vers fruit en verse groenten zijn ook zeker een must.”

Tot slot: wanneer het koud en donker is, wat motiveert jou dan om uit je bed te komen en naar de training te gaan?
Messi: “Trainen is echt de ruggengraat van een succesvolle voetballer. Om op het hoogste niveau te kunnen spelen heb je een heel assortiment aan vaardigheden nodig, en je moet constant werken aan die kwaliteiten om telkens weer goed te kunnen presteren onder druk. Het is niet genoeg om één goede wedstrijd te spelen; je moet alle wedstrijden zo goed als je kunt spelen en om dat te bereiken moet je trainen.”

Leo’s vaardighedenschool
1) Een schot plaatsen terwijl je rent
Stap één: “Het belangrijkste is dat je de bal onder controle hebt, alsof die vastgeplakt zit aan je voet. Als je dat niet hebt, kun je niet genoeg kracht achter het schot zetten om de keeper in de problemen te brengen; als je de bal te ver voor je uit speelt, is het onmogelijk om de bel met enige precisie te raken.”
Stap twee: “Wanneer je de bal onder controle hebt en je goed in balans bent, kijk je op om te kijken waar de keeper en de verdedigers opgesteld staan, en bepaal je waar je de bal heen wilt schieten.”
Stap drie: “Kracht is niet alles, dus is het belangrijk om je controle over het schot te verbeteren door je nog meer de concentreren op het goed raken van de bal, en dat de bal ook daadwerkelijk in de richting gaat die jij wilt.”

2) De beste manier om een verdediger uit te spelen
Stap een: “Balans is cruciaal voor het dribbelen, en je kunt die van jou verbeteren met trainen; je kunt het dribbelen dan oefenen door op verdedigers of pionnen af te rennen en dan op snelheid om ze heen te dribbelen.”
Stap twee: “Bepaal via welke kant je om de verdediger heen wilt gaan en gebruik dan overdreven bewegingen, zoals het laten zakken van je schouder, om de verdediger te laten denken dat je juist de andere kant op wilt gaan.”
Stap drie: “Zo gauw je de verdediger uit balans hebt gebracht, versnel je op het laatste moment en passeer je hem op snelheid richting de goal.”

Bron: FHM Bionic, februari 2011