Nieuws December 2017

26-12

Real - Barça 0-3

FC Barcelona heeft de dag voor kerstavond voor een schitterend kerstcadeau gezorgd, door in het Santiago Bernabéu met 0-3 van aartsrivaal Real Madrid te winnen. FC Barcelona vloog naar Madrid met maar liefst 11 punten voorsprong op het wisselvallige Real Madrid van Zidane, maar de kansloze nederlagen in de Supercopa lagen nog vers in het geheugen. Toch wist Barça met name door een schitterende tweede helft met 0-3 te winnen. De doelpunten kwamen van Suárez, Messi en Vidal.

FC Barcelona speelde de vreemde Clásico, die om 1 uur 's middags werd afgewerkt, in een opstelling zonder Samuel Umtiti en Ousmane Dembélé, die door blessures afwezig waren. Hierdoor kreeg Thomas Vermaelen een rol in het hart van de defensie, terwijl Paulinho in de voorhoede mocht opdraven. Barça had het lastig in de beginfase, en het leek er zelfs even op dat Real na ruim een minuut al de voorsprong pakte. Een goal met het hoofd van Cristiano Ronaldo werd echter afgekeurd wegens buitenspel. Barça overleefde in de eerste helft een dominant Real, dat de harde overtredingen niet schuwde en Lionel Messi bleef bewaken. Real leek rijp voor de openingsgoal maar een kopbal van Benzema, vlak voor rust, kaatste tegen de paal. Voor Barça was alleen Paulinho dichtbij een goal na een schitterende steekpass van Messi.

In de tweede helft stond er echter een ander Barça. Waar in de eerste helft Gerard Piqué door zijn machtige vertoon in de lucht de beste man aan Catalaanse zijde was kon hij in de tweede helft gelukkig toezien hoe de middenvelders begonnen te domineren. Andrés Iniesta begon de boel te verdelen en wist op die manier de alom geprezen Modric en Kroos weer in het hemd te zetten. Sergi Roberto, die begon als rechtsback, begon steeds meer naar voren te kruipen en dit resulteerde dan ook in de 0-1 na 54 minuten. Rakitic kreeg de bal van Busquets en gaf een goede pass op Sergi Roberto, die zijn geweldige optreden alvast bekroonde met een afgemeten assist op Suárez.

Na de 0-1 sloegen de stoppen direct door bij Real Madrid. Aanvoerder Sergio Ramos koos ervoor zijn gebruikelijke moordaanslag 5 minuten na de goal van Suárez te plannen, en ontsnapte aan rood na een schandalig klap in het gezicht van de spits. Even later kwam Real Madrid alsnog met tien man te staan nadat Dani Carvajal de bal op de doellijn met de hand tegenhield. Messi scoorde de penalty die volgde en haalde voor de tweede keer in 2017 de woede van het Real-publiek op zijn hals door zijn goal voor de thuisfans te vieren.

In het restant van het duel werd de wanhoop bij Real alsmaar groter en begon Messi met passjes te strooien. Uiteindelijk resulteerde dit in de blessuretijd nog in de 0-3, afkomstig van de voet van Aleix Vidal op aangeven van Messi. Door de zege in de Clásico staat Barcelona een straatlengte voor op de concurrentie in La Liga en is de zevende titel sinds 2009 dichtbij.