Nieuws Augustus 2015

13-08

UEFA Best Player Award

Lionel Messi, Luis Suárez of Cristiano Ronaldo zijn de drie genomineerden voor de award die op 27 augustus bij de loting voor de groepsfase van de Champions League wordt uitgereikt in Monaco.

De UEFA reikt al vijf jaar aan het begin van ieder seizoen deze award uit aan de beste speler van Europa van het vorige seizoen, in dit geval van de jaargang 2014/15. Lionel Messi won de eerste editie van de UEFA Best Player Award in 2011 en een jaar later was zijn teamgenoot Andrés Iniesta de beste speler van Europa. Franck Ribéry van Bayern München won in 2013 en een jaar geleden mocht Cristiano Ronaldo van Real Madrid de award in ontvangst nemen.

Journalisten uit 54 verschillende landen mochten elk punten geven aan vijf spelers. Namens Nederland mocht Jaap de Groot van De Telegraaf zijn stem uitbrengen. In totaal werd er op 35 spelers gestemd. Vervolgens mochten ze nogmaals stemmen op alleen spelers van de Top 10. Daarbij hebben Messi, Suárez en Ronaldo de meeste stemmen ontvangen.

Buiten de top 3 zijn gevallen: Gianluigi Buffon werd vierde, Neymar vijfde, Eden Hazard zesde, Andrea Pirlo zevende, Arturo Vidal achtste, Carlos Tévez negende en Paul Pogba tiende. Neymar kreeg 23 stemmen, slechts eentje minder dan keeper Buffon.

Andrés Iniesta eindigde op een gedeelde 14e plaats, Ivan Rakitić bezet de 21e plaats, Xavi Hernández de gedeelde 23e plaats samen met Javier Mascherano en voormalige Barça speler Alexis Sánchez en Marc-André ter Stegen eindigde op een gedeelde 28e plaats met o.a. zijn nieuwe teamgenoot Arda Turan.

Messi en Suárez staan met Barça al op 4 prijzen: de Spaanse landstitel, de Copa del Rey, de Champions League en de Europese Supercup. Ronaldo won dit kalenderjaar nog geen enkele prijs met Real Madrid. Hij kroonde zich wel tot topscorer in de Primera División, met 48 competitietreffers. De topscorerstitel in de Champions League werd gedeeld door Messi, Neymar en Cristiano, ze wisten allen tien keer het net te vinden.