Nieuws Februari 2012

01-02

Valencia - FC Barcelona 1-1

De eerste wedstrijd in de halve finale van de Copa del Rey zit er op en Barcelona heeft zich geen verkeerde uitgangspositie verschaft door met 1-1 gelijk te spelen in en tegen Valencia. Kritische noot is wel dat er meer in had gezeten voor de Catalanen.

Daar zag het de eerste helft overigens nog niet naar uit. Valencia haalde de redelijk succesvolle tactiek van vroeg druk zetten weer uit de kast en met name de rechterkant van Barcelona kwam hierdoor nogal eens in de problemen. Na eerst een waarschuwing te hebben gehad, Pinto ontsnapte aan rood na hands buiten zijn doelgebied, was het na een 25 minuten spelen toch raak. Slecht verdedigen van Barcelona werd hard afgestraft door de Braziliaan Jonas, die de bal hard achter doelman Pinto schoot. De blaugranas waren nu pas wakker en Messi deelde meteen al een speldenprik uit maar zijn schot mistte kracht. Niet lag daarna kreeg Alexis een enorme kans aangereikt van Messi maar de Chileen wist doelman Diego Alves vanaf een meter of 10 niet te verschalken. Uit de daaropvolgende corner was het dan toch nog raak. De corner kwam, net als in de uitwedstrijd tegen Real Madrid, perfect voor en Puyol zette er prachtig zijn hoofd tegen. De beide partijen waren weer in evenwicht en nog voor rust leek het of beide ploegen al een beslissing wilden forceren. Het spel vloog heen en weer maar tot echt grote kansen kwam het niet.

Na rust deelde de ploeg van Guardiola duidelijk de lakens uit. Er werd nog beter op balbezit gespeeld en met name Messi onderscheidde zich met enkele fraaie individuele acties. Het geluk ontbrak echter steeds. Inmiddels was Dani Alves in het veld gekomen voor Alexis en met hem leek er veel meer dreiging te ontstaan. De verrassend in de basis gestarte Cuenca had een fraaie pas op Thiago in huis en laatstgenoemde werd overduidelijk op zijn been getrapt in de 16. Het buitenkansje van de stip was echter niet aan Messi besteed, waarbij wel opgemerkt mag worden dat doelman Diego Alves een echte penalty stop specialist is. Gelukkig stortte de ploeg niet in en bleef het goed voetballen, met een enorme kans voor Dani Alves tot gevolg. Een prachtige een twee tussen hem en Messi kwam terug voor zijn voeten maar zijn inzet belandde helaas op de paal. Daarnaast waren er nog kleinere kansen voor Messi en Piqué en werd er bovendien, eerder in de tweede helft al, nog een doelpunt (terecht) afgekeurd van Alexis wegens buitenspel.

Al met al een prima uitgangspunt voor de return volgende week in Camp Nou waar FC Barcelona zich dus kan plaatsen voor de finale van de Copa del Rey, op 25 mei.

Opstelling FC Barcelona: Pinto, Abidal, Mascherano, Piqué, Puyol, Busquets, Thiago (Dos Santos), Fàbregas, Cuenca (Tello), Alexis (Dani Alves) en Messi