Nieuws Augustus 2013

05-08

15.000 bezoekers bij clinic Tel Aviv

Zondagavond 4 augustus was FC Barcelona in Tel Aviv voor de tweede voetbalclinic ter promotie van vrede. Lionel Messi werd geflankeerd door Mohamad, een 17-jarige jongen uit Palestina, en Assael, een 19-jarige jongen uit Israël. De twee jongens droegen witte shirts met het geprinte woord ‘vrede’ erop; bij Mohamad was dat in het Catalaans, Engels en Arabisch, terwijl die van Assael naast Catalaans en Engels ook in het Hebreeuws wereldvrede promootte. De foto van Messi met de twee jongens aan zijn zijde is een van de meest opvallende beelden van deze avondsessie in het Bloomfield Stadion, want dit is precies wat Barça heeft willen overdragen met de Peace Tour: de kracht van voetbal om een brug te slaan naar vrede.

Het Bloomfield Stadion is gelegen in Yafo, een van de armste districten in de wereldstad Tel Aviv. Hier ontmoetten de spelers van Barça jonge Israëliërs en Palestijnen, en de voetballers liepen het veld op met een kind aan elke zijde, zowel een van Israëlische als van Palestijnse afkomst.
Aan het eerste gedeelte van het evenement deden veertig jongens en meisjes mee; twintig geselecteerd door het Israëlisch Ministerie van Onderwijs, twintig door het Shimon Peres Centre for Peace. Deze kinderen komen uit twee voetbalteams, het Arabische Bnei Sajnin en het Joodse Beitar Jerusalem. Sommige van hen zijn gehandicapt, zoals Assael.

“Er was enorme vraag. Mensen belden me zelfs midden in de nacht voor tickets!” vertelt Ido Sharir, de algemene directeur van het Shimon Peres Centre for Peace. In totaal werden 1500 kinderen uit Isran totaal werden 1500 kinderen uit Israël en 500 kinderen uit Palestina uitgenodigd. Maar liefst 500 coaches kwamen uit verschillende hoeken van Israël naar Tel Aviv om aanwezig te zijn op dit onvergetelijke evenement. Aan het begin van de sessie vormden 15.000 gekleurde kaarten een spectaculair mozaiek rond het stadion.

Sandro Rosell en Shimon Peres waren beiden aanwezig op dit laatste evenement voor FC Barcelona naar Azië reist. Het was het perfecte voorbeeld van de intenties van de Catalaanse club voor deze Peace Tour. Voetbal is, inderdaad, een brug naar vrede.
Na de clinic drukte Xavi Hernández zich tevreden uit over de trainingssessies op zaterdag en zondag. “Het was een heel positieve ervaring. Het feit dat we met Palestijnse en Israëlische kinderen mochten zijn was erg waardevol voor ons. De mensen genoten van ons bezoek en wij hebben op onze manier een klein beetje kunnen bijdragen aan de vrede en het samen door één deur kunnen van de twee gemeenschappen.”

In tegenstelling tot in Dura, waar de eerste clinic plaatsvond, was het laatste gedeelte van de sessie langer en intensiever. Naast de normale warming-up drills werkten de spelers ook aan hun techniek. Tata Martino, die tijdens dit gedeelte ook rende, werkte met de centrale verdedigers en middenvelders aan het verplaatsen van de bal van achteren naar voren, en hoe de middenvelders terug moeten vallen wanneer het andere team de bal verovert. Cristian Tello trainde ondertussen apart van de groep om te herstellen van zijn blessure.

Kijk hier voor foto's van het evenement in Tel Aviv.

Gerelateerd nieuws