Nieuws September 2010

19-09

Atlético Madrid-Barça 1-2

Barcelona heeft de drie punten binnen maar zal toch een dubbel gevoel overhouden aan het treffen met Atlético Madrid. Voor het eerst in drie seizoenen stapten de Blaugranas als winnaar van het veld in het Vicente Calderon, maar het moest toezien hoe Messi vlak voor tijd op de brancard de catacombe werd ingedragen. Barcelona startte op Abidal na in dezelfde opstelling als woensdag in de Champions League. Het begin was vooral aftasten voor beide teams en het leek nog niet op de spectaculaire duels die de ploegen normaliter tegen elkaar afwerken. De eerste grote kans deed zich na een kwartier spelen voor. Villa kwam oog in oog met de doelman maar hij raakte slechts de paal. De actie daarop volgend was wel raak. Pedro gaf een mooie steekbal op Messi die met een lobje de bal in het doel wist te werken. Barça speelde hierna op balbezit en gaf weinig tot niets weg. De aanvallers van Atlético Madrid kwamen in het stuk niet voor. De gelijkmaker kwam dan ook letterlijk en figuurlijk uit de lucht vallen. Uit een corner zag Valdés er niet sterk uit en Raúl García wist binnen te koppen. Barça herpakte zich echter weer snel en zocht direct weer de aanval om opnieuw op voorsprong te komen. Aan een vlijmscherpe counter van Barça werd uiteindelijk een corner overgehouden. Het thuispubliek stond van woede op de banken omdat zij een handbal van Dani Alves wel zagen en de scheidsrechter niet. Uitgerekend uit deze corner viel de 1-2. Verdediger Piqué nam de bal op de borst mee en schoot de bal hard in de verre hoek.

De tweede helft zou in het teken staan van eigenlijk twee belangrijke zaken. Het missen van vele opgelegde kansen en het voortijdig uitvallen van Leo Messi. Daarnaast was het doelman De Gea van Atlético die uit zou groeien tot grote man aan Madrileense zijde. Vooral Villa had het vizier niet op scherp staan hoewel hij ook wel wat pech had met een fraai afstandsschot dat knap gered werd door de eerder genoemde De Gea. Ook oog in oog met de doelman wist de topscorer van het afgelopen WK het net niet te vinden. Feitelijk het enige echte gevaar van Atlético kwam op naam van Reyes. Het voormalige Spaanse toptalent knalde een bal fraai in het zijnet maar viel voor de rest alleen op door vervelende valpartijen. Barcelona kwam overigens nog wel een paar keer goed weg met vermeende overtredingen in de 16, waaronder twee keer appel voor hands, maar scheidsrechter Borbalan zwichtte niet voor de druk van het thuispubliek. Doordat Barcelona weigerde om de genadeklap toe te dienen bleef Atlético geloven in een goede afloop maar verder dan opportunistisch voetbal kwamen de rood-witten niet. Helaas kreeg de wedstrijd voor Barcelona toch nog een zwart randje. Ujfalusi  ging geheel buiten het boekje en ging met een gestrekt been bewust bovenop de enkel van Messi staan. De kleine Argentijn ontdeed zich direct van zijn voetbalschoen zodat duidelijk te zien was dat zijn enkel flink dikker was. De vrees is dan ook dat hij een zware blessure heeft opgelopen en dat zal toch een behoorlijke aderlating zijn voor de ploeg van coach Pep Guardiola. De komende dagen zal moeten blijken hoe het gesteld is met de enkel van Leo Messi.

Valdés, Alves, Piqué, Puyol, Maxwell, Xavi, Busquets, Iniesta (90;Mascherano), Pedro, Messi(90; Bojan) en Villa (78; Keita)