Nieuws September 2013

18-09

Barça - Ajax 4-0

Het team van Tata Martino heeft woensdagavond zonder veel moeite met 4-0 gewonnen van Ajax. De eerste helft speelden de Catalanen in een heel laag tempo waardoor het een wat saai speelbeeld gaf. Na de rust zetten de Blaugrana’s er een tandje bij en vielen de treffers alsnog.

De aanvoerders Víctor Valdés en Siem de Jong gaven elkaar de hand, de Noorse scheidsrechter floot voor de eerste maal en hiermee was het nieuwe Champions League seizoen gestart. De spelers van Barça droegen een rouwband ter nagedachtenis aan de overleden vader van Tata Martino. Barça was het eerste kwartier veelvuldig voor de goal van Vermeer te vinden, maar Ajax hield dapper stand. Pas in de 21e minuut viel de eerste noemenswaardige aanval te noteren. Een overtreding van Duarte op Lionel Messi leverde een vrije trap op voor FC Barcelona die door de Argentijn via de binnenkant paal werd binnen geschoten. Na de 1-0 lieten de Catalanen de teugels vieren waardoor er meer ruimte kwam voor Ajax. Zo liet Bojan Krkić zijn kwaliteiten zien door een strakke voorzet op Van Rhijn die bijna de gelijkmaker scoorde. Valdés hield zijn doel schoon met een mooie redding. Tien minuten voor de rust kregen de Amsterdammers de tweede grote kans; Valdés pakte de bal klemvast na een schot van Duarte.

In de tweede helft liet Barça een beter speelbeeld zien in een, wel bij vlagen, hoger tempo. Binnen tien minuten scoorde Messi zijn tweede van de avond nadat Busquets het hele veld overgestoken was en de bal panklaar bij de Argentijn bezorgde. Even later scoorde Messi bijna weer op aangeven van Neymar met zijn knie (!) maar zijn schot belandde in de handen van Vermeer. De derde Catalaanse treffer kwam op naam van Gerard Pique. De verdediger kopte een voorzet van Neymar feilloos binnen. Hierna was het voor Martino tijd om te gaan wisselen. Cesc en Neymar verlieten het veld voor respectievelijk Xavi en Pedro. Een kwartier voor tijd schoot Alexis net naast en binnen een minuut liet Messi de Chileen zien hoe je moet scoren. Vanaf de rand 16-meter schoot de Argentijn tussen twee verdedigers van Ajax de bal in de korte hoek. Hierdoor is Lionel de eerste speler ooit in de Champions League die 4 hattricks heeft weten te maken en het was de 17e keer dat de Argentijn twee of meer treffers noteerde in een CL-duel. Ook dat is een record in het kampioenenbal. Aan het einde van de tweede helft kreeg Ajax nog enkele goede kansen op de eretreffer. Eerst via een penalty na een overtreding van Mascherano op Thulani Serero, maar Sigthorsson faalde vanaf elf meter. Daarna bokste Valdés een schot van Bojan over het doel heen na een 1-2 met Lasse Schöne. In de blessuretijd schoot Boilesen de bal nog eenmaal op het Catalaanse doel met al zijn kracht. Met een schitterende duikvlucht weet Valdés echter de nul te houden.

Opstelling FC Barcelona Valdés, Alves, Piqué (79’ Bartra), Mascherano, Adriano, Busquets, Fàbregas (71’ Xavi), Iniesta, Alexis, Messi en Neymar (71’ Pedro)

Opstelling Ajax: Vermeer, Van Rhijn, Moisander, Denswil, Blind, Poulsen, De Jong, Duarte, Sigthorsson, Bojan en Boilesen