Nieuws Augustus 2008

17-08

Barça - Boca Juniors 2-1

FC Barcelona heeft zaterdagavond de Joan Gamper bokaal gewonnen. De winst in de jaarlijkse opening van het seizoen voor eigen publiek bleek in deze 43e editie tegen Boca Juniors uit Argentinië geen gemakkelijke opgave. Pas ver in blessuretijd wist Samuel Eto'o de 2-1 tegen de taaie tegenstander uit Buenos Aires binnen te koppen. Barça begon de tweekamp met een welhaast compleet ander elftal als tegen Wisla. Op negen posities stonden andere spelers. Alleen Márquez en Henry stonden opnieuw aan de aftrap. Het deed het spel geen goed. Het enige hoogtepunt in de eerste helft kwam van de voet van Sergio Busquets. De canterano schoot op de deklat. Coach Guardiola gebruikte de rust om het elftal enigzins te versterken met Puyol, Piqué en Abidal. Boca Juniors, dat zonder Riquelme maar met Palermo aantrad, liet daarentegen zien goed tegenstand te kunnen bieden. Via Viatri werden de blaugranas gewaarschuwd. Zijn schot belandde op de lat. Nadat bij Barça ook nog eens Xavi, Iniesta en Eto'o de gelederen kwamen versterken, scoorde Boca de openingstreffer via Viatri, die niet veel later ook de 0-2 op zijn schoenen had.

Pas na 80 minuten begon Barcelona dan eindelijk aan te dringen. Andres Iniesta mocht driemaal aanleggen, maar evenzo zoveel keer ging de bal naast het doel of redde doelman Caranta bekwaam. Op het moment dat de in grote getale aanwezige socios zich berustte in een Gamper onwaardige avond, sloeg aanvoerder Puyol toe. Hij kopte in de 92e minuut een hoekschop van Xavi binnen. Het was het begin van een krankzinnig slot want een minuut later redde doelman Pinto Barcelona van een achterstand toen hij de doorgebroken Cardoso van een doelpunt afhield. In de 95(!) minuut was er dan Eto'o die een voorzet van Xavi hard tegen de touwen kopte. En zo eindigde de avond alsnog met een vertrouwd gezicht, Barça met de Gamper bokaal.

Beelden van de doelpunten zijn te vinden onder de spelersinfo van Puyol.