Nieuws Augustus 2013

29-08

Barça wint eerste prijs van dit seizoen

In een matige wedstrijd heeft FC Barcelona toch een prijs over gehouden. De uitgoal (1-1) van Neymar in de eerste wedstrijd om de Supercup bleek van gouden waarde. In Camp Nou kwamen Atlético Madrid en Barça niet tot scoren.

Met Lionel Messi én Neymar in de basis beloofde het een mooie avond te worden, maar helaas kwamen de bijna 80.000 toeschouwers in het stadion en de vele miljoenen tv-kijkers van een koude kermis thuis. FC Barcelona begon goed aan de wedstrijd maar zakte naarmate de eerste helft vorderde ver terug qua niveau. Atlético was niet van plan om uit de schulp te kruipen. De tweede ploeg van Madrid had maar 21% van de tijd in de eerste helft de bal, maar kreeg desondanks de beste kans in het eerste bedrijf. De Turkse international Arda Turan zette zichzelf met een magnefieke beweging vrij voor Víctor Valdés die de bal goed tegenhield. Verder was het optreden van de arbiter Fernández Borbalán nog minder als wat de spelers voorschotelden. Zo speelde Cesc Fabregas duidelijk de bal, maar werd hij toch bestraft met een gele prent en kreeg Sergio Busquets geel voor protesteren. Koke was ondertussen ook al genoteerd in het boekje van Borbalán. De opbouw van FC Barcelona verliep veels te traag waardoor de superieure kwaliteiten van o.a. Messi en Neymar onbenut werden gelaten.

Ook aan het begin van de tweede helft kreeg Atlético de beste kans op de openingstreffer maar Valdés bleek opnieuw onpasseerbaar. Barça hoefde ook niet te komen want met de brilstand op het bord wisten de Catalanen dat het genoeg was om de Spaanse Supercup te winnen. Messi was onzichtbaar, en Neymar was zichtbaar gespannen waardoor zijn acties maar mondjesmaat uiot de verf kwamen. Na ruim een uur spelen had de Braziliaan de openingstreffer op de schoen maar hij raakte het speeltuig helemaal verkeerd. Kort daarop was het voormalig Ajacied Filipe Luis die het opnieuw aan de stok kreeg met Messi. Ook een teken dat de Argentijn niet lekker in de wedstrijd zat, hij was constant aan het bakkeleien met tegenstanders. In de slotfase kregen de kijkers toch nog voldoening voor het volgen van de wedstrijd op het voor Nederlandse begrippen late tijdstip (de wedstrijd begon pas om 23.00 uur). Filipe Luis gaf een klap in het gezicht van Dani Alves en kon inrukken met een rode kaart. Dit was voor Atlético het teken om vooral Dani Alves neer te schoppen. Er werd dan ook geen moment onbenut gelaten om de vleugelverdediger op te zoeken. Daarbij verloren de Madrilenen het werkelijke doel wat trainer Diego Simeone voor ogen had, namelijk een doelpunt maken om zo de Supercup te kunnen winnen. Vlak voor het einde van de wedstrijd leek er dan toch een doelpunt op het scorebord te komen. Invaller Pedro kreeg een strafschop mee. Toch had het er alle schijn van dat het een erg goedkoop cadeautje was van de scheidsrechter. Messi mocht aanleggen van elf meter en zo de Catalanen naar de overwinning te schieten. De Argentijnse ster knalde de bal op de lat terwijl keeper Thibaut Courtois al in de hoek lag. In de slotfase kwam Barça niet meer in de problemen. Arda Turan kreeg als wisselspeler nog een rode kaart en moet vrezen voor een paar wedstrijden schorsing. Na het laatste fluitsignaal juichten de Blaugranas vooral vanwege het winnen van de prijs en niet vanwege het niveau wat gehaald was in de wedstrijd. Voor trainer Gerardo 'Tata' Martino was het een speciaal moment. De Spaanse Supercup is zijn eerste prijs die hij wint met FC Barcelona en hopelijk volgen er nog veel meer! 

Opstelling FC Barcelona: Valdés, Dani Alves, Piqué, Mascherano, Jordi Alba, Xavi, Busquets, Fàbregas (73' Iniesta), Alexis (64' Pedro), Messi, Neymar