Nieuws Februari 2011

17-02

Bojan: “Guardiola maakt me een betere speler”

Voor het BarçaTV programma ‘Estació Camp Nou’, dat vrijdagavond uitgezonden wordt, werd Bojan Krkić geïnterviewd. De aanvaller vertelde over de positieve invloed die Guardiola op hem heeft en over zijn vertrouwen dat hij in staat is meer minuten op het veld te krijgen.

In het uitgebreide interview gaf de jonge Barça-speler aan dat hij accepteert hoe moeilijk het is om een plaats in het team te verkrijgen: “Het is natuurlijk het beste voor een speler wanneer hij veel speelminuten krijgt en het naar zijn zin heeft op het veld. Op dit moment is dat niet zo voor mij, maar ik blijf vechten voor een plek en de gelukzaligheid die het me zal brengen.”
Hoewel Bojan de jongste speler uit de selectie is, is dit al zijn vierde seizoen met het eerste team en al geeft hij toe dat het begin moeilijk voor hem was, benadrukt hij dat de druk hem heeft geholpen om zich sneller te onwikkelen en volwassen te worden. Het was Frank Rijkaard die hem zijn debuut in het eerste team gaf. Bojan: “Ik zal hem altijd dankbaar zijn.” De Nederlandse coach was slecths één seizoen in Camp Nou met Bojan voordat Pep Guardiola op het toneel verscheen, en met de Catalaan aan het roer, volgden de successen elkaar snel op. Bojan: “Ik ben erg trots op deze fase die ik met Guardiola heb kunnen delen. Hij heeft me waarden laten zien die ik niet kende en die me tot een betere voetballer maken. Ik heb geleerd om onderdeel te zijn van een team vanaf een andere plek, namelijk de bank, om niet mijn enthousiasme uit het oog te verliezen en om in mezelf te blijven geloven. Ik heb dit nog niet eerder meegemaakt en ik waardeer deze ervaring.”

Bojan spendeerde acht jaar in de jeugdteams van FC Barcelona en hij had altijd al een natuurlijk instinct voor scoren; in de verschillende jeugdteams trof hij zo’n achthonderd keer het net. Bojan: “Ik heb veel herinneringen aan die tijd en wanneer ik eraan denk, krijg ik kippenvel, want ik genoot er constant van.”
Al snel speelde Bojan met het eerste team en nadat hij zijn debuut maakte in Cairo werd hij een van de favorieten onder het publiek. Bojan: “Het was moeilijk omgaan met bekendheid. Wanneer je pas zeventien bent, is het niet gemakkelijk als je niet naar de bioscoop kunt gaan of niet met je vrienden kunt uitgaan zonder gespot te worden. Maar je moet toch gewoon gaan en je niet daardoor laten belemmeren. Ik probeer om de mensen te laten zien dat ik nog steeds dezelfde jongen ben die ik altijd was; ik probeer nog steeds de Bojan te zijn die ik was.”

Een van de sleutels tot het succes van Barça is zonder enige twijfel de goede sfeer onder de spelers. Bojan: “Er zitten geweldige mensen in de selectie.” Tot wie wendt hij zich wanneer hij een probleem heeft? “Er is één speciaal persoon voor mij, en dat is Andrés Iniesta. Ik kan altijd dingen bij hem kwijt. Een ander speciaal iemand is Gaby Milito: we hebben al sinds het begin een goede onderlinge verhouding en we helpen elkaar met alles.”

Bojans populariteit nam een negatieve wending toen een oplichter een vals Facebook-account aanmaakte onder de naam van de aanvaller en daarmee campagnes begon om Espanyol te laten degraderen. Door die vervelende ervaring besloot Bojan zijn sociale netwerk te beperken tot zijn mobiele telefoon en Messenger.

Het interview wordt op 18 februari om 23:00u uitgezonden op BarçaTV bij het programma ‘Estació Camp Nou’. De uitzending wordt op zondag 20 februari herhaald om 01:00u en 19:30u.