Nieuws Januari 2011

14-01

Messi: “Guardiola heeft me zoveel gegeven”

Lionel Andrés Messi is een gelukkig man. Met het winnen van de Ballon d’Or voor de tweede achtereenvolgende keer, wordt hij wereldwijd erkent als de beste voetballer en als de nummer één. FC Barcelona speelt ook heel goed en de Argentijn kent op dit moment een van zijn beste periodes sinds de dag dat hij debuteerde voor het eerste elftal. Hij sprak met Barça TV en de officiële Barça-website hoe hij zich de afgelopen dagen gevoeld heeft en hoeveel zin hij heeft in de uitdagingen die nog voor hem liggen dit seizoen.

Hoe voelt het om de jongste speler te zijn die een tweede Ballon d’Or wint?
“Geweldig. Het was ongelofelijk toen ik vorig jaar voor de eerste keer de trofee won en ik ben er trots op dat ik de prijs voor de tweede keer gewonnen heb, en dat tegen twee zulke geweldige spelers die het ook verdienden.”

Je hebt altijd gezegd dat jouw uitdaging is om hetzelfde niveau te handhaven. Zie je jezelf drie, vier of zelfs vijf Ballon d’Ors winnen.
“Weet ik niet (lacht). Ik hoop dat ik de prijs opnieuw win, maar als het niet zo mag zijn, dan is dat ook prima. Ik wil graag mijn niveau behouden en meer titels met Barça behalen, want dat is waar ik het meest in geïnteresseerd ben.”

Is de beste prijs het feit dat je teamgenoten, inclusief Xavi en Andrés Iniesta met wie je het podium deelde in Zürich, zeggen dat jij de beste bent en dat de prijs onbetwistbaar is?
“Ja, zonder enige twijfel. Het geeft me een goed gevoel en maakt me echt gelukkig dat mijn ploeggenoten mij steunen en goede dingen over me zeggen. Ze hebben me allemaal gefeliciteerd en ze waren blij voor mij, terwijl ze vroegen om foto’s te laten maken met de Ballon d’Or. Vooral dat maakte me blij.”

Ben je nu een betere speler dan in 2009?
“Ik denk van wel. Ik heb mezelf verbeterd op fronten die ik vorig jaar niet had en dat is goed. Het is belangrijk om elk jaar te groeien en meer dingen te leren. Ik hoop dat ik kan blijven vooruitgaan.”

De complimenten mogen je niet afleiden, maar word je gemotiveerd door kritiek?
“Ja. Ik ben niet gefixeerd op positieve of negatieve meningen, hoewel mij op een of andere manier altijd meer verteld wordt over de slechte dingen (lacht). Ik weet dat het me motiveert, alleen al om mensen te laten zwijgen, maar ook om te groeien vanuit een persoonlijk perspectief.”

Pep Guardiola beweert dat hij geen verantwoordelijkheid draagt voor het feit dat jij de beste ter wereld bent, maar denk je dat je de trofee had kunnen winnen zonder hem?
“Guardiola heeft me zoveel gegeven vanaf het eerste moment dat we elkaar spraken. Ik herinner me dat hij me destijds zei: ‘Met mij zul je drie of vier goals per wedstrijd scoren.’ Met hoe hij me laat spelen en de positie waarop hij me opstelt op het veld, geeft Guardiola me alles. Ik heb ook veel te danken aan Rijkaard en wil hem graag bedanken voor het vertrouwen dat hij in me had. Maar onder Guardiola ben ik zoveel gegroeid.”

Het team speelt op een buitengewoon niveau. Geloof jij dat dit het beste voetbal is sinds Guardiola overnam?
“Misschien, ja. In elk duel hebben we kleine dingen verbeterd. Elk seizoen proberen we nieuwe dingen uit om de tegenstander te beletten onze speelstijl te doorzien en ontwikkelen we ons spel, waardoor we onszelf verbeteren.”

Kan het team nadenken over het opnieuw behalen van de triplete met de manier waarop jullie spelen?
“Het is beter om het rustig aan te doen. We zijn pas in januari. We moeten ons voordeel doen met onze goede vorm en doorgaan met hoe we nu spelen. Het is nog steeds te vroeg om te zeggen wat we kunnen winnen. Wat in elk geval zeker is, is dat we zullen strijden tot het einde in alle drie de competities.”

Vorig jaar scoorde je 47 goals en dit seizoen heb je er al 31. Zie je jezelf ook de Gouden Schoen voor de tweede opeenvolgende keer winnen?
“Cristiano Ronaldo doet het ook goed. Ik ben kalm. Als ik win, geweldig; als ik niet win, ook best. Maar ik ga er in elk geval voor om die trofee te winnen.”