Nieuws April 2013

13-04

Primera División is voor doellijntechnologie

Algemeen directeur van de Primera División, Francisco Roca heeft aangegeven dat doellijntechnologie binnen enkele jaren in Spanje wordt ingevoerd. De uitspraak volgt op het nieuws dat de Engelse Premier League volgend seizoen al begint met hulpmiddelen om het voetbal eerlijker te maken.

"Wij pleiten zeker voor het invoeren van technologische hulpmiddelen. We zullen kijken naar welk systeem het meest geschikt is en de daarmee samenhangende kosten. Wij zijn voor, maar zullen niet zo snel handelen als de Premier League", aldus Roca. In de Premier League gaat men gebruik maken van het Hawk Eye-systeem, bekend uit het tennis. Het Duitse bedrijf Goalref, gespecialiseerd in doellijntechnologie levert de systemen aan alle 20 clubs van het hoogste Engelse profniveau. Zo kan er duidelijk worden aangegeven of de bal wel of niet de doellijn heeft gepasseerd. De Premier League draait zelf op voor de kosten, het kost de clubs geen geld.

"Ik verwacht dat wij binnen twee tot drie jaar soortgelijke stappen kunnen zetten", vervolgt Roca. "We moeten kijken of we dat willen aanschaffen of zelf gaan creëren. We zijn namelijk al wat jaren bezig met ons eigen camerasysteem."