Reisverslagen

Champions League-reis: FC Barcelona-Chelsea 3-0
14 t/m 15 maart 2018
Tekst: Marieke Wildenberg

Pierke Van Hoorebeke

Leo Messi:
Koning van de avond!

De Fan Club Barcelona organiseerde ook dit seizoen weer in samenwerking met NBD Sports een reis naar Barcelona voor de return in de achtste finales van de Champions League. Ditmaal met Chelsea als affiche. De heenwedstrijd in Londen was in een 1-1 gelijkspel geëindigd, waardoor beide teams uitzicht hadden op een plaatsje bij de laatste zestien. Een relaas van de trip die voetbalfans uit de Lage Landen samenbracht.

In de afgelopen jaren heb ik van een behoorlijk aantal wedstrijden van FC Barcelona mogen genieten in Camp Nou, zowel als bestuurslid en daardoor als reisleider van een fanreis, maar ook privé samen met mijn vader. Dan rijst de vraag: “Gaat de magie van Camp Nou weg door gewenning?” Woensdag 14 maart was het weer zo ver. Het inpakken voor een fanreis is met de jaren steeds gemakkelijker geworden, maar het vroege opstaan went nooit. Om vijf uur in de ochtend verzamelen op het vliegveld blijft bizar vroeg, vooral voor de meereizende leden die uit het zuiden van België kwamen.

Na de nodige kop(pen) koffie, gedoe bij de douane, wachten, de vlucht en de transfer naar het hotel, was het dan zo ver: we waren weer in Barcelona! Daar werden we ruimschoots beloond met zonnig weer. De sfeer in de stad was geweldig, gebroederlijk genoten de fans van zowel Barça als Chelsea van de zon. Heerlijk zaten we die middag op een terras de return in de achtste finales van de Champions League voor te spreken. Chelsea ging in ieder geval verslagen worden, dat wist iedereen zeker!

God save the King

Die avond verzamelden de twintig reizigers zich traditiegetrouw voor de Pista de Gel (de ijsbaan) naast Camp Nou. Daar begon het toch weer te kriebelen… Nog even wachten en toen mochten we het terrein betreden om onze plaats in het stadion op te zoeken. En daar kreeg ik het antwoord op mijn vraag: het went nooit! Zodra je de trappen op loopt en in de zee van stoeltjes die ‘van jou’ gaat opzoeken, stijgt vanzelf je bloeddruk. Een vol Camp Nou waarin iedereen a capella het clublied uit volle borst zingt, druk zwaaiend met een vlaggetje, blijft overweldigend! Het was de aftrap van weer een magische avond.

Nog nauwelijks bekomen lag de bal al in het doel. Wie anders dan Lionel Messi deed het stadion ontploffen? Nog nooit scoorde de Argentijn al in de derde minuut van een Champions League-wedstrijd. En een kwartiertje later verzorgde hij de assist bij treffer van Ousmane Dembélé. In de tweede helft maakte Messi het feest compleet door de 3-0 eindstand op het scorebord te zetten. Na het laatste fluitsignaal vertrokken de reizigers druk napratend naar het café bij het hotel. Daar werd op een groot scherm de nabeschouwing gekeken onder het genot van een drankje. Het blijft zó leuk om met elkaar na te genieten van een wedstrijd. Al volop werd er gespeculeerd over de mogelijke tegenstander in de kwartfinales. Daar kwam twee dagen later uitsluitsel over: AS Roma.

De dag na de wedstrijd was er nog volop tijd om van al het moois van Barcelona, en uiteraard de zon, te genieten, want het vliegtuig terug naar het koude, natte Nederland vertrok pas ’s avonds. Iedereen vulde de dag naar eigen wens in. De een breidde zijn al zeer uitgebreide FCB-collectie uit, de ander genoot van de toeristische stadstour en weer anderen brachten de dag vooral op terrasjes door. Dat is het mooie van de fanreizen: iedereen is vrij om te bepalen hoe de dag ingevuld wordt. Moe én voldaan namen we die avond plaats in het vliegtuig naar huis. Het waren weer geweldige dagen en dat went nooit!


FC Barcelona-Villarreal 4-1
5 t/m 8 mei 2017
Tekst: Stijn de Ruiter (1 jaar)

Fanreis mei - groepsfoto

Vrijdag 5 mei
Volgens papa en mama een hele speciale dag. Zelf voelde ik al een paar dagen dat er iets speciaals ging gebeuren, maar toen papa niet naar zijn werk ging, wist ik het zeker. Ik mocht voor het eerst mee naar Barcelona!

Fanreis mei - Café Sol

Kennismaken
Op de luchthaven Eindhoven stonden veel bekenden van mijn ouders. Als eerste gingen mama en papa naar de grote meneer met de snor. Die ken ik wel, dat is voorzitter Peter. Daarna zag ik Frits en Eipie Knegt en ook Maarten en Jacco waren er. Die begonnen meteen grapjes te maken waar ik hard om moest lachen. De rest kende ik nog niet, maar ze waren zo vriendelijk voor papa en mama dat ik iedereen lachend begroette. Wanneer mama en papa even niet op mij konden passen, lette er een Amsterdamse meneer op mij, Barry. Die ging met zijn vader Harry mee. Op naar Barcelona!

Fanreis mei - zwembad

Calella
In Catalonië gingen we meteen naar Camp Nou. In de bus was ik goed uitgerust en benieuwd naar iedereen. Zo kwam er al snel een jongen mijn kant op. Geoffrey heet hij en hij werd mijn vriend tijdens het weekend. Zijn broer Ferdinand en vader Richard waren er ook bij. De wedstrijd van zaterdag had zoveel indruk gemaakt dat ze op zondag in Calella bleven om te zwemmen en naar het strand te gaan. Ook IJme Poortvliet en zijn kleinzoons Jelte en Ate waren erbij. Papa en mama vertelden dat zij vaker mee zijn geweest en daarom zondag ook bij het hotel bleven. Peter, Barry en Harry keken samen met Piet van Rooij naar een voetbalwedstrijd in een café en ook Jacobus Metsemakers vond het veel te gezellig in de cafés van Calella.

Fanreis mei - Stijn

Barcelona
Maarten en Jacco gingen wel mee naar Barcelona. Zij verkenden de halve stad op zondag, zoals Parc Güell en La Pedrera van Gaudí. De Zeeuw Stefan Verjaal had thuis al een kaartje gekocht voor de Sagrada Família, ook van Gaudí, en keek daar zijn ogen uit. Stiekem hoop ik er zelf ook ooit eens naar binnen te mogen. Vader en zoon Demandt zaten lekker op een terras in de haven. Papa en mama dronken eerst een kopje koffie bij Café Zurich en daarna pakten we de metro naar Arc de Triomf. Daar hebben we een wandeling door het park gemaakt en zijn we naar de dierentuin geweest. Na deze drukke ochtend heb ik lekker geslapen. We gingen lekker lunchen bij Ciudad Condal en hebben ook nog op het strand gelegen. Daarna was het weer tijd om terug te gaan naar het hotel. In de bus vertelden Hendrik, Chantal, Johannes en Tim dat ze bij het Olympisch Stadion op de Montjuïc geweest zijn en naar beneden zijn gelopen, zo naar de Arena aan Plaça d’Espanya. Van die stierenvechtersarena is een winkelcentrum gemaakt, maar de buitenkant is behouden. In het hotel hoorden we dat Rosalia en Johannes van der Meulen in Barcelona ook een wandeling hebben gemaakt bij Arc de Triomf en naar Barceloneta, de wijk bij de haven en het strand, zijn gelopen. Precies bij ons in de buurt! Met Rosalia en Johannes heb ik heel erg kunnen lachen. Na het avondeten pakten we onze spullen en gingen slapen, want we moesten al vroeg naar het vliegveld. Om zeven uur ’s ochtends vertrok onze vlucht naar huis. Voor iedereen was het een geslaagd weekend, zeker voor mij. Wat was het gezellig! Dat wil ik wel vaker!


FC Barcelona-Real Sociedad 3-2
14 t/m 18 april 2017

Experience
Op 14 april vlogen we vanaf een koud Eindhoven naar Reus, waar een oase van zon en warmte het reisgezelschap met open armen verwelkomde. Met de zonnebril op zetten we koers naar Camp Nou. Terwijl de reisleiding van het zonnetje genoot, dompelden de reizigers zich onder in de wereld van FC Barcelona. De stadiontour was een mooi voorproefje op de wedstrijd van de dag erna, men ging terug in de tijd in het FCB Museum en de eerste aankopen werden gedaan in de Megastore. Op weg naar het hotel klonk er al volop gelach, toen jonge reiziger Sem, kijkend uit het busraam, luidkeels opmerkte: “Gatver, een naakte vrouw!” Na een welkomstdrankje in het hotel ging iedereen op pad om de rammelende magen te vullen.

Fanreis april - groepsfoto

Voetbal!
Vanwege de late wedstrijd stond de zaterdag eerst in het teken van de stad. Op weg naar het centrum vingen de reizigers hun eerste glimp op van de Sagrada Família, die naar verluidt in 2026 eindelijk voltooid zal zijn. Onze behulpzame buschauffeuse maakte onverwacht een toeristisch ommetje langs Gaudí’s beroemde ontwerpen Casa Batlló en La Pedrera. Op het Plaça Catalunya stapte de meerderheid uit om de stad te ontdekken, vooral via de blauwe en rode - door één reiziger per ongeluk de ‘ruta de rioja’ genoemd (oftewel de route van de rode wijn!) - routes van de Bus Turístic. Een aantal reizigers dook alweer op tijd de voetbalwereld in, want om zes uur speelde, het inmiddels tot kampioen gekroonde, Barça B in het Miniestadi. Voor een klein bedrag konden de geïnteresseerden de 1-0 overwinning op Lleida.

Esportiu bijwonen
Om kwart voor negen trapten Barça en Real Sociedad af. Ondanks een lichte regenbui zat de sfeer er meteen goed in dankzij de vroege openingsgoal van Leo Messi en na diens tweede treffer konden de reizigers aan den lijve ondervinden hoe het klinkt wanneer Camp Nou ontsteekt in het welbekende ‘Meeessi’! Jammer genoeg gleed Barça af. De verdediging stapelde fout op fout en een tegendoelpunt kon niet uitblijven. Eerst werkte Umtiti de bal in eigen doel en hoewel Paco Alcácer de voorsprong nog opschroefde, liet de Barça-defensie opnieuw een tegentreffer toe. Die 3-2 stand bleef desondanks onveranderd en dus was de buit voor Barça binnen. Onze avontuurlijke buschauffeur wist via een weg binnendoor de colonne fanbussen de pas af te snijden en bracht ons snel terug naar Calella.

Cultuur snuiven
De paaszondag bood opnieuw volop zonneschijn én paaseitjes! De reisleiding zelf ging op de culturele tour met een bezoek aan het wereldberoemde Picasso Museum, terwijl de reizigers op de meest uiteenlopende manieren Barcelona verkenden. Waar de een de Ramblas ter voet afstruinde, ontdekte de ander de stad per fiets. Andere reizigers bracht een bezoek aan het Montjuïc-fort via de kabelbaan en weer anderen vergaapten zich tijdens een tour aan de pracht van de Sagrada Família. Rond acht uur keerden we, al dan niet met roodverbrande gezichten, hotelwaarts. De meesten waagden zich bij de bar nog aan een laatste drankje ter afsluiting, al hing de vroege vertrektijd de dag daarna als een zwaard van Damocles boven ons hoofd. Nog voor zonsopgang vertrokken we maandag naar het vliegveld. Reeds rond negenen in de ochtend stonden we alweer op koude Nederlandse bodem, maar vol warme herinneringen aan een fantastisch weekend!


FC Barcelona-Valencia 4-2
17 t/m 20 maart 2017

Fanreis maart 2017 - de tour

Overboekt
Op vrijdag 17 maart, zo rond het middaguur, melden zich veertig deelnemers op Eindhoven Airport voor de eerste weekendreis van dit seizoen en worden daar begroet door hun reisbegeleiders Jeroen en Arno. Waar normaalgesproken de instapkaarten voor zowel de heen- als terugvlucht uitgedeeld worden, krijgt men dit keer alleen een instapkaart voor de terugvlucht; voor de heenvlucht moet eerst ingecheckt worden. Eenmaal bij de balie blijkt de vlucht echter overboekt te zijn. Aan degenen die een latere vlucht, vertrekkend van Schiphol, willen nemen zal een behoorlijke vergoeding worden betaald, zo wordt gezegd. Een groep van zes van ons reisgezelschap geeft aan hier wel iets voor te voelen en hen wordt verzocht te wachten bij de gate totdat alle andere passagiers aan boord van het vliegtuig zijn gegaan. Na een hoop gedoe vliegen uiteindelijk slechts drie van de groep van zes via Amsterdam! Ondertussen heeft in Calella de reisgroep na het welkomstdrankje de rest van de vrijdagavond om wat te eten en de badplaats te verkennen. In de nacht komen ook de van Schiphol vertrokken drie reizigers aan in het hotel en is de groep van zes weer compleet.

Fanreis maart 2017 - in Camp Nou

Zonovergoten
Zaterdag wordt in de loop van de ochtend koers gezet naar Camp Nou, waar de deelnemers de Camp Nou Experience ondergaan, inclusief een bezoek aan het Museum en de Megastore. De middag wordt naar eigen invulling besteed in het centrum van Barcelona, wat op deze zonovergoten dag heel goed te doen blijkt te zijn. Later dan gebruikelijk keren we terug naar het hotel.

Fanreis maart 2017 - groepsfoto

Zondag is de wedstrijddag. Daar een aantal deelnemers ervoor kiest langer in Calella te blijven en op eigen gelegenheid naar het stadion te gaan gaat een halfvolle bus naar Camp Nou, die nog iets leger aankomt na een aantal reizigers in het centrum van Barcelona afgezet te hebben. Enige tijd voor aanvang van de late wedstrijd (zondagavond, 20.45 uur) worden de entreekaarten uitgedeeld en is iedereen klaar voor de strijd tussen FC Barcelona en Valencia. Na één helft staat Valencia met tien man op het veld, maar dat hadden er ook nog minder kunnen zijn. De reizigers genieten van een jewelste aan doelpunten en Barça komt met een 4-2 eindstand als winnaar uit de bus.

Fanreis maart 2017 - aan de bar

(Vier)sterren
Moe maar voldaan en met een jarige in de bus keren we naar Calella terug, waar de bar van het hotel nog open blijkt voor de dorstige kelen. Dat de Fan Club Barcelona en NBD Sports hun gasten niet in het minste hotel onderbrengen blijkt wel uit het feit dat die zondag ook de wielerploegen van Team Sky (met Chris Froome), Movistar (met Nairo Quintana) en Alpecin hun intrek in Hotel Bernat II hebben genomen. Op maandag wordt in Calella namelijk een etappe in de ronde van Catalonië gereden. Aangezien we maandagochtend al vroeg naar het vliegveld vertrekken, zullen weinigen daar iets van meegekregen hebben of het moet thuis in Nederland op de buis zijn geweest. Met een glimlacht op menig gezicht en fijne herinneringen aan een heerlijk (voetbal)weekendje Barcelona wordt de weg naar huis gevonden. Blijft na dit weekend toch nog die ene onbeantwoorde vraag bestaan: wat doen zaaggeluiden in een vliegtuig?


Beko Beleeft Barça!
4 t/m 6 maart 2017, FC Barcelona-Celta de Vigo: 5-0

Beko logo op shirtOnze reizen- en fanshop-partner NBD Sports werkt al enkele jaren nauw samen met Asogem Nederland uit Zoetermeer. Asogem is, binnen de Benelux, de officiële verdeler van Beko, de FC Barcelona-sponsor die we allemaal kennen van de reclame op de linkermouw van het Barça-shirt. Beko is producent van witgoed, zowel inbouw als vrijstaand. Van 4 tot en met 6 maart jl. beleefden ruim 60 Beko - vakhandelaren en online-specialisten een fantastisch volledig verzorgd weekend in het prachtige Barcelona.
El NacionalGedurende het afgelopen jaar organiseerde Asogem onder haar afnemers een bijzondere promotieactie, waarbij de detaillisten een reis naar Barcelona konden winnen. De gelukkigen stonden op zaterdagmorgen 4 maart om 05.00 uur op Schiphol klaar voor vertrek. Na aankomst op El Prat vertrok de bus naar het viersterrenhotel, alwaar eerst werd ingecheckt en vervolgens genoten van een heerlijke brunch. 's Middags kon men wat vrije tijd besteden rond Plaça de Catalunya en de Ramblas. Aan het eind van de middag werd in restaurant El Nacional een heerlijk diner verzorgd, waarna de bus richting Camp Nou reed voor de wedstrijd tegen Celta de Vigo. De bezoekers vielen met hun neus in de boter, want de Blaugranas waren in topvorm, wonnen met 5-0 en brachten het stadion met regelmaat in vervoering.
GroepsfotoOp zondag 5 maart was het tijd voor de stadiontour, het museum en de Megastore. Hierna werd genoten van de lunch in het Roma 2009 restaurant in Camp Nou. In de middag werd Parc Guëll bezocht en 's avonds stond een uitgebreid diner in La Barca de Salamanca aan de Olympische haven op de agenda.
Sal Cafe

De weergoden bleken ons met name op de maandag zeer gunstig gezind met volop zon en temperaturen ver boven de 20 graden. In de ochtend bezocht de groep de Sagrada Familia en kreeg, onder begeleiding van een gids, een tour om en in dit bijzondere bouwwerk van de hand van Gaudí. De lunch vond plaats in het Sal Café, dat zich aan het strand bevindt. Gezien het weer kon dat niet beter.

De terugreis naar Nederland leek, vanwege de die ochtend begonnen staking van de Franse luchtverkeersleiders, nog even spannend te worden, maar de vlucht vertrok nota bene precies op tijd. Dankbaar dat we 'mochten' vliegen, landden we, ondanks de omweg over o.a. Zwitserland, slechts 5 minuutjes te laat op Schiphol. Overladen met complimenten, aan het adres van Asogem en NBD Sports voor het perfect georganiseerd en verlopen weekend, namen we afscheid en reisde eenieder, met een zeer speciale ervaring rijker, huiswaarts.


FC Barcelona-Espanyol 5-0
6 t/m 9 mei 2016

Fanreis 5 - groepsfoto EspanyolZomerhitte in Nederland en regen in Barcelona? Nog nooit hoopten 37 reizigers zo vurig dat de weerman ernaast zat. Echter was het al bij het uitstappen uit het vliegtuig duidelijk: zonnebrillen in de tas en jassen aan! Het werd een terugkerende grap dit weekend, vooral dankzij plagende updates vanuit een haast tropisch Nederland. Gelukkig trok de stadiontour iedereen moeiteloos in de voetbalsfeer en de eerste Barça-tasjes vonden hun weg al naar de bus. In Calella was het weer voldoende opgeklaard om buiten bij het zwembad met het welkomstwoord te proosten op een heerlijk voetbalweekend.
Fanreis 5 - Tim OudegaTevens werd een van de jongste deelnemers in het (spreekwoordelijke) zonnetje gezet, want Tim Oudega had anderhalf jaar zelf gespaard om met de reis mee te kunnen! ’s Avonds was het al snel oogjes toe na de vroege start die dag. Zaterdag werkte het weer allesbehalve mee voor de gebruikelijke ontdekkingstocht door Barcelona. Desondanks genoot men in de Bus Turístic, de meest populaire keuze van de reizigers, vanonder het gespannen zeil over de top van de bus van de Catalaanse hoogtepunten. De sfeer in dit gemêleerde gezelschap was uiterst goed: de onderlinge integratie was uitstekend en kinderen vonden maatjes in elkaar. Veelvuldig waren reizigers ’s avonds nog op het hotelterras te vinden. De jongste fans zorgden onderweg voor het nodige entertainment met moppen, interessante observaties (“Ze hebben hier ook Aldi!”) en pientere vragen (“Heeft in Spanje een minuut ook zestig seconden?”).
Fanreis 5 - MoederdagcadeausOp de wedstrijddag schonk de fanclub de dames in het gezelschap een kleinigheidje ter gelegenheid van Moederdag, waarna alle aandacht naar het voetbal uitging. De meesten gingen rechtstreeks naar het stadionterrein, waar het, mede door de druilerige regen, erg stil was. Maar naarmate de aftrap dichterbij kwam, stroomden de Barça-fans toe. Vanaf prachtige plekken in Camp Nou genoten de reizigers volop van een magistraal Barça, dat de sfeervolle stadsderby met een voortreffelijke manita won en daarmee de hoop op het Spaanse landskampioenschap in stand hield. Na afloop werd het standbeeld van Kubala (het verzamelpunt) dan ook omringd door stralende gezichten. Een schitterend hoogtepunt van een regenachtig, maar uiterst geslaagd voetbalweekend!

FC Barcelona-Valencia 1-2
15 t/m 18 april 2016

Fanreis 4 - groepsfoto - ValenciaEen groep, bestaande uit 57 mannen/vrouwen/kinderen, arriveerde al vroeg op de dag in Girona, vanwaar de bus direct richting Camp Nou vertrok. Na het nemen van een leuke groepsfoto kregen we de kaartjes voor de stadiontour. Binnen genoten we van al het moois in het museum en uiteraard het stadion zelf. Op het veld waren ze al druk bezig om het veld klaar te maken voor de wedstrijd. Leuk om te zien, omdat werkelijk alle grassprietjes en lijnen met de grootste nauwkeurigheid werden bijgewerkt. Na wat shoppen in de fanshop was het tijd om naar het hotel in Calella te gaan en kon er in de bus een uiltje worden geknapt, want het was toch wel erg vroeg dag voor de meesten van ons. Op zaterdag was iedereen vrij om te gaan en staan waar ze wilden en te genieten van het heerlijke voorjaarszonnetje.
Fanreis 4 - 2 jonge fans bij ingang hotelZondag was de grote dag. Na een gezellige middag in de stad was het om 20.30 uur eindelijk zover: de wedstrijd FC Barcelona tegen Valencia. De sfeer in het stadion was fantastisch en we zongen uit volle borst mee met het ‘Cant del Barça’. We hadden schitterende plekken met onze neus bijna op het doel. Helaas mocht ons aanmoedigen niet baten: Barça verloor de wedstrijd met 1-2. Hoogtepuntjes waren wel het vijfhonderdste doelpunt van Messi en de spontane maar toch weer indrukwekkende staande ovatie in de veertiende minuut ter ere van Johan Cruijff. Na afloop van de wedstrijd stond de bus op ons te wachten voor de terugreis. Niet helemaal voldaan door de negatieve uitslag kwamen we moe aan in het hotel. Na een kort nachtje landden we maandagochtend vroeg weer op Weeze en zat de mooie voetbalreis er helaas alweer op. Geen geweldige uitslag, maar wel een prachtig weekend in Barcelona!

FC Barcelona-Arsenal 3-1
16 t/m 17 maart 2016 (Champions League)

CL reis - Groepsfoto - ArsenalDe Champions League reis naar de wedstrijd FC Barcelona – Arsenal kende een vroege aftrap: om vijf uur ’s ochtends bij het meetingpoint te Schiphol. Daardoor voltrok zich wel een lekker lange dag, met een topwedstrijd als hoogtepunt. Aan het einde van de middag begonnen donkere wolken zich echter boven het stadion samen te pakken en algauw kwam de regen met bakken naar beneden. Als dat maar geen slecht voorteken zou zijn!
CL reis - Jean-Pierre Van Hoorebeke - ArsenalMaar gedurende de wedstrijd werd het gelukkig droog en Arsenal kon weinig weerstand bieden aan Messi & co. Dankzij doelpunten van de Tridente (Neymar, Suárez en Messi) werd het duel probleemloos met 3-1 gewonnen, waardoor Barça na de 0-2 winst in Londen overduidelijk geplaatst was voor de kwartfinale. De geslaagde reis kreeg de volgende dag een extraatje met de gebruikelijke stadiontour/ museumbezoek, waarna iedereen met een voldaan gevoel terug in het vliegtuig stapte.

FC Barcelona-Getafe 6-0
11 t/m 14 maart 2016

Fanreis 3 - reizigers op tribune - GetafeZeg niet dat reizen met de Fan Club Barcelona niet avontuurlijk is. De tweede fanreis van het seizoen begon behoorlijk enerverend, toen er vlak voor vertrek van Schiphol een lange slungel het vliegtuig instapte zonder bagage, maar met ogen zo groot als koffieschotels. Hij had besloten mee te vliegen naar Barcelona, maar de Koninklijke Marechaussee dacht daar heel anders over en voerde hem na enig verzet in handboeien af. De opgelopen één uur vertraging maakte de reisgroep eenmaal bij Camp Nou ruimschoots goed met de stadiontour en het bezoek aan het FCB Museum.
Fanreis 3 - groepsfoto - GetafeZaterdag, matchday! In een geheel vernieuwde, strakke ontbijtzaal werd uitgebreid ontbijt genuttigd. De wedstrijd tegen Getafe stond gepland voor vier uur in de namiddag, een dit seizoen regelmatig terugkerend tijdstip waarmee de socis erg blij blijken te zijn. De tegenstander niet, want ongeacht het tijdstip had Getafe tegen Barça geen schijn van kans: een eigen doelpunt van Juan Rodríguez en goals van Munir, Neymar (tweemaal), Leo Messi en Arda Turan liftten de score naar een glansrijke 6-0 overwinning! En dan betaalt het voordeel van de vroege aftrap zich uit in een langere avond om de overwinning aan de bar te vieren, iets dat aan de reisgenoten wel besteed was. De zondag kon worden uitgerust en van de stad Barcelona worden genieten, altijd lekker in de wetenschap dat men een dag later weer met beide benen op Nederlandse bodem staat.

Bayer Leverkusen-FC Barcelona 1-1
9 december 2015 (busreis)

Vrij onverwachts kreeg de Fan Club Barcelona de mogelijkheid aangeboden om begin december een extra Champions League fanreis naar Leverkusen te organiseren. De leden werden conform geïnformeerd en dat was niet tegen dovemans oren gezegd: in no-time waren de beschikbare plaatsen vergeven en op woensdag 9 december reed een bus vol Barça-fans richting het Duitse Ruhrgebied.
1. Busreis Leverkusen 20151209Fanclubsjaal
De laatste wedstrijd van de groepsfase was, voor het reeds voor de volgende ronde van de Champions League geplaatste FC Barcelona, slechts één voor de statistieken, maar dat deerde de fans niet. “Het is niet alledaags om Lionel Messi zo vlak bij huis live te kunnen zien spelen,” was de meest gehoorde beweegreden om mee naar Duitsland te reizen. “We zien dit snoepreisje als een extra Sinterklaascadeautje.”

De organisatie speelde goed in op de bij de reisdeelnemers aanwezige feestmaandstemming en bood tijdens de reis haar onlangs in eigen naam uitgegeven Fan Club Barcelona sjaals aan. “Het zijn unieke exemplaren die niet meer in dezelfde vorm zullen worden gereproduceerd,” was de boodschap van ‘bestseller’ Marieke. Wetende dat er hier sprake was van een heus collectors item, vlogen de sjaals als broodjes door de bus, waarmee de groep zich, eenmaal aangekomen bij de Bayer Arena, nog duidelijker kon differentiëren van de andere Barçafans die naar Leverkusen waren afgereisd.
2. Busreis Leverkusen 20151209Debutanten
De BayArena is een knus maar tegelijkertijd hypermodern stadion dat van alle gemakken is voorzien. Ondanks de aanwezige beveiliging was er de mogelijkheid om het stadion heen te wandelen en ‘gewoon’ tussen de Duitse supporters van overheerlijke snacks te smullen. Eenmaal opgewarmd door de Curry- en/of Bockworst werd een plekje in het uitvak opgezocht. In de vijfde speelronde hadden de blaugranas zich reeds van de eerste plek in de poule verzekerd, waardoor coach Luis Enrique het bezoek aan Leverkusen gebruikte om een fantasie-elftal te laten starten. Aanvoerder Leo Messi mocht met een mix van reguliere wisselspelers en uit Barça B geselecteerde canteranos aan de bak tegen een tot op het bot gemotiveerd Bayer Leverkusen, dat voor haar laatste overlevingskansen in de Champions League streed.
3. Busreis Leverkusen 20151209De in turkoois geklede Catalanen hielden aanvankelijk gemakkelijk stand en kwamen na twintig minuten via, wie anders, Messi zelfs op een 0-1 voorsprong. We mochten er niet al te lang van genieten, want Bayer trok de score via ‘Chicharito’ Hernández vrij snel weer recht, waarna doelman Marc-André Ter Stegen de hoofdrol van de avond zou opeisen. Terug in eigen land liet de uit het nabije Mönchengladbach afkomstige talent zien een grote toekomst voor zich te hebben door redding op redding te maken, tot grote frustratie van alles dat Bayer Leverkusen een warm hart toedraagt. Ter Stegen hield zijn hok de rest van de avond schoon, waardoor het Champions League debuut van canteranos Kaptoum, Juan Cámara en Gerard Gumbau omlijst werd met een verdienstelijk 1-1 gelijkspel en er een eind kwam aan het Europese avontuur van Bayer. Terug in de bus konden de fans ermee leven: “Wie weet herinneren we ons deze avond ooit als de avond waarop wij een nieuwe Barça-ster hebben zien debuteren.”

FC Barcelona-Eibar 3-1
23 t/m 26 oktober 2015

Het thuisduel tussen FC Barcelona en Eibar vormde het decor voor de eerste fanreis van het huidige seizoen. Het team van Luis Enrique won de wedstrijd met de klassieke 3-1 einduitslag. Niet alleen de wedstrijd maakte grote indruk, maar zeker ook de stad Barcelona.
1. Fanreis Eibar 23-26 oktober 2015Selfiestick
Vanaf het vliegveld van Weeze vertrok de groep fans richting Catalonië. Namens een afvaardiging van BEKO, een van de officiële sponsoren van FC Barcelona, nam Gerrit van Tuil al snel het woord. “Het liefst had ik zelf het vliegtuig naar Spanje gevlogen,” aldus de nestor van de groep. Zijn enthousiasme werkte al snel aanstekelijk op de rest van de mannen. In de bus van en naar de stad klonk het dan ook vaak: “Zullen we straks...?”, wat regelmatig tot een unaniem positief antwoord leidde. Gerrit wist snel na aankomst in Barcelona een selfiestick te bemachtigen, waaraan de heren het gehele weekend goed te herkennen waren.

Enthousiasme heerste ook bij de familie Van Driel. De drie generaties keken vanaf het eerste moment hun ogen uit en vooral opa Kees en kleinzoon Dion waren amper te houden. “Zelfs op verjaardagen kunnen ze het over weinig anders hebben dan voetbal,” verklaarde vader Sjaak, die zichtbaar genoot van het aanstekelijke enthousiasme van zijn vader en zoon. “Ze kijken het liefst alle wedstrijden samen. Dat is echt iets van hun.”
2. Fanreis Eibar 23-26 oktober 2015Bofkont
Vaste prik tijdens de fanreizen is de stadiontour, die steevast eindigt in de fanshop van Barça. In deze megastore is echt alles te vinden om je tenue, voetbalkamer, kleedkamer en zelfs je keuken Barça-proof te maken. In deze winkel kwam de redactie van de Fan Club Barcelona de familie Hollak tegen. Dochter Kelly zat met een dilemma: het blauwe uitshirt mét of zonder Neymar bedrukking? Later dat weekend werd haar uiteindelijke keuze beloond: Kelly stond op de wedstrijddag in het tenue van haar favoriete speler, toen de Braziliaanse speler langs kwam rijden. Voor de familie Hollak zeker weten een fraai moment.

Bofkont van het weekend was Hugo Bulsink. Zijn beste vriend Edwin te Linde had de BEKO-prijs gewonnen en had het weekend met zijn vrouw willen doorbrengen, maar zij was helaas verhinderd. Hugo hoefde niet lang na te denken toen hij werd benaderd om mee te gaan. De twee heren hebben, naar eigen zeggen, met verbazing naar het spel van FC Barcelona gekeken.
3. Fanreis Eibar 23-26 oktober 2015La Boqueria
Tim en Dritan Muça grijpen iedere kans aan om samen naar hun Barça te kijken. Aangezien vader Dritan niet iedere wedstrijd heeft kunnen zien, nam hij zijn zoon mee op fanreis. Zo konden beide heren hun idolen Messi en Neymar in levenden lijve zien voetballen. De Muça’s waren echter niet alleen onder de indruk van de blaugranas. Op zaterdag maakte het duo een ronde in La Boqueria, de enorme markthal gelegen aan de Ramblas. De markt heeft de heren enthousiast gemaakt en ze willen zeker nog een keer naar Barcelona, want ze hebben nog nooit zó lekker gegeten!

FC Barcelona-Real Sociedad 2-0
8 t/m 11 mei 2015

De laatste fanreis van het seizoen stond in het teken van het competitieduel tegen Real Sociedad. In een zonnig Camp Nou zagen ruim vijftig reizigers Barça met 2-0 winnen.
Laatste avond borrelMet de drie punten op zak kwamen de blije Barçafans in het hotel, waar een aangename verrassing wachtte: het gelijkspel van Real Madrid tegen Valencia, waardoor de blaugranas vier punten uitliepen op de Koninklijke.

 Het reisgezelschap bestond vanwege de schoolvakantie uit veel gezinnen, waardoor in het weekend niet alleen de kinderen, maar ook de ouders besmet raakten met het (FC) Barcelona-virus!
Jorden en Levin Jans-VerhappenVerjaardagscadeau
Jorden Jans mocht voor zijn negende verjaardag een cadeau uitkiezen en hij wist met zijn broertje Levin hun ouders te overtuigen om een duel van hun favoriete Barça te bezoeken. Voor moeder Gerarda genoeg reden om een hobby weer op te pakken: fotograferen. Alles werd op de foto gezet, van de omhaal waaruit Pedro de 2-0 scoorde tot het vliegtuig naar Eindhoven.

In de tijd dat de Brabantse ouders zich aan de stad en het stadion vergaapten, stalen Jorden en Levin overal de show met hun grappen. Vader Gerard, zelf geen voetbalfan, wist niet wat hij in Camp Nou meemaakte en voor Levin was dit de “leukste vakantie ooit!”
Albert en Boris BartelsWinnaars
Barça-fan Albert Bartels wilde met zijn zoontje Boris eens naar de Catalaanse hoofdstad. Thuis had hij al zijn huiswerk gedaan en hij wilde in eerste instantie zelf boeken, tot hij stuitte op de Fan Club Barcelona. Hij zag het gemak in van de fanreis en de keus was snel gemaakt. Naast dat het een schitterend weekend werd, waren Albert en Boris tevens de winnaars van de uitgeloofde 250 euro. Op zondagavond gaf vader Bartels aan de hotelbar spontaan een rondje aan zijn medereizigers, een gezellige borrel ter afsluiting van het weekend.
Beko - Ingrid en Koen van de VenOok Boris hoefde zich niet te vervelen: hij maakte al snel vriendjes met Micky en Jimi Alberts, die met hun ouders Nicolaas en Carolina eveneens de stad Barcelona en het imposante Camp Nou wilden bezoeken.

En er waren nog meer winnaars: via een actie in samenwerking met Barça-sponsor Beko kon het gelukkige stel Ingrid en Koen van de Ven in mei mee naar Barcelona. Een eerste keer in de Catalaanse hoofdstad, maar het leek wel liefde op het eerste gezicht! Ze genoten met volle teugen, voornamelijk dankzij de routes van de Bus Turístic die ze al het moois van de stad in vogelvlucht lieten zien.
Familie van WezelFormule 1
Journalist en Barça-fan Edwin Struis was benieuwd naar de populariteit van de Fan Club Barcelona en wilde eens een reis meemaken. Met zijn zoontje Mick vermaakte hij zich uitstekend in zowel het stadion als in de stad, en zondag gingen vader en zoon naar het pretpark gelegen op de Tibidabo.

Voor vaste gast Piet van Rooij was het helemaal een sportief weekend. Naast de voetbalwedstrijd op zaterdag, stond hij zondag in alle vroegte op om met de bus naar het racecircuit van Catalonië te gaan. Hier vond dat weekend namelijk de Grand Prix van de Formule 1 plaats met namens Nederland niemand minder dan Max Verstappen!

FC Barcelona-Valencia 2-0
17 t/m 20 april 2015

De april fanreis bevatte een echte topper. Met tegenstander Valencia stond er een affiche op het programma waar naar uitgekeken kon worden. Een gemêleerd gezelschap reisde af naar Catalonië om de kraker te bezoeken. Het werd een prachtig weekend dat door een mooi zomersaandoend zonnetje werd opgesmukt.
GroepsfotoLastige horde
Vroeg vertrekken op de vrijdagochtend heeft zo zijn voordeel als rond het middaguur op het terras voor Camp Nou al van een welverdiende versnapering kan worden genoten. Onder de reisgenoten was geen wanklank te horen, zeker niet bij het daaropvolgende museumbezoek en de stadiontour, traditionele onderdelen van het Barça-weekend.
WelkomstwoordHet veld lag er schitterend bij en de bekers waren opgepoetst. De zon doet de mensen goed, zo ook in de middag in verblijfplaats Calella, waar het welkomstwoord kon worden gehouden aan de rand van het zwembad van hotel Bernat II. Onder het genot van een drankje was iedereen het er over eens dat FC Barcelona kampioen zou worden als de laatste lastige horde Valencia zou worden genomen.
Sylvia en Raymond WernkeDe topper stond voor de zaterdagmiddag 16:00 gepland, op het heetst van de dag en amper 48 uur na de gewonnen Champions League uitwedstrijd tegen PSG. Van vermoeidheid was bij de blaugranas in de openingsfase echter niets te bespeuren, want bij de eerste de beste aanval rondde Luis Suárez fraai af en bracht Camp Nou in extase. Valencia was helaas snel bij de les en werd gaandeweg de wedstrijd beter en beter.
Groep ZweereBarça had het zwaar en moest de hulp van doelman Claudio Bravo inschakelen om de voorsprong te handhaven: de Chileen stopte een strafschop van Dani Parejo. Nadat ook het aluminiumwerk Barça goedgezind was, nam coach Luis Enrique in de rust de juiste beslissing door zwakke schakel Adriano te wisselen voor Rakitić en Mascherano van het middenveld naast Piqué in de verdediging te posteren. Daarmee kwam de rust terug en werd de tweede helft een gelijk opgaand duel, dat pas in de allerlaatste minuut haar ontknoping kreeg, toen de kleine Messi op zijn allerlaatste krachten zijn 400e officiële doelpunt in Barça shirt liet aantekenen: 2-0.
De wave in de busWave
De ontlading was groot. Drie punten in de knip en een wedstrijd dichter bij de landstitel. De cules verlieten laaiend enthousiast het stadion. Zo ook het reisgezelschap dat in opperbeste stemming de bus terug naar het hotel instapte. Spontaan werd een heuse wave ingezet, waarna de zaterdagavond in Calella verder kon worden gevierd. De vrije zondag gaf genoeg ruimte om bij te komen en ook al was het weer iets minder mooi, het was nog altijd heerlijk om de stad Barcelona te verkennen.

FC Barcelona-Manchester City 1-0
18 t/m 19 maart 2015

Halverwege maart vertrok een groep reizigers naar Barcelona om de thuiswedstrijd tegen Manchester City bij te wonen. Na Barça’s 1-2 overwinning in Engeland beloofde het een spannende return te worden. Dankzij een ochtendvlucht vanaf Eindhoven konden de reizigers tevens de hele middag Barcelona ontdekken en dat deed ieder op zijn eigen wijze!
Drie generaties LaurensFamilieaangelegenheid
De reis werd een ware familieaangelegenheid. Zo bezochten drie generaties van de familie Laurens volgens geheel Catalaans gebruik Camp Nou. Een ware traktatie van opa Dennis! Het drietal stapte op de welbekende Bus Turístic om de stad te ontdekken. Erik en zoontje Amand kozen voor een sportieve verkenning: op twee fietsen trokken ze met een persoonlijke gids door Barcelona. Een fantastische tip voor toekomstige reizigers, aldus vader en zoon!
Frans van Zundert en Werner en Rick BuckensFranciscus van Zundert had al eerder een fanreis meegemaakt en besloot ditmaal schoonzoon Werner én kleinzoon Rick mee te nemen. Met een bezoek aan het Barça Museum maakten de drie er een ware voetbaldag van. Inmiddels is Werner geheel om: “Deze stad bevalt me wel!”

Friese vaders Richard Konijn en Ronald Lijklama trakteerden hun zoons op een bezoek aan hun geliefde Barça. Het kwartet pakte op de wedstrijddag de metro naar Plaça de Catalunya en pikte daar het stadssfeertje mee.
Groep CL Reis 2015 Barça-passie
Ondertussen achtte zuiderbuur Jean-Pierre van Hoorebeke zijn Barça-collectie nog altijd niet compleet. Op zijn custom-made Barça-schoenen baande de Belg zich een weg door de enorme fanshop en leidde meteen Peter Fruijtier, voor het eerst mee, rond over het stadionterrein.

Collega’s Harving Conquet en Max van den Brink delen een passie voor FC Barcelona en met de Champions League reis ging een lang gekoesterde droom in vervulling. Ze brachten hun vrije tijd door op het stadionterrein, inclusief de gezellige ijshal.
Erik en Amand RemijnVaste gasten Jo van Bellen en Monique Dieleman verdiepten zich al wandelend door de straten rondom Camp Nou in het universiteitsgedeelte van de stad. Het Zeeuwse duo eindigde in één van de gezellige restaurantjes vlakbij het stadion.

Ook Wiggert Sackman, vaste reisklant, genoot van de Catalaanse keuken in het gezelschap van zijn twee zoons, die beiden in Barcelona wonen. Voor de Hagenaar zijn de fanreizen dan ook de perfecte gelegenheid om hen weer te zien.
Sfeer Camp NouNaar de kwartfinales!
De wedstrijd tegen Manchester City was natuurlijk het absolute hoogtepunt van de tweedaagse trip. Een overvol Camp Nou vormde een vlaggenzee en op het veld was Barça de Engelse ploeg de baas, al uitte zich dat niet in de score. Vriend en vijand genoot van een magistrale Leo Messi, die na een half uur toesloeg met een prachtige pass die Ivan Rakitić bereikte. De Kroaat lepelde de bal schitterend over keeper Joe Hart heen: 1-0. Barça kreeg een ongelooflijke hoeveelheid grote kansen die niet verzilverd werden dankzij de lat en paal, dan wel de in topvorm verkerende Hart. Manchester City bracht weinig echt gevaar met zich mee tot in de slotfase, toen ze een strafschop toegekend kregen. Marc-André Ter Stegen stopte de slecht ingeschoten penalty echter en hield zijn ploeg op de been. Ondanks alle gemiste kansen en de magere marge genoten de reizigers enorm van de geweldige ambiance en natuurlijk het ticket naar de kwartfinales!

FC Barcelona-Sevilla 5-1
21 t/m 24 november 2014

Groep Reis 1 2014-2015Het weekend dat Messi topscorer allertijden van La Liga werd
De media in en buiten Spanje spraken er al een tijdje over: wanneer zou Messi het record van Telmo Zarra overnemen? Deze Baskische spits scoorde in de jaren veertig en vijftig maar liefst 251 treffers voor Athletic de Bilbao. De teller van Messi stond voor aanvang van de wedstrijd tegen Sevilla op 250 goals. Voor de veertig deelnemers aan de eerste fanreis van het seizoen werd het een historische weekendtrip, want Messi schotelde hen een wervelende voetbalshow voor.
Xander van RheeMede dankzij zijn hattrick won Barça met 5-1 en is Messi nu topscorer allertijden van La Liga. Naarmate het weekend vorderde, werden de contacten tussen de groepjes reizigers steeds gezelliger. Ze waren uit heel Nederland en uit België gekomen en iedereen bleek zo zijn reden te hebben om met de fanclub op reis te gaan.

Rob van Rhee had zijn zoon Xander nog nooit zó zien genieten als in Barcelona.
Maurice van SchaikMaurice van Schaik en zijn zoon Damian waren dermate onder de indruk dat ze meteen fanclublid wilden worden.
Drie generaties Jannink


Drie generaties Jannink keken hun ogen uit in Camp Nou en opa nam alle doelpunten op video op.
Henk Triest


Henk Triest kon eindelijk met zowel oudste zoon Ronan als jongste zoon Keano samen naar Barcelona.
Stefan Verjaal

Stefan Verjaal ging in zijn eentje mee, maar was al snel niet alleen meer met medereizigers Jo en Monique van Bellen.
Van Veghel


Willy van Veghel loste zijn belofte in en bezocht met zoon Rob voor het eerst een wedstrijd van Barça.

FC Barcelona-Getafe 2-2
2 t/m 5 mei 2014

04 Fanreis 5 - Groepsfoto bij BernatKippenvel en tranen in
Camp Nou

De laatste fanreis van het seizoen, in het eerste weekend van mei, zal lang in het geheugen van de reisgenoten blijven hangen. Het bezoek aan Camp Nou in het buitengewoon zonnige weekend leverde één brok emotie op. Een geweldig eerbetoon aan de veel te vroeg overleden Tito Vilanova en een ‘last minute’ doelpunt waar niemand op zat te wachten. Met tachtig reizigers was het volle bak tijdens de laatste fanreis van het seizoen 2013/14. Wegens de meivakantie waren 23 kinderen door hun (groot)ouders meegenomen om het weekend in Barcelona door te brengen. Het weekend werd afgetrapt met de traditionele rondleiding door Camp Nou, die eindigde in de mega store van FC Barcelona, waarna de artikelen van het Catalaanse team dan ook niet te tellen waren.
05 Fanreis 5 - Reizigers op de tribuneDe reizigers, met name de jongste bezoekers, waren onder de indruk van het imposante stadion en konden niet wachten om in een volledig gevuld Camp Nou hun favoriete spelers toe te schreeuwen. Een enkeling had in plaats van de rondleiding een plekje op het terras veroverd om met een drankje van het mooie weer te genieten. Zaterdag vertrokken de reizigers vanaf het hotel vol enthousiasme naar Camp Nou om Barça te aanschouwen. Zoals verwacht keken zij hun ogen uit toen het stadion zich vulde met de Catalaanse culés. De hoffotograaf van de fanclub wist voor de wedstrijd een groepsfoto te maken van enkele Nederlandse Barça-fans die zich op een centraal punt in Camp Nou hadden verzameld. Nadat iedereen zijn plekje in de zon had bemachtigd, kon de wedstrijd om de voor Barça zeldzame aanvangstijd van 16.00 uur beginnen.
Spandoek TitoTijdens een emotioneel eerbetoon werd de week ervoor overleden Tito Vilanova herdacht. In het stadion werd een filmpje vertoond waarin de spelers en technische staf op indrukwekkende wijze afscheid namen van de voormalige speler en hoofdcoach van het Catalaanse team. De spelers kwamen het veld op met speciale shirts met de tekst “Tito, per sempre etern”, woorden die ook op het spandoek dat van de tribune rolde te lezen waren. De minuut stilte die volgde, veroorzaakte bij menig culé kippenvel. De blaugranas begonnen sterk aan het duel tegen Getafe. Dit resulteerde halverwege de eerste helft in een terechte voorsprong, toen Lionel Messi een voorzet van Dani Alves onberispelijk binnenschoot. De voorsprong was slechts van korte duur, want al voor rust wisten de bezoekers gelijk te maken. Ook na rust waren de Catalanen sterker en kwamen ze dankzij Alexis Sánchez op 2-1. Maar met een treffer in de slotminuut wisten de Madrilenen alsnog langszij te komen en voor een 2-2 eindstand te zorgen.
06 Fanreis 5 - Zwembad BernatHet duel werd in de busreis naar het hotel nog veelvuldig besproken, vooral het bedenkelijke handsdoelpunt dat in de eerste helft de gelijkmaker betekende. Zondag stond in het teken van de toeristische dag. Mede dankzij het goede weer konden de reizigers genieten van de bezienswaardigheden die Barcelona rijk is. Eenmaal terug in het hotel wisten de jeugdige medereizigers zich het buitenzwembad van het hotel toe te eigenen, wat tot vrolijke taferelen leidde. Enkele dappere vaders waagden zich ook aan het koude water. Door de gunstige vertrektijd op maandag konden de jonge Barçafans zich ook in de ochtend nog te goed doen aan een laatste duik in het zwembad. De overige reizigers hadden hun plek in de zon gevonden voordat de bus voor kwam rijden en er een einde kwam aan een drukke, warme en gezellige fanreis.

FC Barcelona-Real Betis 3-1
4 t/m 7 april 2014
01 fanreis 4 - groepsfoto‘Més que un club’
De april-reis had dit jaar nogal wat voeten in de aarde. De in het paasweekend geplande reis moest halsoverkop vervroegd worden toen FC Barcelona de midweekse finale van de Copa del Rey bereikte en het competitietreffen erna verplaatst werd. Het mocht de pret voor de reisgenoten niet deren, ze beleefden een enerverend weekend. Vol goede moed vertrok het reisgezelschap naar Barcelona. Bij aankomst op vliegveld Reus leek ons even een verdere tocht naar de Catalaanse hoofdstad ontzegd te worden, toen de automatische deuren kapot bleken. Geen van de toegangspasjes werkte en ook zacht geweld van twee vliegveldmedewerkers boekte geen resultaat, dus werden de smalle zijdeuren maar handmatig opengehouden om iedereen door te laten. De eerste halte was Camp Nou, waar de voorbereidingen voor het referendum van zaterdag 5 april, over het al dan niet renoveren van het stadion, al in volle gang waren. Tegelijkertijd kende de kaartverkoop een ongekende topdrukte wegens de aanstaande Spaanse bekerfinale én het Europese treffen met Atlético Madrid. Het terrein rondom Camp Nou bruiste dan ook en dat was ook zaterdag merkbaar.
02 fanreis 4 - perstribune camp nouDe wedstrijd tegen Real Betis was om zes uur ’s avonds, dus het stadionterrein stroomde ’s middags al vol, waarbij ook het overheerlijke weer zeker geholpen zal hebben. Tot ieders genoegen wist een aantal van de jongste reizigers onder ons een glimp op te vangen van de arriverende spelers! In een zonovergoten en bruisend stadion bezetten vele Barça-families met kinderen de stoeltjes, opa’s en oma’s ontbraken niet en oude Catalaanse dametjes legden blaugrana gekleurde stoelbeschermers neer voor zij druk kletsend plaatsnamen. Barça is immers meer dan zomaar een voetbalclub en dat werd die middag eens te meer duidelijk. De wedstrijd zelf was vooral memorabel dankzij twee goed ingeschoten penalty’s van Lionel Messi en de technische hoogstandjes van Sergio Busquets, die daarna volop zijn naam gescandeerd hoorde worden. Ook het immense spandoek voor de aftrap met de woorden ‘La Masía no es toca’ (Kom niet aan La Masía) was indrukwekkend, verwijzend naar de situatie rondom het transferverbod van de FIFA.
03 fanreis 4 - spandoek masiaZondag gooide een marathon via het Plaça Catalunya roet in het toeristische eten, waardoor één lijn van de Bus Turistíc niet beschikbaar was. Desondanks was het een bijzonder gezicht om naast actieve hardlopers ook gezinnen met kinderwagens en senioren met looprekken de revue te zien passeren. In de bus terug naar het hotel bleek elk reisgroepje andere plekken te hebben aangedaan, van het aquarium in de haven tot het overvolle strand, tot aan het hoogste punt van de Tibidabo heuvel met adembenemend uitzicht over de stad. Maandag kon de dag rustig begonnen worden voor de bus weer naar het vliegveld reed. Bij landing in Eindhoven reed het vliegtuig te hard en lang door, waardoor de piloot hard in de ankers moest om niet de bocht naar rechts te missen en voor de reizigers met ingecheckte bagage was het nog even wachten voor het weekend daadwerkelijk afgelopen was, want de koffers lieten zich veertig minuten lang niet zien. Zelfs het feit dat een paar dagen na thuiskomst bleek dat de eerdere wedstrijd tegen Bilbao alsnog doorging, kon absoluut niets afdoen aan een schitterend voetbalweekend vol zonnige, gezellige en spectaculaire herinneringen.

FC Barcelona-Manchester City 2-1
12 t/m 13 maart 2014

Avondje topvoetbal
De traditionele fanreis rond de achtste finale van de Champions League heeft iets typisch. De korte trip geeft een enorm adrenalineshot als men na een vlieg- en busreis een goed gevuld Camp Nou binnenstapt, de sterren van de wereld ziet spelen en de spanning van de factor doorgaan of uitgeschakeld worden overheerst. De reis Manchester City was hierop geen uitzondering.
3 CL Reis - groepsfotoDiehard fans
“We komen met 0-2 achter, maar winnen met 4-2.” Familie de Haan is er zeker van. Zojuist aangekomen op vliegveld Eindhoven zit de stemming er al goed in. Gekleed in Barça-trainingsjasjes zijn de meeste reisdeelnemers van verre te herkennen. Dit is geen gewone weekend fanreis; dit is de Champions League reis, het echte werk. We hebben hier te maken met diehard fans, sommigen inclusief tattoos. Dat Barça het voorafgaande weekend de slechtste wedstrijd sinds jaren speelde (1-0 nederlaag bij Valladolid) en de prolongatie van het landskampioenschap verspeeld lijkt te zijn aan de clubs uit Madrid, zal volgens de aanwezigen geen enkele invloed hebben op de wedstrijd tegen Manchester City. “Bij het horen van de Champions League hymne hebben de spelers vanavond geen motivatie meer nodig, het wordt erop en erover.” De reis richting Camp Nou verloopt soepel en als de laatste versnaperingen de hongerige buiken zijn binnen gewerkt, vinden we op onze stoeltjes een blaugrana vlag, die ervoor moet zorgen dat het publiek als één man achter het team gaat staan. Bij opkomst van de spelers is duidelijk dat deze actie is geslaagd: een vrolijk gewapper zorgt voor een prachtig, kleurrijk onthaal.
4 CL Reis - tattoo MessiAftrap
City moet in Camp Nou de in Engeland opgelopen 0-2 achterstand goedmaken en zet de van een blessure herstelde spits Sergio Agüero als joker in. De kleine Argentijn oogt echter verre van fit en blijkt later maar één goede pass te hebben gegeven… de aftrap. Het zegt veel, maar niet alles over The Blues. De vermogende selectie van Manuel Pellegrini kan wel degelijk voetballen, maar lijkt als het er echt om gaat steeds te kort te komen. Barça dicteert de wedstrijd, krijgt de meeste kansen en de Engelsen houden ten koste van gele kaarten stand.
5 CL Reis - Fam de HaanMagie
De magische avonden van de Champions League lijken Lionel Messi extra te motiveren. Anders dan de laatste weken waarin hij over het veld sjokt, zet hij tegen City weer eens ouderwets de toon op het spel. Snelle, onnavolgbare dribbels onderstrepen dat hij nog altijd de beste voetballer op deze aarde is. Hij persoonlijk maakt na 67 minuten aantrekkelijk voetbal van Europees topniveau een eind aan de droom van City om ooit eens naar de kwartfinale van het kampioenenbal te mogen doorstoten. Camp Nou viert feest en neemt de rode kaart van Zabaleta en de goals van Kompany en Dani Alves als toetje mee. Met 2-1 op het scorebord plaatst Barça zich met enig gemak voor de zevende maal op rij voor de kwartfinales. De reisgenoten hebben ogen te kort gehad, maar vooral genoten. “Dat was wel even andere koek dan wat we in Nederland krijgen voorgeschoteld.” Tijdens de busrit naar het hotel wordt er druk nagepraat, waarna een lekkere afzakker de avond compleet maakt. “De terugvlucht is pas morgenmiddag laat,” klinkt dan als muziek in de oren.

FC Barcelona-Almería 4-1
28 februari t/m 3 maart 2014

1 Reis 3 - GroepsfotoDe primeur van Dyjen
De fanreis van eind februari, begin maart zal niet snel worden vergeten. Het bezoek aan de wedstrijd tegen Almería leverde een primeur op: met Dyjen als begeleidingshond van reisdeelneemster Birgitte bracht de fanclub voor het eerst een dier mee naar het Camp Nou. De aimabele Golden Retriever was een ware bezienswaardigheid onder de cules.

De eerste fanreis in 2014 begon vrijdag 28 februari. Een bont gezelschap van jong en oud meldde zich in Eindhoven; voor hen geen carnaval, maar Camp Nou. Als bijzondere gast mochten we Birgitte verwelkomen, een Westlandse die zich in een rolstoel voortbeweegt en in Dyjen een prachtige begeleidingshond heeft. Na maanden van voorbereiding moest met dit weekend dan eindelijk haar droom in vervulling gaan. Samen met haar zussen en neefjes kon ze niet wachten om naar Camp Nou af te reizen. Na een soepele vlucht met turbulente landing in Reus reed het gezelschap naar de thuishaven van FC Barcelona, alwaar het na enige hilariteit lukte om de groep en de mooie kleurrijke voorgevel van het stadion op één foto te krijgen. De rondleiding en het museumbezoek deden het zoals altijd goed en met een lekker Barça-gevoel vervolgde de fanclub de rit richting Calella, waar een welkomstborrel een passend slot was van een lange dag. Zaterdag leverde zonnig maar fris voorjaarsweer op; ideaal om de stad Barcelona te bezichtigen. De Ramblas en de Bus Turístic waren de voornaamste bestemmingen voor de reisdeelnemers die op Plaça Catalunya werden afgezet, en na alle bezienswaardigheden bezocht te hebben was het ’s avonds aanschuiven bij het carnavalsfeest in de lobby van het hotel. Uitkijkend voor zwaardvechtende piraten en politievrouwen die je maar al te graag in de boeien sloegen, was het een plezier om een echte Pausmobiel door het hotel te zien rijden.
2 Reis 3 - Birgitte in Camp NouDe wedstrijddag op zondag begon met een heerlijk zonnetje, en busbedrijf Puyol had voor Birgitte zelfs een rolstoelvriendelijke bus geregeld. Goed gehumeurd gingen we dan ook richting Camp Nou waar we, ondanks de wel erg witte kleur van de bus, toch de parkeerplaats op mochten rijden, een geruststelling. Vanwege het late aanvangstijdstip van de wedstrijd (21.00 uur) kon men de hele dag van de stad genieten alvorens een plaatsje op de Gol Nord tribune op te zoeken. FC Barcelona was inmiddels op de hoogte gebracht van het rolstoelbezoek van Birgitte en gooide al haar egards in de strijd om de goodwill van de club te promoten. “We make the impossible possible!” waren de duidelijke woorden van Albert Alvarez van het ‘Oficina d’Atenció al Barcelonista’. En daar was geen woord mee gelogen, want de club begeleidde Birgitte als een vorstin naar haar plek in het stadion. En al zijn dieren in Camp Nou niet welkom, Dyjen mocht mee en had in een dame van het Rode Kruis haar eigen begeleidster. De Golden Retriever trok veel bekijks van de socios, die deze geste van de club wel konden waarderen.

Het laatste hoofdstuk van het weekend was voor de blaugranas, die niet teleurstelden en met 4-1 van Almería wonnen. Mooie doelpunten van Alexis en Messi stonden aan de basis van een 2-1 ruststand, waarna good-old Puyol en Xavi er in het tweede bedrijf nog twee doelpunten bij maakten. Een aanvaardbaar Barça gaf de toeschouwers daarmee een leuke avond. Ook de reisgenoten waren er tevreden mee en bestempelden de overwinning als de slagroom op de taart van een geslaagd weekend.

FC Barcelona-Espanyol 1-0
1 t/m 4 november 2013

Fanreis november 2013 1Een weekend vol primeurs

De eerste fanreis van het seizoen 2013/14 was er één om niet te vergeten. Een weekend vol primeurs: voor het eerst een wedstrijd op de vrijdagavond, maar vooral voor het eerst met eigen ogen nieuwe aanwinst Neymar en nieuwe coach Tata aanschouwen. Voor vele deelnemers was het de eerste trip naar Barcelona, maar voor nog meer reizigers het allereerste bezoek aan het majestueuze Camp Nou. Ditmaal waren er veel vaders met zonen meegereisd, net als een groepje jongemannen op mannenweekend, en een grote groep die een 25-jarig bedrijfsjubileum bekroonde met een weekendtrip Barcelona. De middernachtelijke vertrektijd hinderde niemand meer bij het neerdalen van het vliegtuig: al bij het uitstappen konden de zonnebrillen uit de tassen gehaald worden.
Fanreis november 2013 4De prille zonnestralen beloofden veel goeds na de kou die we achter ons gelaten hadden. Die verwachtingen werden onmiddellijk bewaarheid bij het welkomstwoord in het hotel te Calella, dat aan het zwembad en in de brandende zon aangehoord werd. Vele reizigers genoten dan ook van de warmte tot het vertrek richting het hoogtepunt van het weekend: de wedstrijd. Die vrijdagavond heerste in en rondom Camp Nou het altijd gezellige derbysfeertje, al was de weinig enerverende wedstrijd er niet naar. Barça kwam maar moeilijk door de Espanyol-defensie heen en de schare aan kansen troffen geen van allen het net. Maar het was genieten van de individuele klasse van onder anderen Neymar, die een paar mooie acties tentoonstelde, en ook het enige doelpunt van de wedstrijd van de voet van Alexis Sánchez en het gejuich van het goedgevulde stadion waren gedenkwaardig.
Fanreis november 2013 3Een strakblauwe lucht en een stralende zon vergezelden de groep op zaterdag naar de Catalaanse hoofdstad. Waar velen de welbekende Bus Turístic bestegen om de stad te verkennen, ging de jubileumvierende groep per fiets langs de topattracties en moesten sommigen naar verluidt nog enige tandjes bijzetten om hun Speedy Gonzales gids bij te kunnen benen! Ondertussen moest de reisleiding onverhoopt langs de H&M om een gescheurde broek te vervangen, al lag daar natuurlijk de nieuwste wintercollectie uitgestald; zodoende moest er – midden in de winkel, tot grote ontzetting van de verkoper – een schaar aan te pas komen om in het zonovergoten Barcelona toonbaar voor de dag te komen.
Fanreis november 2013 2De zondag stond in het teken van de Camp Nou Experience. Een beetje mosterd na de maaltijd met de wedstrijd twee dagen ervoor gespeeld, maar desalniettemin een mooie ervaring voor de nieuwkomers. Ook maandag was het nog niet uit met de pret, want de reizigers konden op hun gemak nog genieten van al het moois dat het badplaatsje Calella te bieden heeft, tot het vertrek van de bus aan het begin van de middag. Een ontspannen einde van een ontspannen weekend vol zon, voetbal, heerlijk eten en drinken en onvergetelijke ervaringen, die elke reiziger nog lange tijd warm gehouden zullen hebben, ook na thuiskomst in de barre novemberkou van de Lage Landen.

FC Barcelona-Betis Sevilla 4-2
3 t/m 6 mei 2013

Reis 5-1Messi-dependencia

Met een maximale bezetting van tachtig reisgenoten is er de ijdele hoop om in het weekend van Bevrijdingsdag in Camp Nou de landstitel van Barça te kunnen vieren. De blaugranas laten een week eerder echter steken vallen in Bilbao (2-2) en Real Madrid werkt ook niet mee door partijtjes te blijven winnen. “Net te vroeg gepiekt met de reis,” is dan ook de meest gehoorde reactie. Het kan de pret niet deren, want dankzij het prachtige voorjaarsweer geniet iedereen met volle teugen van een weekend Catalonië. Gekleed in bermuda’s en Barçashirtjes wordt door menigeen de stad Barcelona bezocht, tot aan het boven de stad gelegen Tibidabo toe.
Reis 5-2 MeulmeesterEen groot gezelschap van het B3 elftal van de voetbalvereniging VVIJ beslist anders; op de toeristische dag blijven zij in Calella achter om op het strand te trainen. Het hoogtepunt van het weekend staat voor de zondagavond geprogrammeerd: de wedstrijd tussen Barça en het altijd dapper meevoetballende Real Betis uit Sevilla. In tegenstelling tot de op de zuid-ring geposteerde en door de zon licht verkleurde reisgenoten zijn de Andaluciërs niet als toerist naar Camp Nou gekomen; binnen twee minuten scoren ze de 0-1 voorsprong. Het licht apathische Barça lijkt de zevenklapper tegen Bayern München in de halve finale Champions League nog amper verwerkt te hebben en heeft de van een hamstringblessure herstellende Messi opnieuw op bank zitten.
Reis 5-3De Catalanen komen maar moeizaam op gang en hebben met Villa de zwakste schakel; de Spanjaard mist kans op kans. Een gelijkmaker van Alexis brengt geen soelaas, want Betis reageert net zo gemakkelijk, ditmaal met een prachtgoal. De socios maken zich tijdens de rust vooral niet druk; de wetenschap dat Messi de zaken met een invalbeurt wel zal rechttrekken is immers bijna een vast gegeven. Juist die ‘Messi-Dependencia’ is dit seizoen duidelijker dan ooit geworden. Er is maar één iemand die zijn stempel op het spel van de blaugranas kan zetten. We zijn er met zijn allen getuigen van als Lionel in de 56e minuut Villa, die zojuist dan toch de gelijkmaker heeft gescoord, vervangt.

Reis 5-4De ‘Messias’ heeft voor de wedstrijd niet aan de warming up meegedaan en voor zijn invalbeurt heeft hij hooguit drie sprintjes langs de zijlijn getrokken. Het is genoeg om na twee minuten in het veld te staan de bal op te eisen bij een vrije trap op zo’n 18 meter van het doel. Het wordt zijn eerste balcontact. Het stadion is muisstil als hij zijn korte aanloop neemt, de bal aait en over de groenwitte muur ziet krullen. Voor even wanen we ons in een ‘slowmo’; tergend langzaam verdwijnt de bal buiten het bereik van de met een uiterste inspanning duikende Adrián in de rechterbovenhoek. De explosie van vreugde is ongekend. Wat een schoonheid van een doelpunt! De meester heeft het opnieuw geflikt! 3-2 en de weg naar de landstitel is geplaveid. Als Messi ook nog de mooie 4-2 maakt, rollen de eerste ‘Campeones’ van de tribunes. De feestvreugde heerst ook bij de reisgenoten, die in de volle dubbeldeksbus terug naar Calella nog lang rumoerig blijven. Het vooruitzicht op de vroege terugvlucht op de maandagmorgen kan daar niets meer aan afdoen.