Nieuws Oktober 2012

23-10

Barça - Celtic 2-1

Lang leek FC Barcelona te blijven steken op een punt in eigen huis tegen Celtic. Maar in de allerlaatste seconden pakte de Blaugranas nog de volle winst in het Champions League duel.

Vooraf was het wedstrijdbeeld bekend. Barça in de aanval en Celtic loerend op de counter. En zo was het ook. In de eerste minuut waren de blaugranas al dicht bij een treffer. Alexis had alleen zijn vizier niet op scherp toen hij alleen voor doelman Forster stond. Kort daarna kwam Forster nogmaals goed in actie bij een kopbal van Bartra, die zijn opwachting in de basis maakte in het centrum van de verdediging. Geheel tegen de verwachtingen waren het toch de Schotten die op voorsprong kwamen. Uit een dood spelmoment kopte Samaras op goal. Mascherano raakte de bal ongelukkig met de schouder waardoor Valdés verslagen was. Barça moest dus wederom van start met een inhaalrace, niet de eerste keer dit seizoen. Heel overtuigend was het alleen niet. Barça wist niet door de Schotse muur te geraken, en het spel was af en toe te traag. Vrijtrappen van Messi gingen net over en een kopbal van Bartra voorlangs. Toch kwam de gelijkmaker in de eerste helft, en wat voor een. Even haalde Barça het normale niveau. Een prachtige combinatie waar Messi inspeelde op Iniesta, Iniesta op Xavi, Xavi weer terug op Iniesta en El Blancito aarzelde niet en schoot verwoestend binnen. Twee keer knipperen en je had het gemist. Een mooie opsteker vlak voor rust.

De tweede helft was het spelbeeld zoals altijd. Barça met de meerderheid van het balbezit op zoek naar de winnende. Maar het was lastig om er doorheen te komen. Steeds zat er wel een groen-witte voet of been tussen. Daarnaast verkeerde doelman Forster in topvorm. Hij wist een paar honderd procent kansen te stoppen. Een schot van dichtbij van Messi, een schot van Alexis, een kopbal van 5 meter afstand van Messi, Forster leek niet te kloppen. Toen ook de ingevallen Villa een sterk schot van ver op de paal zag komen leek puntverlies in de maak. Maar toch ontplofte Camp Nou. Adriano draaide de bal in de allerlaatste seconde goed voor, waar Alba attent op stond te letten en de bal bij de tweede paal binnen tikte. Waardoor de volle winst alsnog gehaald werd. Een grote stap richting de volgende rond. Celtic staat in de poule als tweede met vijf punten verschil.

Opstelling FC Barcelona: Valdés, Adriano, Mascherano, Bartra, Alba, Song, Xavi, Iniesta, Alexis (79’ Villa), Messi en Pedro (75’ Tello)

Kijk hier de samenvatting op Sport1.