Nieuws Februari 2010

27-02

Barça - Malaga 2-1

FC Barcelona heeft het zich zaterdagavond tegen Malaga onnodig moeilijk gemaakt. Meer dan een dozijn kansen was er voor nodig om de superioriteit in doelpunten uit te drukken. Een weergaloze steekpass van Xavi stond uiteindelijk in de 84e minuut aan de basis van een krappe zege die aan alle onzekerheid in Camp Nou een einde maakte, Barça blijft koploper in Spanje.

De blaugranas begonnen de klus tegen de Andalusiërs met Alves in de basis. De Braziliaan maakte zijn rentree na een kleine maand blessureleed. Voorin kreeg Pedro opnieuw de voorkeur boven Henry, die naar het tweede plan lijkt af te zakken. Ibrahimovic en Messi moesten voor de doelpunten zorgen, maar dat bleek op de gure zaterdagavond een hekel punt. De twee goalgetters staan in de competitie al een aantal weken droog en dat was te zien. De scherpte ontbrak en waren te opvallend op zoek naar eigen eer. Toen Barça na een rustig begin van de wedstrijd was wakker geschud door een gevaarlijke vrije trap van specialist Duda, die Valdés knap redde, begon het bij de mannen van Guardiola beter te lopen. Messi kreeg de eerste dot van een kans toen de verdediging hem de bal op een presenteerblaadje gaf. De Argentijn zag zijn schot geblokkeerd door de meegerende Welligton. Een harde vrije trap van Zlatan vloog niet veel later net naast de paal. Op rechts was de terugkeer van Alves goed te merken. Alhoewel zijn voorzetten nog niet zuiver waren, leverden ze continue gevaar voor het doel op. Het was een wonder dat de 0-0 stand de rust haalde. Xavi was voor het rustsignaal dichtbij met een acrobatische hakbal, Messi faalde oog in oog met doelman Nunúa, Ibrahimovic kon een te strakke voorzet van Pedro niet in het doel werken, maar de grootste kans hadden Messi en Iniesta die samen een inzet op onnavolgbare wijze verprutsten.

Guardiola moet het ook in de tweede helft vanaf de kant lijdzaam aan hebben gezien. Hoe meer kansen werden gemist, des te meer er naar de tijd op het scorebord werd gekeken. Pep weigerde echter te wisselen en bleef in zijn manschappen geloven. Het balbezit met een percentage van 78% was niet voldoende om het veldoverwicht in doelpunten te vertalen. Malaga bleek in het tweede bedrijf een enorme sta in de weg, mede door goed positioneel te verdedigen. Het leek alsof de blaugranas steeds een stapje te laat waren bij de afwerking voor de goal en de Uruguyaanse doelman Nunúa was daarbij ook nog eens een onneembare vesting. Ibrahimovic zag een vrije kopkans bij de tweede paal alsnog door de goalie tot hoekschop worden verwerkt. Toen Zlatan bij een volgende kopkans de doelman eindelijk had verslagen, stond Welligton op de lijn om weg te werken. Camp Nou werd onrustig toen Malaga naast sterk verdedigen ook een aantal gevaarlijke aanvallen ten toon spreidde. Wie anders dan de dekselse Pedro moest aan de onzekerheid over een goed resultaat een einde maken. In de 67e minuut nam Pedrito de bal buiten het zestienmetergebied aan en besloot van afstand hard in de korte hoek te schieten. Nunúa zat er nog aan, maar de 1-0 was een feit.

De verdiende voorsprong bracht geen rust in het spel van de Catalanen. Nadat Iniesta een prachtig schot op de kruising zag spatten, trok Malaga uit de schulp. En met succes, Valdo mocht na een mooie één-twee alleen op Valdés af. Hij faalde niet en bracht Camp Nou het zwijgen op.

De avond had vele gezichten, want binnen een tweetal minuten had Barça haar tegenstander opnieuw op de knieën. Nadat de verdediging van Malaga was omsingeld, leverde de zeer sterk spelende Xavi een weergaloze steekbal af die de opkomende Alves zo goed als voor Numúa zette. De Braziliaan tikte de bal op Messi die de bal in het doel werkte. Een juweel van een doelpunt dat de wedstrijd op slot gooide. De socios waren in extase en maakten zich niet al te druk om een onterecht afgekeurd doelpunt van Zlatan, die een voorzet van de ingevallen Bojan binnen werkte. De matig fluitende scheidsrechter Rubinós Pérez moet de enige in het stadion zijn geweest die een overtreding van Zlatan constateerde.