Nieuws September 2013

14-09

Barça - Sevilla 3-2

In Camp Nou zagen zaterdagavond 76.765 Blaugrana supporters een eerste helft waarin de bezoekers “twee bussen” voor het doel parkeerden om Barça de weg te versperren en een spannende tweede helft waarin de Catalanen vol de strijd aan gingen om uiteindelijk in de laatste minuut van de verlenging toch de overwinning uit het duel te slepen.

Binnen een kwartier haalde Tata Martino uit voorzorg Jordi Alba naar de kant die na een tackle mogelijk geblesseerd raakte aan wat leek zijn hamstrings. De Catalanen omcirkelden het doel van Sevilla, maar door een woud van benen was het lastig om een gaatje te vinden. Na een half uur maakte Neymar een schitterende actie langs de lijn (video). De aanvaller zette Coke te kijk met een vloeiende voetbeweging en sprintte vervolgens gelijk achter de bal aan. Neymar kon door M’bia alleen afgestopt worden met een ellenboog. De vrije trap die daaruit volgde van Lionel Messi vanaf de rand van de zestienmeter zeilde vlak voor het doel langs. Zes minuten later kwam Barça toch op de verdiende 1-0 voorsprong. In een aanval waarbij bijna alle spelers van Barça aan de bal waren geweest, was het uiteindelijk Dani Alves die de bal achter keeper Beto wist te krijgen.

De tweede helft vertoonde een ander speelbeeld dan de eerste. Barça probeerde het veld langer te houden door de aanvallen vanuit de verdediging op te bouwen en zo meer ruimte te creëren. Dat zorgde voor meer gevaar, maar ook voor countermogelijkheden voor Sevilla. FC Barcelona ontsnapte in de 64e minuut aan de gelijkmaker doordat een treffer na een corner werd afgekeurd door scheidsrechter Muñiz Fernández voor leunen van Cala op Dani Alves. Tien minuten later schoot Messi net over het doel van Beto en in deze aanval kwam Iniesta in botsing met een verdediger van Sevilla die zijn heup tussen de ribben van Iniesta plantte. De middenvelder lag hierdoor naar adem te happen op de grond en werd direct uit voorzorg gewisseld voor Cesc. Fàbregas was net binnen de lijnen en bezorgde de bal bij Neymar. De Braziliaan zag Messi voor het doel staan en gaf een schitterende voorzet die door Messi half zittend binnen werd getikt in het dak van het doel; 2-0. Hierdoor leek Barça het duel een kwartier voor tijd te hebben beslist, maar daar dachten de Andalusische bezoekers anders over. Met een alles of niets tactiek ging het team van Unai Emery vol in de aanval. Het leek een succesvolle tactische wijziging van de coach van Sevilla, want eerst scoorde Rakitic in de 80e minuut de aansluitingstreffer en negen minuten later scoorde Coke zelfs de gelijkmaker. In de laatste minuut van de verlenging wist Messi echter vlak voor de achterlijn nog een schot te lossen. Beto wist dat schot nog te keren, maar de rebound van Alexis werd de keeper te veel. Hierna floot Muñiz Fernández voor de laatste maal en de ontlading volgde bij de spelers van Barça.

Door deze 3-2 overwinning is FC Barcelona, samen met Atlético Madrid, koploper in de Primera División. Beide clubs hebben 12 punten na vier duels en 14 treffers voor en 4 tegen. Real Madrid en Villarreal CF zijn tevens nog ongeslagen en die twee teams spelen later op de avond tegen elkaar.

Opstelling FC Barcelona: Valdés, Alves, Piqué, Alba (14' Adriano), Mascherano, Xavi, Busquets, Iniesta (74’ Fàbregas), Tello (62' Alexis), Messi en Neymar

Opstelling Sevilla: Beto, Coke, Cala, F. Navarro, Moreno, Cristóforo (68’ Marin), M’bia (59’ Trochowski), Jairo (83’ Rabello), Rakitic, Vitolo en Gameiro

Bekijk hier (video) de samenvatting van het duel.