Nieuws Juli 2012

02-07

Barça-spelers (weer) Europees kampioen

In de EK-finale in Kiev was het elftal van Vicente Del Bosque heer en meester. Drie spelers van FC Barcelona konden zondag voor de tweede keer de Europese trofee omhoog houden. Xavi, Andrés Iniesta en Cesc Fàbregas waren onderdeel van het succesvolle Spaanse team van Euro 2008 in Oostenrijk en Zwitserland. Xavi, Iniesta en Cesc werden daarnaast met La Roja in 2010 wereldkampioen in Zuid-Afrika. Spanje is het eerste land ter wereld dat drie eindrondes achtereen op zijn naam schrijft.

Xavi en Andrés Iniesta zullen even moeten kijken of zij nog wel ruimte hebben voor de medaille die zij zondagavond ontvingen. Voor het duo is het de 24e hoofdprijs van hun carrières. Ook Victor Valdés, die op het EK niet in actie kwam, en Gerard Piqué wonnen al aardig wat prijzen. De keeper heeft 21 trofeeën en Piqué heeft 20 prijzen op hun palmares staan.

Voor Valdés en Piqué was het overigens de eerste keer dat zij de medaille voor het winnende team bij een EK op mochten halen. Net als bij Pedro Rodríguez en Sergio Busquets ontbrak bij hen de Europese titel nog in hun erelijst. Daarop prijkte bij hen wel al de wereldtitel van 2010, want zij waren door Vicente del Bosque toegevoegd aan de Spaanse selectie na zijn aanstelling als bondscoach. Voor Jordi Alba is het de eerste internationale finale waarin hij zelfs, op aangeven van Xavi, een doelpunt wist te scoren. Geen slecht debuut voor de nieuwe aanwinst van FC Barcelona die bij het La Roja de positie van Joan Capdevila heeft overgenomen.

Na de overwinning is het vizier alweer gericht op het WK 2014 in Rio de Janeiro. Daar kan de vierde grote prijs op rij veroverd worden. “Als ik me goed voel, ben ik er bij. Je moet het aan de coach vragen, maar in principe zeg ik ja”, aldus de 32-jarige Xavi. De middenvelder droeg de Europese titel zondag op aan alle Spaanse fans: “We hebben geschiedenis geschreven. Dit is een zege voor het hele land, voor de mensen die ons altijd hebben gevolgd en gesteund, voor iedereen. We hebben geweldig gespeeld. De hele wedstrijd voelde ik me goed en had ik er alle vertrouwen in.”