Nieuws September 2013

06-09

Barça's jeugdopleiding

De jeugdopleiding van FC Barcelona wordt al jarenlang geroemd voor de spelers die doorbreken vanuit de eigen jeugdopleiding. Dit is ook te zien in de eigen selectie van het Catalaanse team. Vanaf het seizoen 2008/09 is het percentage van de spelers uit de eigen jeugd alleen maar gestegen. In dit seizoen, waarin tevens Josep Guardiola aangesteld werd, bestond de selectie uit 25 spelers. Elf voetballers hiervan hadden een deel van de jeugdopleiding van de Blaugrana’s genoten. Dit heeft een percentage van 46 % tot gevolg.

Dit seizoen bevat de selectie van Barça 25 spelers. Liefst zeventien voetballers hiervan heeft een of meer jaar op het jeugdcomplex La Masia doorlopen, wat neerkomt op het indrukwekkende percentage van 68 %. Deze spelers zijn: Martín Montoya, Gerard Piqué, Cesc Fàbregas, Carles Puyol, Xavi Hernández, Pedro Rodríguez, Andrés Iniesta, Leo Messi, Jonathan Dos Santos, Marc Bartra, Sergio Busquets, Jordi Alba, Cristian Tello, Isaac Cuenca, Sergi Roberto en Oier Olazábal.

De speler die het langst bij de Blaugrana’s voetbalt is Xavi. De 33 jarige middenvelder kwam op tien jarige leeftijd in de jeugdopleiding van FC Barcelona. Van deze 23 jaar maakt Xavi al vijftien (!!) jaar deel uit van de selectie van de Catalaanse hoofdmacht.

Sergi Roberto is dit seizoen als nieuwste speler vanuit Barça B naar de selectie van FC Barcelona gehaald. De jonge middenvelder heeft zich zeven jaar geleden bij La Masia gemeld en is hiermee de speler met het minst aantal jaren bij de Blaugrana’s.

Gerelateerd nieuws