Coaches

FC Barcelona 2016/17

Het seizoen 2014/15 was er met de komst van Luis Enrique, zeven nieuwe spelers en een een Triplete, pas de tweede ooit in de clubgeschiedenis, eentje om in te lijsten. Een comeback van jewelste! Ook op zijn tweede campagne kon Lucho tevreden terug kijken: hoewel de Spaanse Super Cup verloren ging, pakte zijn Barça wél de Europese Super Cup plus in december de Wereldbeker voor Clubs in Japan. Even leek de voortvarende campagne in duigen te vallen toen Barça halverwege het seizoen de weg kwijtraakte, maar Lucho kreeg zijn mannen weer op de rails, prolongeerde de Spaanse landstitel en greep opnieuw de Spaanse beker. Een Doblete om trots op te zijn!

Luis Enrique begint inmiddels aan zijn derde seizoen met aan zijn zijde het vaste team: Juan Carlos Unzué (assistent-coach), Robert Moreno (assistent-coach), Joan Barbarà (technisch assistent), Rafel Pol (fitnesscoach) en Joaquín Valdés (psycholoog).
De zomer van 2016 zag het vertrek van gelauwerde rechtsback Dani Alves, die na acht jaar trouwe dienst (waarin hij uitgroeide tot de buitenlandse speler met de op één na meeste wedstrijden voor Barça) en 23 trofeeën ervoor koos bij Juventus zijn carrière voort te zetten. Ook Adriano Correia zette een punt achter zijn Barça-carrière; na zes seizoenen en zestien gepakte titels vertrok hij naar Turkije om daar bij Bestikas te gaan voetballen. Sandro Ramírez vertrok naar Málaga, Marc Bartra koos voor een Duits avontuur met een transfer naar Borussia Dortmund en Thomas Vermaelen werd voor een seizoen uitgeleend aan AS Roma.
Daarentegen pompte de komst van een vijftal nieuwe spelers vers bloed in de geprezen selectie van Luis Enrique. Denis Suárez is een reeds bekend gezicht dankzij zijn eerdere seizoen bij Barça B, evenals Sergi Samper, die definitief overgeheveld werd naar het eerste team. Geheel nieuwe gezichten binnen Can Barça zijn Lucas Digne (voorheen Paris Saint-Germain en AS Roma) en Samuel Umtiti (voorheen Olympique Lyon), evenals Portugese middenvelder André Gomes, kersvers Europees kampioen met Portugal en voormalige sterspeler van Valencia.

De seizoensvoorbereiding kwam  in de vorm van de ‘International Champions Cup’, die Barça aanvankelijk probleemloos doorliep met een 3-1 zege op Schotse kampioen Celtic en een 4-2 klapper tegen Engelse kampioen Leicester. De laatste wedstrijd werd echter een deceptie: Liverpool veegde met 4-0 de vloer aan met Luis Enrique's ploeg.
De tegenstander van de traditionele Joan Gamper Trofee, de traditionele kick-off voor het nieuwe seizoen en het moment dat de voltallige selectie aan de achterban wordt gepresenteerd, is Sampdoria. Het eerste potentiële zilverwaar dient zich daarna al snel aan: op 14 en 17 augustus zal Barça in een tweeluik Sevilla treffen voor de Spaanse Super Cup.