Nieuws December 2010

21-12

FC Barcelona-Athletic Bilbao 0-0

Ondanks dat de winterstop al ingeluid was met een 1-5 overwinning op Espanyol, moest Barça dinsdag 21 december nog eenmaal aan de slag in de eerste ontmoeting van de achtste finale van de Copa del Rey competitie. In het eigen Camp Nou ging Barça tegen Athletic Bilbao van start met een aantal veranderingen in het eerste elftal: Valdés, Puyol, Busquets, Messi en Villa werd rust gegund, waardoor Pinto, Mascherano, Keita en Bojan aan de basis stonden met Xavi als aanvoerder.

Het werd een spannende wedstrijd. Barça had zoals gewoonlijk veel balbezit en zelfs bij balverlies was Athletic de bal binnen een mum van tijd weer kwijt. Toch kwamen er geen echte kansen. Athletic was in verdedigend opzicht erg sterk met stoïcijns en compact spel, waardoor de ruimtes zelfs voor Barça te klein waren en steekpasses amper mogelijk waren. Het teleurstellend weinig aantal schoten op doel kwam dan ook van buiten het zestienmetergebied, eenmaal van de voet van Bojan en tweemaal van Iniesta. Athletic zette Barça totaal vast en maakte het onmogelijk het sprankelende spel van de afgelopen weken te spelen. Met een ongewijzigde stand van 0-0 gingen de teams de rust in.

De tweede helft zag niet veel verandering. Athletic voerde de druk iets meer op, maar stond voornamelijk met tien verdedigers op de eigen helft. Barça bleef maar aanvallen, naargeestig en licht gefrustreerd op zoek naar de eerste treffer, maar de ruimtes bleven veel te klein en ondanks de voortdurende aanval stond de verdediging van Athletic als een huis.

Met het inbrengen van Messi en Villa hoopte Guardiola alsnog de 1-0 binnen te halen. Het spel werd iets vloeiender en de kansen die kwamen, waren voor Barça, dat amper van de Baskische helft af te krijgen was. Villa kreeg nog een prachtkans die hij benutte, maar het fluitsignaal was al gegaan voor buitenspel. Met nog maar tien minuten te gaan steeg de spanning in Camp Nou. Twee minuten voor de officiële eindtijd kreeg zowaar Piqué nog een enorme kans na een prachtige pass van Messi, maar de verdediger miste net.

Na de drie minuten extra tijd floot de scheidsrechter af en werd Barça de overwinning ontzegd. Voor Athletic een prachtig resultaat, maar voor Barça enigszins een teleurstelling na de reeks overwinningen en records van de afgelopen weken. De return leg zal op vijf januari gespeeld worden in het San Mámes stadion en dat belooft een strijd te worden!

Opstelling FC Barcelona: Pinto, Alves, Piqué, Abidal, Maxwell, Mascherano (79’ Adriano), Xavi, Keita (54’ Messi), Iniesta, Pedro en Bojan (63’ David Villa).

Opstelling Athletic Bilbao: Iraizoz, Iraola, San José, Ustaritz, Koikili, Iturraspe (72’ Orbaiz), Gurpegui, Javi Martínez, Gabilondo, Igor Martínez (54’ Muniain), Susaeta.