Nieuws December 2010

06-12

Gouden Bal blijft in Barcelona

De FIFA heeft maandag in een persconferentie in het hoofdkantoor van sports daily L’Equipe in Paris bekend gemaakt dat de shortlist van 23 voetballers terug is gebracht naar slechts drie genomineerden voor de Gouden Bal, de prijs voor de beste voetballer van het jaar, Lionel Messi, Xavi en Andrés Iniesta.

Zowel Xavi als Iniesta veroverde met Spanje ook de wereldtitel. In de eindstrijd tegen Nederland maakte laatstgenoemde vlak voor tijd het winnende doelpunt (1-0). Messi, vorig jaar winnaar van de Gouden Bal, reikte met Argentinië niet verder dan de kwartfinale in Zuid-Afrika. De spits dankt zijn nominatie hoofdzakelijk aan zijn prestaties bij Barcelona. Afgelopen seizoen kroonde Messi zich tot topscorer van de Spaanse competitie én de Champions League.

Voor de FIFA World Coach of the Year for Men’s Football award zijn naast Pep Guardiola ook Vicente del Bosque (Bondscoach Spanje) en José Mourinho (FC Internazionale en Real Madrid) genomineerd. Deze award wordt voor het eerst uitgereikt door de FIFA.

Zowel de genomineerden als de winnaar worden bepaald via een stemming onder journalisten, bondscoaches en aanvoerders van nationale teams.

De winnaars worden bekend gemaakt tijdens het gala van de FIFA Ballon d’Or (Gouden Bal) in het Kongresshaus in Zurich op 10 januari 2011 waarbij tevens de winnaar van de FIFA Puskás Award voor de ‘beste goal van het jaar’ bekend wordt gemaakt. Uiteraard is Lionel Messi een van de kandidaten met de eerste goal van zijn hattrick in de wedstrijd tegen Valencia. Tot nu toe zijn er al meer dan een miljoen stemmen uitgebracht op de website van de FIFA, maar iedereen kan nog tot 13 december op Messi stemmen: http://www.fifa.com/ballondor/puskasaward/index.html