Nieuws Juni 2013

10-06

Iniesta: "Trots op het seizoen"

Andrés Iniesta heeft een succesvol jaar achter de rug sinds hij met Spanje de Europese titel prolongeerde in Oekraïne en Polen. In aanloop naar de Confederations Cup sprak de middenvelder met de Spaanse krant El Pais over de kansen van de regerend Europees en Wereldkampioen om ook dat toernooi te winnen.

Het voorbije seizoen met FC Barcelona kwam ook ter sprake waarbij Iniesta aangaf trots te zijn op het landskampioenschap en het bereiken van de 100 punten mijlpaal. "Ik ben heel trots omdat we de vele tegenslagen te boven zijn gekomen. Het is niet eenvoudig als je de coach zo lang moet missen. Dat heeft zijn invloed op de dagelijkse trainingen en de voorbereidingen op de wedstrijden, maar we hebben ons best gedaan."

De middenvelder vervolgde met: "De rol van een coach is onvervangbaar. Zijn persoon, gedrag, hoe hij met je praat, wat hij de spelersgroep duidelijk wil maken,... hij is onze leider en het centrale punt van alles. Zijn visie is de sleutel tot het succes. We moeten blijven ontwikkelen, want ieder seizoen brengt nieuwe uitdagingen."

Op de vraag of het team een minder goed seizoen heeft afgesloten, antwoordde Iniesta: "Als je de landstitel wint met zo veel punten, dan doe je niets verkeerd. Het hele seizoen moet je geconcentreerd blijven, want als je de focus verliest maakt de concurrentie daar direct gebruik van. Je kan niet zeggen dat we slecht hebben gespeeld als we 100 punten halen in een seizoen."

"Het is geweldig dat we met Spanje en Barça wereldwijd zoveel respect krijgen, maar we spelen niet om een voorbeeld te zijn voor anderen. De mensen waarderen niet alleen onze speelstijl, maar ook onze sportiviteit in mentaliteit en hoe we voetbal benaderen. Dat is een referentiepunt geworden in het voetbal."

De Confederations Cup is de enige ontbrekende titel in de prijzenkast van La Roja. "Het is Spaanse team is belangrijk voor me. Voetballen bij La Roja is nooit vervelend en in Brazilië al helemaal niet! Ik kijk echt uit naar dat toernooi! Dit is een voor mij nieuw toernooi, want in 2009 was ik geblesseerd. Nu ben ik goed in vorm en hoop ik mijn bijdrage te kunnen leveren. Het is een belangrijk toernooi dat we graag voor de eerste keer ooit voor Spanje op onze naam willen schrijven."

Iniesta geniet van het avontuur in Brazilië: "Ik kan me als kind herinneren dat ik in 1994 keek naar het WK op televisie keek. Ik kon me toen niet voorstellen dat ik zelf voor Spanje in Brazilië zou kunnen voetballen. En nu gaan we daar heen als regerend Wereldkampioen! Die titel moeten we daar wel waarmaken!"