Nieuws Juli 2014

10-07

Messi met Argentinië naar WK-finale

Ten koste van het Nederlands elftal heeft Argentinië met Lionel Messi en Javier Mascherano in de gelederen de WK-finale 2014 bereikt. Beide tegenstanders bleken uitstekend op elkaar berekend. Geen van beide ploegen wilde incasseren en leek meer te gokken op het geluk van een treffer, terwijl ze de tegenstander amper ruimte gaven. Voor Oranje kwam de voorhoede weinig uit de verf omdat een charge voorwaarts effectief onderbroken werd; aan de andere kant was er van Lionel Messi weinig te zien. De Argentijnen kregen desondanks de twee grootste mogelijkheden van de eerste helft, eerst uit een vrije trap en daarna uit een kopbal na een corner.

De tweede helft bracht weinig verandering in het risicoloze spel. Argentinië was wat gevaarlijker voor het doel, maar Ron Vlaar en Jasper Cillesen hielden Nederland op de been en Oranje domineerde het balbezit. De drie wissels aan beide kanten haalden weinig uit in de impasse. In de slotfase kwamen er twee grote kansen voorbij voor zowel Nederland als Argentinië; Mascherano moest alle zeilen bijzetten om een schot van Arjen Robben te blokken, terwijl Higuaín de bal tegen het zijnet werkte.

Met deze doelpuntloze stand werd het verlengen. Oranje kreeg meer de overhand en Robben liet zich meerdere malen zien, maar kon uiteindelijk de ban niet doorbreken. Palacio aan de andere kant zag zijn kopbal gepakt worden door Cillesen. En dus penalty’s.
Wat Tim Krul deed voor Nederland in de strafschoppenserie tegen Costa Rica, zo ontpopte Argentijnse keeper Romero zich tot een ware held. Al de eerste strafschop van Nederland, genomen door Vlaar, wist Romero te blokkeren, waarna Messi koeltjes de eerste Argentijnse treffer aantekende. Robben schoot raak, net als Garay, maar de derde Nederlandse penalty van Wesley Sneijder kwam niet verder dan de keepershandschoen. Aguëro breidde de voorsprong van Argentinië uit en hoewel Dirk Kuijt niet verzaakte, deed ook Maxi Rodríguez dat niet en schoot hij Argentinië naar de finale.

Voor Nederland staat nu alleen de wedstrijd om het brons, tegen gastland Brazilië, nog op het programma, terwijl Argentinië zich opmaakt voor de eindstrijd tegen Duitsland, dat dinsdag met maar liefst 7-1 van Brazilië won.