Nieuws Oktober 2016

23-10

Valencia-Barça 2-3

Het affiche Valencia vs. FC Barcelona is altijd een kraker in de Primera División en het werd een meeslepende middag in het volgepakte Mestalla vol drama en adrenaline die pas in de allerlaatste minuut beslist was.

De openingsfase kende geen patronen of duidelijk overwicht. Barça schaakte, Valencia stond uitstekend opgesteld en beide keepers waren samen met het publiek slechts toeschouwers. Schoten op doel kwamen er nog niet aan te pas.
Valencia liet zich aanvankelijk van haar meest schoppende kant zien; meerdere Barça-spelers kregen het fysiek zwaar te verduren zonder optreden van de scheidrechter. Dit ontaardde na het eerste kwartier in een grove tegenvaller aan Barça-zijde: Andrés Iniesta werd geschaard onderuitgehaald door Enzo Pérez en lag kermend op het gras, waarna hij met brancard van het veld gehaald moest worden. Later zou blijken dat de alom gerespecteerde middenvelder zo’n zes tot acht weken zal moeten revalideren van een gescheurde kruisband. Het eerste schot op doel kwam na 22 minuten en was meteen het eerste doelpunt. En wederom was het de onnavolgbare Leo Messi, die een assist van Ivan Rakitić hard en laag het doel in werkte. Protest alom aan Valencia-zijde, want keeper Diego Alves werd het zicht ontnomen door Luis Suárez, die hinderlijk buitenspel stond.
Toch telde het doelpunt en stond het 0-1 voor Barça. Keeper Alves, die bekend staat als de penaltykiller van de Primera División, haalde alsnog zijn gram met een aantal prachtige reddingen. Hij ontzegde een inzet van Messi en stopte twee honderd procent kansen van Suárez af. Aan de andere kant had Marc-André Ter Stegen weinig te doen; hij hoefde alleen vlak voor rust zijn lichaam in de weg te leggen voor een inzet van Dani Parejo.

In de rust kon iedereen even op adem komen en de borst natmaken voor een volgende intense 45 minuten. Bij de herstart verscheen de door Barça aan Valencia verhuurde Munir El Haddadi op het veld in de plaats van ex-blaugrana Martín Montoya. Een gouden wissel van Valencia-coach Cesare Prandelli, zo zou reeds na zeven minuten blijken.
Aanvankelijk leek de ongedekte Rakitić de man van de 0-2, maar zijn inzet uit een rebound belandde wonderbaarlijk op de paal. Valencia was razendsnel op de counter en Munir knalde zonder aanname de bal perfect langs Ter Stegen: 1-1.
De bal was koud aan het rollen of Barça keek tegen een achterstand aan. Een nieuwe prachtige aanval van de thuisploeg belandde bij Rodrigo, die koelbloedig de 2-1 op het scorebord zette. Het Mestalla ontplofte en de wedstrijd leek uit te lopen op een afstraffing voor Barça voor het niet verzilveren van een aantal niet te missen kansen.
Maar opgeven deden de blaugranas niet. Rakitić nam de bal op het hoofd en stuitte op keeper Alves, maar daar Suárez stond op de juiste plek om de rebound vliegensvlug en hard voorbij Alves tegen de touwen te werken. 2-2 met nog een half uur te gaan! De toeschouwers op de tribunes maar ook thuis op de bank zaten op het puntje van hun stoel.

Beide ploegen roken de overwinning en de strijd ging gelijk op met vlugge acties en uitbraken op beide helften. Valencia leek echter aan het langste eind te trekken toen Nani een uitgelezen kans kreeg on de voorsprong, maar zijn raketschot naast schoot.
Blessuretijd! Het leek erop dat de punten gedeeld zouden worden, maar er volgde nog één plotwending. Aymen Abdennour haalde Luis Suárez neer in het zestienmetergebied en de scheidsrechter wees onverbiddelijk naar de penaltystip. Leo Messi pakte zijn verantwoordelijkheid en schaarde zich tegenover de penaltykiller van La Liga, geheel koel onder provocerende pogingen van tegenspelers. Het Mestalla hield haar adem in, net als Can Barça met de reeks gemiste penalty’s nog vers in het geheugen.
Maar wanneer Messi er moet staan, staat hij er. Koelbloedig schoot hij binnen en verzegelde de overwinning met een enorme ontlading als gevolg. Drie punten!

Kijk HIER de videosamenvatting van Ziggosport Totaal van deze meeslepende strijd!

Opstelling FC Barcelona: Ter Stegen, Roberto, Umtiti, Digne, Mascherano, Busquets, Iniesta (14’ Rakitić), Gomes (71’ D. Suárez), Neymar, Messi en Suárez.

Opstelling Valencia: Alves, Mangala, Montoya (45’ Munir), Gayá (38’ Abdennour), Garay, Cancelo, M. Suárez, Nani, Parejo, Pérez en Rodrigo (71’ Santi Mina).