Nieuws Oktober 2012

14-10

Veelzijdigheid Adriano

De Braziliaan is een speler die op veel posities uit de voeten kan. Sinds zijn komst naar Barça, in de zomer van 2010, speelde Adriano Correia al op zes verschillende posities.

Adriano kwam naar FC Barcelona om de linkerkant van het veld te versterken: linker verdediger, links op het middenveld en linker vleugelaanvaller. De Braziliaan heeft sindsdien laten zien ook op de posities rechter verdediger, rechts op het middenveld en centrale verdediger aan te kunnen. In de Spaanse klassieker tegen Real Madrid speelde Adriano voor de eerste keer in het hart van de verdediging van Barça samen met Mascherano. Voor vele Barça-fans kwam die rol als complete verrassing, maar Adriano liet zien ook daar zijn mannetje te staan.

Adriano is niet de enige speler die de rol heeft vervuld van centrale verdediger. Sinds Josep Guardiola verantwoordelijk werd voor het eerste elftal van Barça werden vier spelers voor het eerst in hun carrière in het hart van de verdediging geplaatst. Touré Yaya, Javier Mascherano, Sergio Busquets en Éric Abidal gingen Adriano voor.

Legendarische veelzijdige voorgangers waren Gabri en Luis Enrique. Gabri speelde ook aan zowel de linker als de rechter kant van het veld in de verdediging en als middenvelder. Luis Enrique was overal op het veld te vinden in zijn tijd bij Barça. Centrale verdediger en keeper waren de enige twee posities die de voormalig profvoetballer niet bekleedde.