Nieuws Maart 2015

22-03

Voorbeschouwing FC Barcelona - Real Madrid

Zondagavond om 9 uur barst het grote geweld weer los, want het is tijd voor de enige echte Clásico. De grootste voetbalwedstrijd die zich op de aarde afspeelt belooft ook ditmaal weer vol spektakel te zitten, aangezien Barcelona een grote stap kan zetten richting de landstitel en concurrent Real Madrid richting een crisis kan duwen. Afgelopen week verzekerde Barcelona zich ook nog eens van de kwartfinale van de UEFA Champions League, en met 17 zeges uit de laatste 18 gespeelde wedstrijden lijkt Barcelona de favoriet te zijn voor het treffen met de aartsrivaal.

In januari was er nog sprake van een crisis in het Catalaanse kamp, maar sindsdien heeft coach Luis Enrique alles netjes op de rit gekregen. De angstgegner van afgelopen jaargang, Atlético Madrid werd dit seizoen al drie keer verslagen, en in de Champions League toonde Barcelona zichzelf in het tweeluik met Manchester City veel beter dan de Engelsen. Ook hebben ze Real Madrid ingehaald in de competitie, door de recente matige resultaten van de ploeg van Carlo Ancelotti. Met een superieur spelende Lionel Messi die de topscorerslijst aanvoert heeft Barcelona dus reden genoeg om met vertrouwen uit te kijken naar de Clásico. Het goede nieuws kwam ook nog dat Sergio Busquets weer fit is verklaard voor het treffen met Real Madrid, want hij is voldoende herteld van de enkelblessure die hij enkele weken geleden opliep tegen Eibar.

Met een volledige selectie maakt Enrique zich dus op voor het treffen, beseffende dat er lang niet zoveel rust en zelfvertrouwen is geweest bij Barcelona voor een Clásico. Eerder in het seizoen speelden beide ploegen tegenover elkaar in het Santiago Bernabéu, en toen was het Real Madrid dat als winnaar uit de strijd kwam. De Madrilenen kwamen nog wel op achterstand door een snelle goal van Neymar, maar even later waren het Ronaldo, Benzema en Pepe die het vonnis over Barça velden. Tijdens die competitiewedstrijd werd Claudio Bravo pas voor de eerste keer in het gehele seizoen gepasseerd, en op dit moment voert hij nog steeds de lijst aan met minste tegendoelpunten. Bij Real Madrid is er minder zekerheid over het presteren van de keeper, want clubicoon Iker Casillas staat onder zware druk van de buitenwacht. Dan is het natuurlijk geen pretje om tegenover het supertrio met Messi, Neymar en Suárez te staan, die verzekerd lijken van een basisplaats tijdens de Clásico.

Deze week spraken meerdere specialisten over de Clásico. Thierry Henry had het over zijn eigen ervaringen bij de Clásico's en meerdere malen werd uitgesproken dat Barça als favoriet gold voor deze ontmoeting. Luis Suárez zelf sprak nog met Barça TV, en hij zal zijn eerste thuiswedstrijd tegen Real Madrid gaan spelen. Hij sprak over de 5-0 uit 2010, en ook Andrés Iniesta en Luis Enrique spraken zich de afgelopen dagen uit over de Clásico. Enrique wilde zijn ploeg niet de favorietenrol toedichten, maar erkende wel dat het thuisvoordeel een belangrijke rol zal gaan spelen. De ploeg rekent op de steun van de fans, die voor aanvang een groot mozaïek zullen gaan vormen om de thuisploeg alvast op te warmen. Wat verwachten jullie voor de wedstrijd? Zal Barça de concurrent een enorme klap toedienen? Wij denken in ieder geval van wel, en gaan uit van een mooie 3-1 zege!