Nieuws Mei 2009

13-05

Barça gaat voor 25e Copa

FC Barcelona staat woensdagavond voor het eerst in 11 jaar in de finale van de Spaanse beker, de Copa del Rey. Ondanks dat het zo lang geleden is, mag Barça zich nog altijd recordhouder noemen van het aantal keren dat het de Copa won. Liefst vierentwintig maal, precies één meer dan de directe tegenstander in de finale; Athletic de Bilbao. Beide grootmachten gaan in Valencia een poging wagen om het record aan te scherpen of te nivelleren.

FC Barcelona maakt zich op voor misschien wel een historisch seizoen waarin het drie prijzen kan winnen. In strijdt om de landstitel en de Champions League, is de finale van de Copa del Rey de eerste kans om een prijs te bewerkstelligen. Tegenstander Bilbao is een bekende opponent voor de blaugranas. Vijf maal eerder stonden ze tegen elkaar in de finale, drie maal won Barça, tweemaal Athletic.

Sinds 1998 is Barça de recordhouder van de beker, die in zijn lange historie terug gaat naar 1902, toen er onder de naam ‘el Campeonato de España’ een landelijk bekertoernooi in het leven werd geroepen. Toen in het seizoen 1928-29 de echte Liga werd opgericht, veranderde het Campeonato in de Copa. Tijdens het uitroepen van de republiek en onder het dictatoriale bewind van Franco werd de beker omgedoopt in Torneo del Presidente de la República (1931-1937) en Copa del Generalisimo (Beker van Zijne excellentie de Generaal / 1938-1976), maar sinds het koningschap in Spanje in ere hersteld is, heet de volledige benaming tot op vandaag de dag Copa de Su Majestad el Rey Don Juan Carlos I.

FC Barcelona deed vanaf het begin mee. De blaugranas bereikte in de 107 jaar historie 32 maal de finale, waarin het 24 maal de sterkste was. Een historie vol met memorabele herinneringen.

In 1910 werd voor het eerst de beker opgeëist. De 3-2 overwinning op Club Español de Madrid zorgde voor een massaal onthaal van de spelers in Barcelona. Het was tot dan toe de grootste prijs in de vitrinekast van de club. De tiende Copa werd in 1951 gewonnen. Het befaamde Barça van sterspeler Kubala was in de begin jaren vijftig welhaast onverslaanbaar. Het won de beker driemaal op rij, pas in de finale van 1954 was Valencia te sterk.

Onvergetelijk is de finale van 1968. Barça kwam daarin uit tegen Real Madrid, nota bene in het Bernabeu stadion. Als Barça al na 6 minuten op voorsprong komt door een eigen doelpunt van Madrid, keren de supporters van Real zich tegen de spelers van Barça. Gedurende de hele wedstrijd worden allerlei flessen op het veld gegooid. Het duel eindigt met de 1-0 en Barcelona krijgt de beker uitgerekend uit handen van Franco, een groot Real aanhanger, uitgereikt. De historische wedstrijd is de geschiedenis boeken in gegaan als de finale van de flesjes.

Ook Diego Maradona heeft bijgedragen aan de rijke historie van de Copa, zij het in positieve en negatieve zin. In juni 1983 maakte hij deel uit van het elftal dat in de finale met 2-1 van aartsrivaal Madrid won, waarbij de 2-1 ver in de blessuretijd viel. Een jaar later echter verloor Diego tegen Athletic Bilbao niet alleen de finale, maar ook zijn zelfbeheersing. Pluisje liet de wedstrijd ontsporen toen hij tevergeefs wraak wilde nemen op Goikoetxea, de slager die hem eerder in datzelfde seizoen met een grove overtreding drie maanden buiten spel had gezet. Het werd het laatste duel van Diego in blaugrana shirt, want het bestuur was zijn wangedrag zo beu, dat Barça hem na dat seizoen wegdeed.

De laatste bekerwinst dateert uit het seizoen 1997/98. Dat was in het eerste jaar van trainer Louis van Gaal. Bij een 1-1 gelijke stand na verlenging namen de blaugranas de strafschoppen beter dan tegenstander Real Mallorca. Doelman Hesp speelde in die penaltyserie (5-4) een hoofdrol door de laatste strafschop van de eilandbewoners te keren.

In de laatste 11 jaar leverde de deelname aan de Copa del Rey weinig succes op voor Barcelona. Ondanks dat Barça in het seizoen 1998/99 de landstitel prolongeerde, kon de dubbel niet worden aangetekend. Het sterke Valencia was Barça in beide wedstrijden van de kwartfinale de baas.

Gedenkwaardig is de uitschakeling in seizoen 1999/00. Barça drong tot de halve finale door, waarin het tegen Atlético Madrid moest aantreden. De eerste wedstrijd in het Vicente Calderón ging met 3-0 verloren. De return was door de Spaanse voetbalbond ongelukkig gepland in een week waarin ook interlands werden gespeeld. Barça vroeg om uitstel omdat het vanwege de interlandverplichtingen van de selectiespelers (waaronder toen ondermeer 6 Nederlanders) geen 11 spelers kon opstellen. De bond besloot de wedstrijd daarop te vervroegen naar de maandagavond van dezelfde week. Een rare beslissing die in het verkeerde keelgat schoot bij de club. Barça besloot niet aan deze pantomime mee te werken, waarop de bond met een meerjarig uitsluitsel van Barcelona in de Copa dreigde. Het schimmenspel resulteerde op die bewuste maandagavond 24 april 2000 dat de 11 spelers van Atlético op het veld van Camp Nou stonden en dat welgeteld 8 blaugranas zich even aan de zijlijn vertoonden om vervolgens weer richting kleedkamer te gaan. Atlético bleef een half uur op het veld staan, genoeg om reglementair aan hun verplichting te voldoen, en Barça werd gediskwalificeerd.

De halve finale was ook in seizoen 2000/01 een brug te ver. Barça moest zich over twee wedstrijden neerleggen met een uitschakeling door Celta de Vigo; 3-1 en 1-1.

Een club als Barcelona is aan haar stand verplicht om ieder jaar voor een finaleplaats te gaan. Het speelschema van de Copa is echter altijd ondergeschikt gesteld aan de Liga, de Champions League en de UEFA Cup, waardoor de wedstrijden op de gekste momenten worden afgewerkt. Ook het feit dat de eliminaties vanaf de achtste finale uit twee wedstrijden bestaan, geeft extra druk op een volle agenda. Soms levert dit een maand wachttijd op tussen een heen en terugwedstrijd. De grote clubs spelen in de Copa dan ook vaak met een veredeld tweede elftal. Dat pakt soms goed uit, maar het kan ook tot pijnlijke uitschakelingen leiden. Barcelona ondervond dit driemaal in vier jaar tijd. Zo waren Figueres (2001/02), Novelda (2002/03) en Gramanet (2004/05) in de eerste ronde de reuzendoders en gingen de blaugranas onder grote hoon en met de staart tussen de benen terug naar huis.

Real Zaragoza is een cupfighter waar Barça zich vaak op heeft stukgebeten. In de seizoenen 2003/04 en 2005/06 was het niet anders. In beide edities moest Barça in de kwartfinale het onderspit delven. Bekend is de rode kaart die Ronaldinho ontving toen Barça in een return in Camp Nou een 4-2 nederlaag moest rechtzetten. Nog in de eerste helft werd el Gaucho door de slecht fluitende scheidsrechter Rodriquez Santiago van het veld afgestuurd, nadat de Braziliaan zich revancheerde op flinke aanslagen van verdedigers van Zaragoza. Barça was zonder zijn balvirtuoos niet in staat zich voor de halve finale te plaatsen.

De halve finale werd in de afgelopen twee seizoenen wel gehaald. Met veel genoegen wordt daar binnen Can Barça niet op teruggekeken. De meest pijnlijke uitschakeling werd geleden tegen het bescheiden Getafe, getraind door ex blaugrana Bernd Schuster. Barça walste in de heenwedstrijd in Camp Nou met 5-2 over de kleinste club van Madrid heen. Messi was met een wondergoal de gevierde man, zijn dribbeldoelpunt wordt nu nog regelmatig op de televisie uitgezonden. De ruime overwinning was echter niet genoeg, want in Madrid ging Barça met 4-0 onderuit. Een verklaring voor deze totale offday is nooit gegeven, maar wat mis kon gaan, ging op die 10e mei 2007 mis.

Een seizoen later mocht Barça het over doen, maar verslikte het zich in Valencia, op dat moment geleid door Ronald Koeman. Thuis werd kans op kans om zeep geholpen en was het David Villa, die bij een perfect uitgevoerde counter de 0-1 binnentikte. Barça kon in blessuretijd via Xavi nog gelijkmaken, maar in de return in Valencia ging Barça met 3-2 onderuit.

Dit seizoen lijkt het allemaal goed te komen. Het team van Pep Guardiola plaatste zich via Benidorm, Atlético Madrid, Espanyol en Mallorca voor de finale tegen Athletic Bilbao. In de maand januari werd er elke midweek een wedstrijd gespeeld. Guardiola voerde het rotatiesysteem uit, waardoor er een heus Copa elftal ontstond. Spelers als keeper Pinto, verdediger Sylvinho en spits Bojan stonden garant voor speelminuten, die ze in de Liga amper krijgen. Of Guardiola het Copa team ook in de finale zal handhaven is nog maar de vraag. Een prijs is een prijs, en het stugge Bilbao zal in de finaleplaats Valencia aangemoedigd worden door een invasie aan Basken.