Nieuws September 2015

23-09

Celta - Barça 4-1

FC Barcelona begon het duel tegen Celta de Vigo uit Vigo als koploper uit de Spaanse Liga. De enige ploeg die nog geen enkel punt had verloren in de vier voorgaande duels moest het gaan opnemen tegen de dappere nummer vijf uit de competitie, in het grote stadion Balaídos. Celta de Vigo speelt al jaren attractief voetbal en met oude bekenden Nolito en Fontás in de gelederen was de ex-club van Luis Enrique op voorhand al een geduchte tegenstander. Niemand had echter kunnen voorspellen dat de ploeg van Eduardo Berizzo zo flitsend zou voetballen. Celta speelde vol energie en wist het makke Barcelona met de rug tegen de muur te krijgen. Barça probeerde met man en macht te scoren, maar moest uiteindelijk met het schaamrood op de kaken het veld verlaten. De 4-1 nederlaag die de ploeg om de oren kreeg betekent de eerste van het competitieseizoen, en direct het verlies van de koppositie. Celta is daar inmiddels mee aan de haal. In Vigo waren het Nolito, Iago Aspas en oude bekende John Guidetti die het vonnis over de dramatisch verdedigende Catalanen velden.

Celta opende de wedstrijd sterk en liet direct zien dat het voor niets minder dan een zege gekomen was. Toch was het doelman Álvarez van Celta die het eerste werk moest verrichten. Neymar en Messi probeerden in de eerste helft meermaals het doel te treffen, maar de doelman bleek onpasseerbaar te zijn. Aan de andere kant viel de bal wel binnen, want na een klein half uur spelen kon Nolito vanaf zijn kenmerkende linkerflank naar binnen toe komen, om met rechts de bovenhoek te vinden. De 1-0 was een schok voor Barça, maar toch waren ze nog niet wakker. Nauwelijks bijgekomen van de 1-0 werd het direct al 2-0, door een fout van Gerard Piqué. De van een schorsing teruggekeerde Spanjaard ging klungelig om met de ruimte in zijn rug, en oog in oog met keeper Ter Stegen was een bekeken stiftje van Aspas het logische gevolg. Met een 2-0 achterstand begon Barça aan het aanvallende offensief. Alles werd geprobeerd om de verdediging van Celta te verontrusten, maar keer op keer bleek de keeper een onoverwinnelijk obstakel. Met name Messi schoot vaak richting goal, maar toch was de 2-0 ruststand een feit.

Na rust ging Barça door met aanvallen, en Messi raakte al vroeg de paal. Ook Neymar, Suárez en Messi probeerden in de tweede helft de keeper te verschalken, maar nadat de inzet van Messi aan de ene kant gepareerd werd kon er in de counter gescoord worden door Celta. Nauwelijks zes minuten na rust was er voorbereidend werk van  Nolito, en Iago Aspas liep door op de keeper en kon scoren. Zijn tweede doelpunt betekende direct het einde voor Sergi Roberto. De middenvelder ging naar de kant voor Munir, maar ook hij wist het verschil niet te maken. Celta bleef counteren en kreeg daar ook volop de ruimte voor, maar door kleine slordigheden bij Nolito werd de 4-0 nog niet gemaakt. Barça kon niets anders dan blijven hopen, en de aansluitingstreffer kwam uiteindelijk ook. Messi gaf een schitterende hoge bal op Neymar, die controleerde en binnenschoot. Toen direct na de goal van Neymar een pass van Messi door Munir bekroond kon worden leek er nog hoop, maar de misser van het talent was het laatste echte wapenfeit van Barcelona. Erna konden ze Celta niet meer verontrusten, want zeven minuten voor tijd werd ex-Feyenoorder John Guidetti vrijgespeeld vanaf de flank. Mallo gaf voor, en na een controle van Guidetti schoot hij vanuit de lucht de 4-1 achter Ter Stegen. De flinke nederlaag van Barça is een grote klap voor de ploeg van Enrique, die zaterdag weer in actie komen tegen Las Palmas. Om vier uur 's middags zal de ploeg moeten strijden voor eerherstel, na de grootste competitienederlaag sinds het seizoen 2007/2008.

>Opstelling Barça: Ter Stegen, Alves, Piqué, Mascherano, Mathieu, Busquets (66' Rakitic), Iniesta, Sergi Roberto (58' Munir), Messi, Neymar, Suárez.