Nieuws Januari 2011

10-01

En de Ballon d'Or gaat naar: Lionel Messi!

Voor het eerst in de geschiedenis werden FIFA’s titel Speler van het Jaar en de Ballon d’Or prijs van het Franse tijdschrift France Football samengevoegd tot dé Ballon d’Or. Op maandag 10 januari 2011 werd eindelijk bekend welke van de drie Barça-spelers deze prijs in handen kreeg, en het was Lionel Messi die voor de tweede keer op rij de prestigieuze trofee mee naar huis nam.

Vooraf waren de verwachtingen hooggespannen. Geruchten gingen de ronde in Zürich en op het Internet en voor alle drie de genomineerden waren er wel argumenten waarom hij de Bal zou moeten winnen. De Barça-spelers zelf waren er rustig onder. Onder het mom dat de trofee hoe dan ook voor FC Barcelona en haar jeugdinternaat was, voor het collectief, leek het geen van drieën uit te maken wie de prijs uiteindelijk in handen zou hebben. Ze gunden het elkaar alle drie en zouden het liefst de prijs in stukken breken en onder de hele Barça-ploeg verdelen. Toch zullen hun harten sneller geklopt hebben toen het moment eenmaal daar was.
Na de persconferentie liepen de genomineerden als beroemdheden over de rode loper. Om 19:00 uur ging het Gala van start in het Kongresshaus te Zürich, te beginnen met aandacht voor de genomineerden voor Beste Voetballer en Voetbalster van 2010. De zes zagen op een schermeen 3D-versie van zichzelf in voetbaltenue, spelend met een voetbal, wat een grote glimlach op de gezichten van Xavi, Iniesta en Messi bezorgde. Hierna kon het uitreiken van de trofeeën beginnen. Als eerste kwam de bekendmaking van FIFA’s World Eleven, de beste 11 spelers ter wereld, en niemand minder dan Marco van Basten benoemde de winnaars. Barça was ruim vertegenwoordigd: Piqué, Puyol, Iniesta, Xavi, Villa en Messi werden tot besten op hun positie verklaard. Piqué: “Het belangrijkste is de atmosfeer in de kleedkamer. Je kunt op het veld zien dat we een goede onderlinge relatie en de juiste instelling hebben: titels winnen.”

Na de uitreiking van de Fair Play Award en de Coach van het Jaar 2010 voor vrouwenvoetbal (zie uitslag hieronder) was het tijd voor de Coach van het Jaar 2010 voor mannenvoetbal. Met Mourinho, Guardiola en Del Bosque genomineerd was het een lastige keuze, maar het was Mourinho die uiteindelijk met de prijs aan de haal ging. Desmond Tutu ontving de Presidential Award uit handen van FIFA president Joseph Blatter en kreeg met zijn kenmerkende grappen de zaal aan het lachen.
De FIFA Puskas Award voor de mooiste goal van 2010 had in Barça-handen kunnen vallen, want Messi was genomineerd met zijn goal tegen Valencia, maar Altintop (Bayern München) mocht de prijs in ontvangst nemen, nota bene van de keeper tegen wie hij die prachtige goal scoorde.

Nog voor hét moment van het Gala, werd er even teruggeblikt op het WK, het grootste moment van 2010 voor de voetbalwereld. Jamie Cullum zorgde voor een time-out met één van zijn hits, waarna het eindelijk back to business was en de twee grote winnaars bekendgemaakt werden.
De beste voetbalster van het jaar werd Marta, die al voor de vijfde keer de prijs in ontvangst neemt en tot tranen geroerd was. Daarna kwam hét moment: de Ballon d'Or. In een filmpje kwamen vorige winnaars voorbij, waaronder Crujiff, Van Basten en Ronaldinho en meer recentelijk Kaká, Cristiano Ronaldo en natuurlijk Lionel Messi. Samen met de manager van France Football en Joseph Blatter was het Pep Guardiola die heel toepasselijk de Gouden Bal mocht uitreiken en nadat hij de gouden envelop opengescheurd had, wist de hele wereld de winnaar van 2010: Lionel Messi.
Een duidelijk dankbare maar toch verraste Messi: “Heel erg bedankt voor dit applaus. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht te winnen, want het was al geweldig om hier te zijn met mijn twee vrienden. Het winnen van de prijs maakt het nog specialer. Ik wil deze trofee met al mijn teamgenoten, mijn familie en alle Barça-fans en Argentijnen delen.”

Het is 22 jaar geleden dat de laatste speler tweemaal achter elkaar de Ballon d’Or won: Van Basten in 1988 en 1989. In 2010 scoorde Messi de meeste goals (42), maakte de meeste assists (15) en maakte de meeste dribbels af (166) in de Liga in 2010. Hiervoor werd hij op dit Gala beloond met de hoofdprijs voor de individuele voetballer met 22.65% van de stemmen, tegenover 17.36% voor Iniesta en 16.48% voor Xavi.

Uitslag FIFA Ballon d’Or 2010:
FIFA/FIFPro World XI: Iker Casillas, Gerard Piqué, Carles Puyol, Maicon, Lúcio, Xavi Hernández, Andrés Iniesta, Wesley Sneijder, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en David Villa (uitgereikt door Marco van Basten)
FIFA Fair Play Award: Haïti Vrouwen onder de 17 (uitgereikt door Zuid-Afrikaanse legende Lucas Radebe)
FIFA World Coach of the Year for Women’s Football: Silvia Neid (uitgereikt door Vicente del Bosque)
FIFA World Coach of the Year for Men’s Football: Jose Mourinho (uitgereikt door Silvia Neid)
FIFA Presidential Award: Aartbisschop Desmond Tutu (uitgereikt door Joseph Blatter)
FIFA Puskas Award: Hamit Altintop
FIFA Women’s World Player of the Year: Marta
FIFA Ballon d’Or 2010: Lionel Messi (uitgereikt door Pep Guardiola, Moriniere en Blatter).