Nieuws Januari 2015

12-01

Voorbereiding Gouden Bal

Maandagavond wordt in het Zwitserse Zurich de Gouden Bal uitgereikt, voor beste voetballer in het jaar 2014. Oorspronkelijk waren er 23 genomineerden, waaronder veel spelers van FC Barcelona, Uiteindelijk heeft men de lijst teruggebracht naar drie kandidaten, en dat zijn Lionel Messi, Manuel Neuer en Cristiano Ronaldo. De Argentijn Messi heeft al vier maal de Gouden Bal op zijn naam geschreven, in 2009, 2010, 2011 en 2012 voor beste speler van dat jaar. Hij stond echter al vaker op het podium als een van de finalisten, maar toen zag hij hoe Cristiano Ronaldo er met de eer vandoor ging. De Portugees greep de prijs in 2008 en 2013, en nu wordt de prijs uitgereikt aan de beste speler van 2014.

Ronaldo en Messi wedijveren elkaar al voor vele jaren, en de afgelopen zes jaar verdeelde ze de Bal onderling. Ze kregen steevast concurrentie van een andere uitblinker. In 2009 was dit Xavi, die toen als derde eindigde, en in 2010 greep Ronaldo zelfs naast een podiumplaats en mochten drie Barça-spelers uitvechten wie de beste was. Die unieke situatie zorgde ervoor dat heel Barcelona tevreden kon zijn met de uitslag. In 2011 ging het weer tussen Messi, Ronaldo en de oude rot Xavi. In 2012 wisselden Xavi en Iniesta weer van podiumplaats. Zo was er in de periode tussen 2009 en 2012 altijd een plek ingeruimd voor minimaal twee spelers van Barcelona, maar afgelopen jaar werd de plek van Xavi en Iniesta ingenomen door Franck Ribéry. Dit jaar is Manuel Neuer de underdog. De doelman werd wereldkampioen met Duitsland en wereldwijd geroemd vanwege zijn geweldige voetbalkunsten.

Ook Iniesta is samen met Messi afgereisd naar Zurich, en dat geeft de indruk dat Iniesta is opgenomen in het Team van het Jaar. De middenvelder kan inmiddels zowat een eigen kamer inrichten met deze bokaal, want hij mocht hem al vaak ophalen. Ook Messi is ongetwijfeld opgenomen in het Team van het Jaar. Barcelona zal gespannen toekijken of Messi zijn vijftal aan Gouden Ballen compleet kan maken, of dat hij voor het tweede jaar op rij zijn meerdere moet erkennen in Cristiano Ronaldo. Of zal er voor het eerst in zes jaar weer een andere speler de winst pakken? We zullen zien.