Nieuws Juni 2012

19-06

Abidal mist Frankrijk-Zweden

Éric Abidal moet waarschijnlijk toch een bezoek aan de laatste groepswedstrijd van Frankrijk op het EK aan zich voorbij laten gaan. Eerder werd er bericht dat de Franse voetbalbond de linksback, nog altijd herstellende van zijn levertransplantatie begin april, had uitgenodigd om het duel van dinsdagavond tegen Zweden bij te wonen. “Ik heb Éric uitgenodigd en als zijn artsen het toelaten, zal hij naar Oekraïne afreizen,” liet de bondsvoorzitter Noël Le Graët destijds weten. “Hij zou dinsdagmorgen dan in Barcelona het vliegtuig nemen, ’s avonds in Kiev bij ons blijven en dan de volgende dag weer vertrekken. Hij zou er in elk geval graag bij zijn.”

De 32-jarige Franse international blijkt nu echter diezelfde dag een medisch routineonderzoek te moeten ondergaan, met als gevolg dat hij niet aanwezig kan zijn wanneer zijn nationale ploeg strijdt om een plek in de kwartfinales. Voordat Abidal kampte met zijn leverproblemen was hij een vast lid van de Franse selectie.
Frankrijk en Zweden behoren tot de laatste groep (D) van het EK, waar nog drie ploegen kans maken op de kwartfinales. Zweden is al uitgeschakeld en speelt nergens meer om, maar zal toch krachtig ten tonele willen komen om met een goede prestatie het grote toernooi te verlaten. De Fransen hebben nog wel degelijk zicht op de kwartfinales en zullen op zoek gaan naar de overwinning, al is één punt genoeg voor plaatsing.

Tegelijkertijd sluit Oekraïne de groepsfase af tegen Engeland. Voor de Engelse ploeg is een gelijkspel voldoende om zich aan te sluiten bij de laatste acht. Gastland Oekraïne, dat vooralsnog vreest voor de inzetbaarheid van de licht geblesseerde sterspeler Shevchenko, heeft een overwinning nodig om de volgende ronde te bereiken. Bij uitschakeling zal het toernooi het verder zonder haar beide organisatoren moeten doen, want al eerder verdween Polen van het internationale podium. De ploeg van Oekraïne zal mede daardoor extra gemotiveerd zijn om het verder te schoppen in het toernooi dan Polen.