Clubhistorie

Aan het eind van de negentiende eeuw speelde de in Catalonië wonende Zwitser Hans Gamper een balspel met een tiental andere heren. Het spel werd 'fútbol' genoemd en was verder volslagen onbekend. Toen Gamper op 29 november 1899 de Barcelona Fútbol Club oprichtte, kon niemand bevroeden wat voor een enorm instituut dit meer dan honderd jaar later zou zijn. Naast voetbal worden ook andere sporten op absoluut topniveau beoefend.


Kubala en Suárez
De smaakmakers in de jaren '50-'60

Voor de Catalaanse bevolking werd in de jaren van het strenge regime van Franco de Club het absolute symbool van hun eigen identiteit en drang naar onafhankelijkheid. Dat is het tot op de dag van vandaag gebleven. Naast de talloze successen op nationaal niveau zijn er ook vele internationale prijzen gewonnen.

FC Barcelona is de enige club in Europa die vanaf de instelling van Europees voetbal in 1955 elk jaar in één van de toernooien aanwezig is geweest. FC Barcelona is recordhouder in het toernooi voor bekerwinnaars (UEFA), dat het in z'n totaliteit vier keer won. Bij de Club is altijd sprake geweest van veel buitenlandse invloed.

Herrera.jpg


Helenio Herrera was in totaal driemaal de technische baas bij FC Barcelona.

Hij stond vooral bekend als de uitvinder van het Catenaccio. Won in 1958-1959 de dubbel en in 1959-1969 de titel.


De Catalanen zijn van oudsher een volk van zeevaarders en handelsreizigers. De overeenkomst met Nederland wordt dan ook algemeen als heel frappant gezien. Amsterdam en Barcelona zijn zustersteden in vele opzichten.

Toch was er pas voor het eerst sprake van Nederlandse invloed toen Rinus Michels er in 1971 trainer werd, een seizoen nadat hij zijn reputatie definitief had gevestigd met het winnen van de Europa Cup voor landskampioenen met Ajax.


Rinus Michels hier in gesprek met Bakero


cruyff1.jpg
Johan Cruijff maakte als speler en als trainer grote faam in Barcelona.  Een van zijn hoogtepunten als speler was de (uit)wedstrijd Real Madrid - FC Barcelona in seizoen '73-'74, die door Barça met 5-0 gewonnen werd.

Zijn hoogtepunt als trainer beleefde Johan met zijn 'Dreamteam' in de jaren negentig. Met fantastisch voetbal veroverde FC Barcelona de harten van de echte voetballiefhebbers. Door een doelpunt van Ronald Koeman won het op Wembley de Europa Cup (1992).

In de laatste decennia speelden vele vedetten in het shirt van FC Barcelona. Een aantal illustere namen zijn Schuster, Laudrup, Stoitchkov, Romario, Maradona, Rivaldo, Ronaldo, Ronaldinho en Eto'o. Momenteel heeft Barça met Messi, Xavi, Iniesta en David Villa een viertal megasterren binnen de gelederen.
romario.jpg
Romario in actie.
Een sluipschutter van ongekende klasse.

Ronaldo in volle vaart langs zijn tegenstander. Alhoewel hij maar een jaar voor Barça speelde, liet hij een onvergetelijke indruk achter.

vanGaal1.jpg

Louis van Gaal is de derde Nederlandse coach die FC Barcelona tot successen leidde. In de periode 1997 tot medio 2000 was de voormalige AJAX coach de technische leider van de Catalaanse club. In mei 2000 nam de coach ontslag tesamen met de voorzitter Núñez aan wie van Gaal loyaal was. Precies twee jaar later stond de coach weer aan het roer om opnieuw te laten zien waartoe hij in staat was. Ook deze keer kwam de voormalige succescoach niet meer tot positieve resultaten en vertrok vroegtijdig.

rijkaard_tencate_klein.jpgIn juni 2003 werden, tot ieders verrassing, de twee Nederlandse trainers Frank Rijkaard en Henk ten Cate aangesteld. Onder voorzitter Laporta heeft Rijkaard, samen met Henk ten Cate en Eusebio, FC Barcelona tot grote hoogte gebracht. In 2005 sleepten zij de landstitel binnen en in 2006 werd zowel de landstitel als de Cup met de Grote Oren veroverd. Henk ten Cate vertrok in 2006 naar Ajax. Vanaf juli 2006 completeerde Johan Neeskens het technisch trio. In 2008 werden Rijkaard en Neeskens opgevolgd door respectievelijk Josep Guardiola en Tito Vilanova.

De oorsprong van het woord "culé"

Mensen die deel uitmaken van een bepaalde groep onderscheiden zich vaak door middel van een naam, logo of symbool, soms zonder dat de leden ervan weten waar de oorsprong ligt. In het geval van Barça gebeurt dit met het woord "culé" (of "culer" in het Catalaans), waarmee de fans van de club worden bedoeld. Het ontstaan van deze term is onduidelijk en niemand weet precies wanneer het voor het eerst werd gebruikt.

Er bestaan echter wel enkele theorieën over, waarvan de meest waarschijn- lijke stelt dat het woord "culé" ergens tussen 1909 en 1922 is ontstaan, toen Barça nog op het speelveld bij Calle de la Industria speelde. Toeschouwers waren in die tijd soms genoodzaakt op vreemde plekken te gaan zitten om nog iets van de wedstrijd te kunnen zien. Het is meermaals voorgekomen dat men op de muur rondom het stadion ging zitten. Van buitenaf was dan alleen een muur zichtbaar, met daarop de zitvlakken van talloze fans.

 

Het Catalaanse woord voor achterwerk is "cul", waardoor deze mensen "culés" werden genoemd. Toen de term uiteindelijk ook aandacht kreeg van de media werd het gebruik ervan steeds populairder.


Socis en Penyes

FC Barcelona is met haar 170.000 leden (socis) de grootste voetbalclub ter wereld en één van de weinige grote clubs, die nog feitelijk eigendom is van de socis. Je treft socis aan in alle continenten. Daarnaast telt de Club ongeveer 1.500 fanclubs (penyes). De Nederlandse Fan Club Barcelona staat officieel geregistreerd als penya numéro 1323.

 

Op de bovenstaande foto ziet u het embleem (placa) dat aan de buitenzijde van het stadion hangt, boven toegangspoort (porta) 47.


La Masia

FC Barcelona heeft ook een jeugdinternaat genaamd: "La Masia". Het heeft o.a. Guardiola, Xavi, Puyol, Valdés, Iniesta en Messi gebracht als jong talent.

Het wereldberoemde gebouw ligt pal naast het stadion waar het opleidingsinstituut van FC Barcelona in gevestigd was tot 30 juni 2011. Die dag sloot La Masia zijn deuren na een eenvoudig maar emotioneel beladen ceremonie. Hierbij waren enkele bestuursleden van FC Barcelona aanwezig, waaronder de directeur van de jeugdopleiding, Guillermo Amor.

De oud-voetballer was één van de eerste bewoners van La Masia. "Voor mij is deze plaats niet alleen huisvesting voor de sporters geweest, maar tevens mijn thuis.", vertelde hij.

Het nieuwe jeugdinternaat, dat gebouwd is op het Ciutat Esportiva, biedt plaats aan tachtig talenten uit de jeugdopleiding. Ondanks dat het een nieuw en modern gebouw is, zal men in de nieuwe Masia blijven werken met dezelfde ideeën, zodat het succes van de afgelopen jaren gecontinueerd wordt.