Nieuws Oktober 2022

17-10

Alexis Putellas, winnares Ballon d'Or

Tijdens het jaarlijkse Ballon d’Or gala in Parijs zijn drie blaugranas in de prijzen gevallen.

De mooiste was voor FCB Femení aanvoerder Alexia Putellas, die de prijs van beste voetbalster voor de tweede achtereenvolgende keer won. De momenteel zwaar geblesseerde middenveldster pinkte een traantje weg bij haar dankwoorden: “De volgende keer dat ik weer wat moet zeggen, is dat hopelijk op het veld”. Alexia was afgelopen seizoen ongekend goed, met Barça won ze drie prijzen waarbij ze in 43 wedstrijden liefst 34 doelpunten scoorde en 21 assists gaf: “Ik voel me goed, het herstel van mijn blessure gaat voortvarend, hopelijk kan ik dit seizoen nog in actie komen”.

Bij de mannen mochten Gavi en Lewandowski een prijs in ontvangst nemen. De Kepa trofee voor beste speler jonger dan 21 jaar was voor Pablo Páez Gavira, oftewel Gavi. De 18-jarige jongeling, die vorig jaar zijn debuut maakte onder Ronald Koeman, is daarmee de opvolger van Pedri, die de prijs vorig jaar won. De ietwat verlegen Gavi stond bij zijn dankwoord stil bij La Masía: “Het is eer hier te mogen staan, op dit moment denk ik aan een ieder met wie ik mijn tijd in La Masía beleefd heb.”

Robert Lewandowski mocht de eerste Gerd Müller trofee in ontvangst nemen. Afgelopen seizoen was hij Europees topscoorder namens Bayern München. Samen met de doelpunten voor het Poolse nationale elftal kwam hij uit op een totaal van 57 treffers. De kersverse blaugrana liet weten dat de prijs belangrijk is voor hem, vooral door de naamgeving: “Gerd Müller was een enorme inspiratiebron voor me. Het was altijd een uitdaging om achter zijn belachelijk goede statistieken aan te jagen. Dat ik ooit zijn Bundesliga-record van meeste doelpunten in één seizoen zou verbreken had ik nooit durven dromen.” Robert staat nog volledig achter zijn keuze voor zijn transfer naar FC Barcelona: “Ik ben op het juiste moment gekomen en ik ben gelukkig in Barcelona.”

Bron foto: fcbarcelona.cat