Nieuws Februari 2011

11-02

Andrés Iniesta: De honger van een heilige

In de finale van het WK 2010 bezorgde Andrés Iniesta met zijn beslissende treffer Spanje de eerste wereldtitel ooit. Het had echter maar weinig gescheeld of de sterspeler was niet eens van de partij geweest in Zuid-Afrika door een knagende kuitblessure. Spaanse bondscoach Del Bosque besloot Iniesta het voordeel van de twijfel te geven: een gouden zet. Iniesta keerde als de ‘heilige’ Sant Andrés terug naar Spanje. In een interview met VoetbalPrimeur vertelt ‘de beul van het Nederlands elftal’ over zijn eeuwige honger naar succes.

Het zag er even naar uit dat je er niet bij zou zijn op het WK 2010 in Zuid-Afrika, toen je vlak voor het toernooi geblesseerd raakte. Dat moet een zware tijd geweest zijn.
Iniesta: “Heel zwaar. Die blessure was het moeilijkste moment van het jaar, misschien wel van mijn carrière. Ik vond het moeilijk ermee om te gaan, omdat het WK eraan zat te komen en ik zo graag wilde gaan. De herstelperiode van de blessure was acht weken en ik had nog maar twee maanden tot het WK. Ik probeerde alleen maar te denken aan het doel om in Zuid-Afrika aan te komen in mijn best mogelijke vorm. De steun van de bondscoach en Fernando Hierro, de sportief directeur van de bond, was voor mij heel belangrijk. Ze hadden er vertrouwen in dat ik het zou halen en zeiden: ‘We wachten op je, zorg ervoor dat je klaar bent. We geloven in je.’ Gelukkig bleek het uiteindelijk geen ernstige blessure te zijn en was ik op tijd fit om mee te gaan.”

Het WK kende niet de start die jullie voor ogen hadden.
Iniesta: “Dat hadden we inderdaad niet verwacht; niemand niet. Je moet beginnen met een overwinning en de verwachtingen waren zo hoog dat het een ware schok was dat we het openingsduel verloren. Alles wordt dan moeilijker, want je kunt simpelweg geen fouten meer maken, niet eens meer gelijkspelen. Dat was een flinke verantwoordelijkheid. Maar we hebben op de juiste manier geantwoord en al was het moeilijk om orde op zaken te stellen, het toernooi eindigde in een groot succes.”

Was er een moment tijdens het toernooi dat je dacht: we kunnen dit toernooi winnen? Wellicht toen Casillas de strafschop stopte in het duel met Paraguay? Of de kopbal van Puyol tegen Duitsland?
Iniesta: “Het was een zwaar WK en er waren verschillende momenten waarop het alle kanten op had kunnen gaan, veel keerpunten. We balanceerden het hele toernooi op het randje, maar kwamen elke tegenslag te boven. Het bereiken van de kwartfinales, de halve finales, de reddingen, de doelpunten... Het was intens. Maar we hebben altijd het gevoel gehad dat we kampioen konden worden.”

Omschrijf je winnende doelpunt in de finale tegen Nederland eens.
Iniesta: “Dat kan ik niet. Het is onmogelijk om het unieke gevoel van dat moment te verwoorden. Je beleeft het moment, maar je kunt niet aangeven hoe je je voelt, wat je meemaakt. Niets is vergelijkbaar met dat moment. Er ging zoveel door me heen, ongelooflijk. Ik had nooit durven dromen dat ik zou meemaken wat ik heb meegemaakt. Toen ik de bal kreeg, dacht ik alleen maar aan scoren. ‘De hoek is vrij,’ dacht ik bij mezelf. Verder was mijn hoofd leeg; je bent alleen maar bezig met waar jij staat en waar het doel is. Niets anders. Ik bleef kalm en wachtte totdat de bal het net raakte.”

Je bent een populaire doelpuntenmaker. Heel Spanje houdt nu van je, zelfs de fans in Madrid.
Iniesta: “Het is een speciaal gevoel, om te weten dat mensen hun liefde en respect tonen en het echt menen. Dat is bijna nog belangrijker dan titels winnen. Ik kan je niet zeggen waarom, ik ervaar dat gewoon zo. Het is belangrijk dat mensen je op waarde schatten en je begrijpen, je karakter en persoonlijkheid en de boodschap die je uitdraagt. Ik probeer gewoon mijn werk te doen als voetballer, maar als mensen me aardig vinden als mens, maakt dat alles nog mooier. Het geeft me een trots gevoel. We zijn voetballers, maar ook mensen. De hele wereld kijkt naar ons, kinderen zien ons als hun rolmodel. Wat wij doen, heeft ook impact op hun leven. Daar ben ik zeker mee bezig. Ik voel zelf geen extra druk daardoor; ik weet hoe ik in elkaar steek en één fout betekent niet automatisch dat je een slecht persoon bent. Er zijn momenten dat je fout zit, dat je iets doet dat mensen niet leuk vinden, maar dat kan elk persoon met wat voor baan dan ook gebeuren.”

Realiseer je je dat jouw treffer voor altijd in het geheugen van de hele Spaanse natie en de rest van de wereld gegrift staat?
Iniesta: “Ik weet zeker dat mensen erover zullen blijven praten, ook als de jaren verstrijken. Het is historie en maakt onderdeel uit van de mythe. Het is een raar, maar ook heel prettig gevoel om te weten dat Spanje altijd tot de landen zal behoren die het WK gewonnen hebben.”

Zie je jezelf als bejaarde man in een kroeg een gesprek beginnen: ‘Ik heb het WK gewonnen, wist je dat?’
Iniesta: (lacht) “Ja, deze prijs zal ik altijd met me meedragen en ik weet zeker dat ik telkens weer zal genieten als ik hierover praat. Er zijn ook genoeg mensen die me eraan blijven herinneren. We hebben nog tijd nodig om te realiseren hoe zwaar het was en wat voor prestatie we hebben geleverd. Het gevoel van trots zal met de jaren groter worden, daar ben ik van overtuigd.”

Je hebt ook het EK 2008 op je naam geschreven met Spanje. Is dit de beste generatie voetballers ooit?
Iniesta: “Het is in elk geval een hele goede generatie. Door het winnen van deze twee titels worden we nooit meer vergeten. Spanje heeft altijd uitstekende voetballers gehad, maar successen versterken de herinnering en geven een generatie extra waarde.”

Als Spanje in het verleden goede spelers had, waarom won het dan nog nooit eerder het WK? Wat maakt deze generatie zo anders?
Iniesta: “Daar heb ik geen antwoord op, er spelen heel veel factoren mee. Maar je hebt gelijk, dit is een uitstekende generatie. In het verleden werd Spanje altijd vroegtijdig uitgeschakeld. Alleen dit keer niet, en dat is een groot compliment voor deze generatie.”

Kunnen we hetzelfde zeggen over FC Barcelona? Is dit het beste Barça ooit?
Iniesta: “Dat durf ik nog niet te zeggen. De komende jaren kunnen mensen zelf een oordeel vellen. Ik hoop dat het voorlopig nog niet voorbij is; ik hoop dat we nog veel mensen kunnen overtuigen van onze kwaliteiten. We moeten doorgaan met titels winnen. Eén ding is zeker: we spelen heel, heel goed.”

De manier waarop FC Barcelona speelt, de specifieke tactiek, is dat een nieuwe wijze waarop voetbal uitgevoerd moet worden? Hebben jullie het spelletje veranderd?
Iniesta: “Wij ervaren dat niet zo. Dit is een speelstijl die we al ons hele leven proberen uit te voeren. Nu we prijzen hebben gewonnen, oogsten we respect en veel lof. Barcelona heeft altijd in deze wijze van voetballen geloofd, nu zien ook anderen de kracht van dit spel.”

Hoe groot is de rol van Pep Guardiola hierin?
Iniesta: “Hij is de sleutel en de reden dat we dit alles bereikt hebben. Hij kwam precies op het goede moment binnen, toen we hem echt nodig hadden. De trainer is van fundamenteel belang voor de spelers. Aangezien hij uit deze streek komt en jarenlang Barça-speler is geweest, kent hij ons en begrijpt hij ons.”

Real Madrid is een formidabele vijand: het duurste team aller tijden.
Iniesta: “Het wederzijds respect is groot. Real Madrid is een uitstekende ploeg met veel kwaliteit. Ons doel is om zo goed mogelijk te presteren en om elke prijs te strijden. We spelen goed, hebben vertrouwen in wat we doen en zijn hoopvol.”

Valt er voor jou persoonlijk nog veel te winnen?
Iniesta: “Veel meer, ik ben heel gedreven. Ik wil beter worden, mijn spel blijven verbeteren en blijven winnen.”

De Champions League-finale wordt dit seizoen gespeeld op Wembley, de plek waar FC Barcelona met Guardiola als speler het toernooi won. Om op die bijna mythische plek de Champions League te winnen moet een speciale gedachte zijn voor je.
Iniesta: “Het lijkt me duidelijk dat ik daar direct voor teken.”

Bron: http://www.voetbalprimeur.nl/