Nieuws Oktober 2015

17-10

Barça-Vallecano 5-2

Na een lange onderbreking wegens internationale verplichtingen keerde FC Barcelona zaterdag terug naar de Spaanse competitie. In Camp Nou troffen ze Rayo Vallecano, op zoek naar een nieuwe overwinning na de tweede nederlaag in La Liga tegen Sevilla nog vóór de interlands.

Ondanks de vijftiende plek die Rayo Vallecano bezette op de Spaanse ranglijst was de bezoekende ploeg strijdlustig en oefende evenveel druk op de blaugranas uit als andersom. Dat resulteerde in een aantrekkelijke eerste helft, waarin het spel op en neer ging.
Voor Barça stonden de eerste vijfenveertig minuten vooral in het teken van gemiste kansen! Tot driemaal toe stond een Barça-speler oog in oog met Toño, die met zijn rechterbeen zowel Neymar als Ivan Rakitić de openingstreffer ontzegde, en daarna verspeelde Sandro een een-op-een kans door voor eigen succes te gaan. En Rayo strafte dit jammerlijk falen af. Javi Guerra kon probleemloos tegen een harde voorzet van Bebé aanlopen en daarmee Bravo verschalken: 0-1. Opnieuw een achterstand voor FC Barcelona, tot ongenoegen van Camp Nou.
Neymar stichtte het meeste gevaar aan de andere zijde en dat was ook Rayo duidelijk, want de Braziliaan werd meermaals stevig aangepakt. Dat leidde in minuut 21 tot een penalty, en Neymar verzilverde deze koeltjes en trok de stand gelijk. Na een half uur spelen mocht de aanvaller nogmaals aanleggen vanaf de stip en schoot ook deze buitenkans onberispelijk binnen: 2-1.

In de tweede helft was echter al snel duidelijk dat Rayo Vallecano absoluut niet aan opgeven dacht. De bezoekers bleven de druk opvoeren en kwamen er binnen tien minuten tot twee keer toe heel gevaarlijk uit. In beide gevallen moest Claudio Bravo scherp in actie komen om Javi Guerra zijn tweede van de avond te ontzeggen, en ook daarna speelde de Chileense doelman een erg grote rol, wat zowel Barça te verwijten viel, als een verdienste van Rayo was. De gelijkmaker leek in de lucht te hangen en Barça kon geen vuist maken om een comfortabelere voorsprong te pakken.
Maar ondanks dat Rayo de touwtjes in handen had, greep Barça, of eigenlijk Neymar, de regie terug. Luis Suárez leek de 3-1 op het bord te gaan zetten, maar de rechterhand van Toño zat in de hoek in de weg. Neymar schoot de rebound echter snoeihard binnen en vervolmaakte daarmee zijn hattrick. Dat duurde een minuut of twee, want Barça zette een volgende vloeiende aanval in, Suárez gaf af aan zijn maatje en Neymar liet Toño geheel kansloos met zijn vierde van de avond: 4-1! Enkele minuten later werd Suárez beloond voor zijn harde werk, want Neymar reikte hem de bal op een presenteerblaadje en de Uruguayaan rondde probleemloos af: 5-1.

Het verzet van Rayo was desondanks niet gebroken. De bezoekers bleven ook in de slotfase aanzetten, op zoek naar nog een doelpunt. Dat werd beloond in minuut 86, toen Jozabed een scherpe voorzet feilloos binnen werkte: 5-2. Een aantrekkelijke wedstrijd met flinke weerstand van Rayo Vallecano, die al strijdend ten onder gingen in een 5-2 nederlaag en Luis Enrique en zijn mannen desondanks het nodige huiswerk bezorgden. Een glorieuze hoofdrol voor Neymar met vier goals én een assist op Suárez voor de nummer vijf, en een gedeelde koppositie met Real Madrid.

Opstelling FC Barcelona: Bravo, Mathieu, Alves (78’ Douglas), Piqué, Alba, Roberto, Rakitić, Busquets (76’ Gumbau), Sandro (56’ Munir), Suárez en Neymar.

Opstelling Rayo Vallecano: Toño, Zé Castro, Llorente, Nacho, Razvan Rat, Bebé, Trashorras, Lass, Ebert, Jozabed en Guerra.