Nieuws September 2014

13-09

Barça verslaat Bilbao in eigen huis

Ook tijdens de derde speeldag behield FC Barcelona haar maximale score, en overwon het de stugge defensie van Athletic Bilbao, door de club uit Baskenland met 2-0 te verslaan. Beide goals werden gescoord door de Braziliaanse ster Neymar, die in de tweede helft was ingevallen voor Munir El Haddadi. Barcelona blijft hierdoor lijstaanvoerder met negen punten uit drie duels. In een vol Camp Nou traden te Catalanen aan in het uitshirt van afgelopen seizoen, een ode aan de Catalaanse vlag, om zo stil te staan bij de feestdag die afgelopen donderdag in Barcelona plaatsvond, en een herinnering vormt aan de onafhankelijkheid van Catalonië

Barcelona begon de wedstrijd tegen Bilbao met goede intenties, en creëerde meerdere kansen voor de rust. Het geluk was echter nog niet aan Catalaanse zijde in de eerste helft, en evenals in de wedstrijd tegen Villareal van twee weken terug bleef het lang wachten op doelpunten. Athletic Bilbao liet zien over een uitstekende defensie te beschikken, en viel in de beginfase ook enkele malen aan met het gedurfde en aanvallende voetbal wat we van de Basken gewend zijn. Onder andere Iturraspe en Aduriz zorgden voor gevaar in de beginfase, maar Claudio Bravo hield zijn doel vandaag schoon. Barcelona leek recht te hebben op een strafschop, laat in de eerste helft, toen El Haddadi werd neergehaald, maar de scheidsrechter weigerde toe te geven aan de smeekbede van de Spaanse international. In de laatste tien minuten voor rust zorgde Barcelona voor een slotoffensief, met grote mogelijkheden voor Messi en ook El Haddadi.

Na rust ging kreeg Barcelona het overwicht, en nadat Neymar in het veld was gekomen werd Athletic met de rug tegen de muur gezet. Messi en Neymar lieten zien over uitstekend samenspel te beschikken, maar doelman Iraizoz was erg goed in vorm tijdens deze partij. Toch kon hij niet voorkomen dat een kwartier voor tijd de ban werd gebroken, nadat Sergio Busquets de bal richting Lionel Messi speelde. De kleine Argentijn bediende vervolgens Neymar, die na enkele schijnbewegingen de bal diagonaal in de hoek plaatste. Hierna speelde Athletic een verloren wedstrijd, want in de tweede helft was er geen moment een vuiltje aan de lucht voor de Catalaanse defensie. Bilbao wilde nog een strafschop nadat Piqué een schop uitdeelde aan Muniain, maar de scheidsrechter wuifde ook dit appel weg. Messi liet vlak voor tijd nog wat van zijn klasse zien en na een fraaie solo waarin hij de verdedigers als pionnen passeerde legde hij de bal panklaar voor Neymar, die zijn tweede van de middag in de hoek legde.

Hierdoor kan Barcelona zich gaan voorbereiden op de wedstrijd in de Champions League van woensdag, als ze aantreden tegen APOEL Nicosia uit Cyprus. Luis Enrique is door dit resultaat nog altijd zonder puntverlies als trainer van FC Barcelona in officiële wedstrijden. Volgende speelronde speelt Barcelona tegen