Nieuws Februari 2015

01-02

Barça-Villarreal 3-2

Na de midweekse zege op Atlético Madrid in de Spaanse bekercompetitie kon FC Barcelona zich zondagavond opmaken voor de Primera División. In Camp Nou ontvingen de blaugranas Villarreal, tevens de aanstaande tegenstander voor de halve finale Copa del Rey.

Vanaf het fluitsignaal dook FC Barcelona er bovenop. De eerste vijf minuten wist Villarreal niet van eigen helft te komen, en had erna weinig antwoord op de constante druk van Barça. Zo creëerde Andrés Iniesta een eerste kans met een splijtende pass op Luis Suárez, maar de Uruguayaan had het vizier niet op scherp. Leo Messi vond daarna Jordi Alba, die vervolgens de bal niet onder controle kreeg.
Na zo’n tien minuten kwam de eerste grote kans met een snelle aanval van Barça. Dani Alves legde de bal terug op Suárez, die een mooi schot op doel loste; doelman Asenjo moest zich strekken om een tegentreffer te voorkomen. Een vrije trap op de rand van het strafschopgebied nadat Rafinha hard gevloerd was, leverde eveneens niets op. Suárez kreeg nog een enorme buitenkans, toen de bal gelukkig in zijn voeten terechtkwam en hij vrij kon uithalen, maar hij schoot hard naast.

Barça domineerde op het veld, maar het kon niet anders dan dat ze afgestraft zouden worden op het niet omzetten in doelpunten van de regen aan kansen. Rond het half uur kwam Villarreal met een vlijmscherpe counter en op het zwakke schot van Mario stak Denis Cherysev bewust zijn been uit en werkte de bal zo achter Claudio Bravo: 0-1.
Hierna gooide Villarreal het achterin dicht en was het moeilijk voor Barça om nog kansen te creëren. De bezoekers leken de stand nog verder uit te breiden via Vietto, maar ditmaal kon Bravo redden. Op de valreep wist Barça alsnog de gelijkmaker te scoren na een mooie aanval waarbij Messi Rafinha bediende, deze zijn inzet geblokt zag, maar Neymar uit de rebound scoorde: 1-1.

Na rust werd het spel nog intenser. Al na vijf minuten kwam Villarreal wederom op voorsprong. Giovani Dos Santos profiteerde van een foutje van Gerard Piqué en gaf na een snelle run perfect af op Vietto, die vlekkeloos inschoot: 1-2.
Lang konden de bezoekers er niet van genieten. Suárez gaf goed voor en Messi leek te scoren, maar zijn kopbal werd geweerd; Rafinha scoorde echter snoeihard uit de rebound om Barça weer op gelijke hoogte te brengen. Vlak erna boog Barça de achterstand van een paar minuten ervoor zelfs om naar een voorsprong, toen Messi de bal prachtig van afstand in de bovenhoek inschoot: 3-2!

Kans voor de blaugranas om wat gas terug te nemen was er echter niet. Villarreal voerde de druk op en Barça had soms moeite de bezoekers af te stoppen. Na ruim een uur spelen volgden er een paar minuten van chaos. Eerst werd een doelpunt van Villarreal terecht afgekeurd wegens buitenspel en de daaruit ontstane counter van Barça ontaardde in het vloeren van Neymar door keeper Asenjo. Barça kreeg geen penalty en iedereen speelde door, terwijl Neymar op de grond lag, maar Suárez kon uit zijn onmogelijke hoek niet koppen.
Toen de rust was wedergekeerd bleef Villarreal naarstig op zoek naar de gelijkmaker, terwijl Barça ook druk naar voren bleef zetten. Het spel golfde dan ook op en neer. Echte grote kansen kwamen er niet meer en na drie minuten extra tijd eindigde de wedstrijd in een 3-2 zege voor FC Barcelona.

Opstelling FC Barcelona: Bravo, Alves, Piqué, Mascherano, Alba, Sergio (71’ Mathieu), Iniesta, Rafinha (87’ Rakitić), Neymar, Suárez (78’ Pedro) en Messi

Opstelling Villarreal: Asenjo, Mario, Musacchio, V.Ruiz, J.Costa; Bruno, Pina (76’ Trigueros), Jonathan (85’ Moi Gómez), Cheryshev, Vietto en Giovani (89’ Uche)