Nieuws Juli 2013

01-07

Brazilië winnaar Confederations Cup

Acht spelers van FC Barcelona stonden zondagavond in de startblokken in het Maracaná Stadion voor de finale van de Confederations Cup. Twee Brazilianen – Neymar en Alves – en zes Spanjaarden – Piqué, Alba, Busquets, Xavi, Iniesta en Pedro en daarnaast David Villa voor een korte speeltijd – namen het in het tenue van hun nationale elftal tegen elkaar op in de strijd om de hoofdprijs. Neymar werd tot MVP van het toernooi uitgeroepen na de vier doelpunten die hij wist te scoren en het handjevol assists dat hij leverde. De nieuwste aanwinst van de Catalaanse voetbalclub leidde zijn land naar diens derde opeenvolgende Confederations Cup titel (2005, 2009 en 2013).

Onder leiding van Nederlandse arbiter Bjorn Kuipers viel de eerste goal van de avond al na een luttele twee minuten, toen Fred slordig balverlies van Spanje op de Spaanse helft perfect benutte. Een spectaculair doelpunt van Neymar bekroonde de uitstekende eerste helft die de jonge speler neerzette. Hij schoot de bal hoog in het dak van het doel na een goede assist van Oscar om de score op 2-0 te brengen vlak voor rust.

Spanje daarentegen, dat nog wat hoge ogen had gegooid tijdens het toernooi, stond niet op haar gemak op het gras. Busquets blonk uit als de middenvelder die alles tegenhield, terwijl Xavi en Iniesta niet in staat waren de bal op de nodige snelheid rond te spelen, dankzij de fanatieke druk van de Brazilianen. Pedro kreeg de beste kans voor Spanje in de eerste helft, maar David Luiz hield de bal van de lijn.

Na rust was het opnieuw Fred die, wederom enkele minuten na het fluitsignaal, tot scoren kwam. De aanvaller passeerde Casillas in de verre hoek. Sergio Ramos had een tegendoelpunt kunnen leveren vanaf de penaltystip, maar zijn schot ging naast het doel van Julio César.
Bondscoach Vicente del Bosque besloot om Navas en David Villa binnen de lijnen te brengen voor Mata en Fernando Torres met slechts dertig minuten op de klok.
De spits van Barça zette Julio César op scherp, maar desondanks was het Neymar die alle aandacht van de toeschouwers in het Maracaná op zich vestigde. De Braziliaan werd, met meters ruimte voor zich, getackeld door Gerard Piqué, niet ver van het Spaanse zestienmetergebied. De Barça-verdediger kreeg een rode kaart toegewezen voor zijn actie en terwijl Piqué zich naar de zijlijn begaf, zag Spanje haar kansen om de internationale titel te grijpen steeds verder slinken.

De Spanjaarden konden dan ook niets meer inbrengen tegen het Braziliaanse geweld en vlak hierna floot Kuijpers af en kon in Brazilië het overwinningsfeest losbarsten.

Opstelling Brazilië: Julio César, Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo, Luiz Gustavo, Paulinho (87’ Hernanes), Hulk (72’ Jadson), Neymar, Oscar en Fred (79’ Jo).

Opstelling Spanje: Casillas, Arbeloa (45’ Azpilicueta), Piqué, Ramos, Jordi Alba, Sergio Busquets, Xavi, Iniesta, Mata (52’ Navas), Pedro en Torres (58’ Villa).