Nieuws Januari 2023

18-01

Copa del Rey: AD Ceuta vs. FC Barcelona

Donderdagavond 19-1 om 20.00 uur. Laatste 16 van de Copa del Rey.. Terwijl de viering van het winnen van de Supercopa nog maar net achter de rug is, staat er voor de mannen van Xavi alweer een volgende wedstrijd op het spel. Uit naar Ceuta. Altijd lastig!

Ceuta ligt aan de overkant bij de straat van Gibraltar. Op een smal stuk grond ligt de exclave Ceuta. Marokko claimt dit stuk grond en dan met name de steden. Maar het is en blijft Spaans grondbezit. Sinds 1995 is de stad Ceuta zelfstandig. Daarvoor hoorde het bij de provincie Cádiz.

Ruim de helft van de inwoners van Ceuta is van oorsprong Spaans, het andere deel bestaat uit Marokkanen, Joden en Hindoes. Slogan: vier werelden om te ontdekken. Ceuta is een vrijhaven. Lid van de Europese unie (Spaans grondgebied), betalen met de euro maar wel uitgezonderd van de Europese belastingwetgeving. Belastingvrij dus o.a. parfum, sigaretten en alcohol.

Verder een hoog dubbel hek van 8 kilometer om illegale immigratie te voorkomen! Genoeg te doen en te zien in Ceuta. Twee verschillende werelden: Spaans en Marokkaans. Bizar. Per jaar komen 1 miljoen toeristen naar Ceuta voor o.a. kajakken, zeilen, vissen en duiken. En shoppen.

Bezienswaardigheden: Byzantijns fort, stadsmuren, kathedraal, drakenhuis, groot openluchtzwembad (met solariums, barretjes, restaurant, casino en een nachtclub).

De selectie van Barça kan kiezen tussen er naar toe vliegen met een helikopter of varen met de veerdienst. Er is geen vliegveld. Het zal de veerdienst wel worden.

AD Ceuta speelt in de Primera División RFEF(III) groep 1. Het bezet daarin de laatste plaats. 19 wedstrijden, slechts 8 punten. Koploper is Alcorcón met op de 2e plaats Córdoba. In de vorige ronde van de Copa versloegen ze Elche met 1-0.

De club werd opgericht in 1996. Stadion: Estadio Alfonso Murube. 6.500 zitplaatsen. Trainer: José Ängel Moreno. De ploeg speelt dus op het derde niveau van het Spaanse voetbal. Ik denk dat een aantal basisspelers van FC Barcelona op de bank zullen beginnen.

Visca Barça!!