Nieuws Augustus 2011

18-08

FC Barcelona - Real Madrid 3 - 2

De eerste prijs van het seizoen is voor FC Barcelona. In een met name na rust weinig hoogstaand duel werd met 3-2 gewonnen van rivaal Real Madrid en dat was voldoende na de 2-2 van afgelopen zondag in Madrid.

Net als afgelopen zondag begon Real Madrid enorm fel aan het duel en maakte het de opbouw van FC Barcelona ontzettend moeilijk. Er werd fel op de bal gejaagd en dit leidde ook tot enkele kleine kansjes. Ronaldo schoot uit alle hoeken en standen maar Valdes liet zien al vroeg in het seizoen in vorm te zijn, al had hij een keer de hulp van de lat nodig. Het eerste kwartier kwamen de Blaugranas nog niet echt aan aanvallen toe, maar de eerste de beste keer was het ook direct raak. Messi kreeg de bal en had een puntgave steekpass in huis op Iniesta die oog in oog met Casillas niet faalde en dit deed met een oogstrelend stiftje. Slechts vijf minuten kon er genoten worden van deze voorsprong want Real maakte al snel weer gelijk. Benzema bracht de bal vanaf de punt van de 16 in en het leek alsof zowel Sergio Ramos als Ronaldo het speeltuig nog even beroerde waardoor Valdes kansloos was. Gezien de krachtsverhouding was dit zeker verdiend en dit leek ook de ruststand te gaan worden. De laatste corner voor rust had echter nog een verrassing in huis. De bal kwam voor de voeten van Pique die met een bijzonder slim hakballetje de bal bij Messi kreeg en de kleine Argentijn bleek weer eens enorm koelbloedig in de 16. Opnieuw had doelman Casillas het nakijken door een fraai stiftje. Zo kon de ploeg van Guardiola toch nog de kleedkamer opzoeken met een een nipte voorsprong.

Na de rust zakte het hoge voetbalniveau van de eerste helft helaas snel weg. Real was sterker en speelde met hartstocht om de gelijkmaker te forceren. FC Barcelona leek vooral niet met krachten te willen smijten en liet dit toe. Tot heel grote kansen kwam het overigens niet. Ronaldo probeerde het vooral uit de tweede lijn, Benzema schoot uit een kansrijke positie hoog over en Sergio Ramos kopte uit een corner maar rakelings naast. Mourinho probeerde met het inbrengen van Kaka en Higuain de gelijkmaker te forceren en dit slaagde 10 minuten voor tijd. Uit een corner van Kaka weigerde FC Barcelona de bal goed weg te werken en Benzema wist hier wel raad mee door de bal met een snelle voetbeweging voorbij Valdes te schuiven. En zo waren na 170 minuten voetbal beide partijen exact aan elkaar gewaagd en vreesde met name de ochtend mensen voor de verlenging. De wedstrijd begon immers pas om 23.00 uur en dit zou betekenen dat het voetbalgevecht nog minstens zou duren tot 1.15 uur!

Gelukkig voor alle FC Barcelona fans stak Messi zelf hier alsnog een stokje voor. De ingevallen Cesc bracht de bal op rechts voor de voeten van de eveneens ingevallen Adriano. De Braziliaan had een prima halfhoge voorzet in huis die door de beste voetballer ter wereld ineens op de schoen werd genomen en Casillas opnieuw kansloos liet. De vreugde uitbarsting was enorm, niet in de laatste plaats door het uitblijven van een verlenging. Met nog twee minuten op het scorebord, en vier minuten blessuretijd, speelde Real Madrid alles op alles om alsnog te scoren en daarmee de Supercopa dus binnen te halen. FC Barcelona liet echter juist nu zien het positiespel nog steeds perfect te beheersen en dit leidde tot grote frustratie bij met name Marcelo. De heethoofd van Madrid had een uiterst agressieve tackle op Cesc in huis en aangezien dit gebeurde pal voor de dugout van FC Barcelona leidde dit tot een enorme opstoot. Alle spelers waren erbij betrokken en toen de kruitdampen waren opgetrokken hield arbiter Borbalan de rode kaart voor aan Marcelo en Ozil van Madrid en Villa van FC Barcelona. In het tumult vond Mourinho het ook nog nodig om assistent trainer Vilanova aan zijn oor te trekken waarop laatstgenoemde reageerde met een uithaal naar de Portugees. Dit bleef echter onbestraft. En zo kwam er tegen 1 uur 's nachts dan toch een positief einde aan dit voetbalgevecht en kan Guardiola zijn elfde(!) prijs bijschrijven als trainer van FC Barcelona.

FC Barcelona : Valdes, Pique, Mascherano, Abidal, Alves, Iniesta, Xavi, Busquets (Keita), Pedro (Cesc), Villa (Adriano), Messi.