Nieuws Februari 2011

09-02

Guardiola op de vierde plaats

Sinds dinsdag bekend is geworden dat Pep Guardiola voor een jaar gaat bijtekenen, zijn alle fans en andere mensen die Barça een warm hart toe dragen, blij en gerustgesteld. Maar er wordt ook gelijk weer naar de statistieken gekeken. Guardiola staat op de vierde plaats van langs zittende managers van FC Barcelona.

Op deze lijst van langstzittende managers staat Johan Cruijff boven aan. Hij was van 1988 tot 1996 werkzaam in Camp Nou. In deze jaren werd vier keer de Primera División gewonnen. Ook werd onder Cruijff in 1992 de eerste              Europa Cup I gewonnen. Het team van Cruijff was een mix van enkele Catalaanse en Baskische spelers aangevuld met de buitenlanders Stoichkov, Laudrup en Koeman.

De tweede manager op deze lijst is Jack Greenwell, hij was de eerste officiële manager die in Dienst van Barça. Vanaf 1917 tot 1924 was de Engelsman werkzaam bij Barça en wist in deze periode twee Spaanse bekers en vijf Catalaanse kampioenschappen.

Derde op de lijst is Frank Rijkaard. De Nederlander kreeg de tijd om een goed team samen te stellen en deze tijd werd uitbetaald doordat hij in vijf jaar tijd met zijn team twee keer de Primera División wist te winnen en ook nog een keer de Champions League. Rijkaard had ook enkele goede spelers in zijn team, zoals Eto’o, Ronaldinho en Deco.

Guardiola, komt niet alleen op de lijst van langstzittende trainers na Rijkaard, hij was ook de opvolger van Rijkaard. Hij wist het team van Rijkaard te transformeren in een van de beste voetbalteams ter wereld ooit. Vanaf 2008 tot heden wist Guardiola al acht verschillende prijzen te winnen met een team waarvan veel spelers zijn opgeleid door de club zelf op La Masia. Voorbeelden hiervan zijn, Xavi, Iniesta, Messi en Pedro.

Ook valt het op dat Barça in de laatste vijfentwintig jaar maar zeven coaches heeft gehad, dit geeft aan dat er bij FC Barcelona gewerkt wordt met een solide model. Deze stabiliteit heeft geleid tot vele prijzen. Zo werkte het onder Cruijff, Rijkaard en nu weer met Guardiola. Door de contract verlenging, is hij straks voor vier opeenvolgende seizoenen bij Barça werkzaam, waarmee hij ook op gelijke hoogte komt met bijvoorbeeld Rinus Michels. De fans hopen dat Guardiola net zolang manager van Barça zal blijven als dat Alex Feguson dat tot nu toe is bij Manchester United.