Nieuws Mei 2011

27-05

“Je zag het gelijk aan Ibi, die kon het wel"

Ibrahim Afellay maakt zich op voor zijn eerste Champions League-finale als speler van FC Barcelona. “Mooi toch, zo snel al in een finale”, zegt Afellay vooruitkijkend naar het duel met Manchester United in gesprek met het Algemeen Dagblad. “Ik leef er naar toe zoals naar elke wedstrijd, ik ga geen andere dingen doen, al is het iets dat voor maar weinig mensen weggelegd, een Champions League-finale spelen. Maar als je voor Barça tekent, weet je dat het kan.”

Afellay weet dat hij geen basisplaats heeft op Wembley, daarom hoopt hij op speelminuten en een mooie afsluiter van het seizoen. “Voor mijn gevoel sluit ik dit half jaar heel goed af, heb toch veel gespeeld, waar veel mensen toch anders dachten. Mensen hebben hun mening snel klaar, die zeiden: wat moet Ibi in Barcelona? Maar daar heb ik niks mee. Als je tegen Real Madrid invalt en met een assist op Messi het verschil maakt... Ik lig er niet zo wakker van, wat de mensen zeggen.”

Complimenten van spelers als Xavi doen de international veel meer. "Duizend keer meer dan van een ander", aldus Afellay. De middenvelder maakt indruk op zijn medespelers. Xavi is lovend over de Afellay. “Je zag het gelijk aan Ibi, die kon het wel. Niet alleen de bal aannemen en controleren, maar je zag hem direct al verder kijken. Niet naar de dichtstbijzijnde die vrijstond, maar ook verderop”, vertelt de Spaans international in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Naast de voetbaltechnische kwaliteiten, zijn de sociale vaardigheden van een speler erg belangrijk bij FC Barcelona. Xavi: “Een voetballer bij ons moet vooral een goed mens zijn. Zo worden wij hier opgevoed, in de jeugdopleiding. Respect voor elkaar hebben, en voor anderen.” Aan Afellay zagen zijn ploeggenoten het gelijk aan de open blik in zijn ogen. Een leergierige nieuweling, een aardig, goed persoon vooral. “Het is ongelooflijk wat voor een gewone jongens al die sterren van Barça zijn gebleven, zó aardig,” heeft ook Ali Afellay, de oudste broer van Ibrahim, zich verwonderd.