Nieuws Augustus 2021

19-08

Lieke genomineerd door UEFA

Nederlandse trots Lieke Martens is door de Europese voetbalbond genomineerd voor de prestigieuze UEFA Women's Player of the Year award. FC Barcelona, de huidige Champions League-winnaar, levert zelfs alle drie kandidaten. Haar teamgenoten Alexia Putellas en Jenni Hermoso staat tevens op de shortlist.

In de top 10 staan tevens de Barça-speelsters Aitana Bonmatí en Caroline Graham Hansen, die respectievelijk als vijfde en zesde eindigde. Nieuw aankoop, Irene Paredes, staat negende.

De shortlist van drie spelers werd geselecteerd door een jury bestaande uit de coaches van de clubs die deelnamen aan de UEFA Women's Champions League 2020/21 en twintig journalisten gespecialiseerd in vrouwenvoetbal. De coaches mochten niet stemmen op spelers van hun eigen teams.

Lieke Martens won deze prijs al eerder in 2017 nadat ze zeer belangrijk was voor Nederland bij het Europees Kampioenschap. Na het behalen van deze titel vertrok Lieke naar FC Barcelona. Afgelopen seizoen was spectaculair voor Lieke met 20 treffers en 16 assists voor FC Barcelona. Vijf van die doelpunten scoorde ze in Champions League-duels. De belangrijkste treffers scoorde Lieke in de halve finale tegen Paris Saint-Germain waarbij ze beide doelpunten maakte in de 2-1 overwinning.

Mocht Lieke de award uitgereikt krijgen, dan evenaart ze het record van Pernille Harder, die zowel in 2017/18 als in 2019/20 tot Europees beste werd gekroond.

Cortés in de race voor topcoach
De coach van FCB Femení, Lluís Cortés, is tevens genomineerd voor de UEFA Coach of the Year-prijs. De andere twee genomineerden zijn de Zweedse bondscoach Peter Gerhardsson en Chelsea-manager Emma Hayes.

Het zou een mooi afscheidscadeau zijn voor de succescoach die eind juni zijn aftreden aankondigde: “Ik ben tweeënhalf jaar hoofdcoach geweest en heb vier jaar met het damesteam gewerkt. Toen ik dit team overnam, vertelde ik mijn vrienden en een aantal spelers dat ik dit team nooit zou verlaten totdat het de Champions League zou winnen, en dat hebben we gedaan. Niet alleen dat, maar we hebben twee historische seizoenen achter de rug. Het winnen van onze eerste treble heeft ons enorm blij gemaakt, maar het was ook een heel zwaar seizoen. We zijn begonnen met trainen op 10 juli en tot nu toe waren dat 353 dagen van heel hard werken, inspanning, samenzijn … met alle omstandigheden rond Covid. Ik denk dat dit seizoen veel van ons heeft uitgeput, zowel fysiek als emotioneel.”

Uitreiking
Wie van het Barça-trio de award gaat winnen wordt donderdag 26 augustus ’21 in Istanbul bekend gemaakt tijdens de lotingceremonie van de UEFA Champions League. Dezelfde avond wordt tevens de coach van het jaar voor zowel de dames als heren bekend gemaakt en de mannelijk speler van het jaar.

Foto: www.fcbarcelona.cat