Nieuws Mei 2012

09-05

“Met Pep is er een voor en een na in mijn carrière”

Na de derby tegen Espanyol van zaterdag sprak Javier Mascherano met Barça TV voor het programma ‘El Marcador’. De speler gaf aan dat de spelers een paar emotionele momenten kenden tijdens het afscheid van Guardiola. Mascherano, die door Guardiola na zijn komst bij Barça naar achteren verplaatst werd naar de centrale verdediging, somde de gevoelens van hemzelf en zijn teamgenoten tegenover de vertrekkende coach op: “Guardiola heeft me veel geleerd. Hij is een van de coaches die me het meest beïnvloed heeft. Hij heeft mijn positie veranderd en sindsdien is er een vóór en een ná in mijn carrière.”

Mascherano zei begrip te hebben voor het besluit van Guardiola en beschreef het als een persoonlijke keuze van de manager zelf. Wel bekritiseerde hij speculaties die sportpers tijdens het seizoen gedaan hebben: “Het is ouder dan de zon zelf. Er is geen business als één team alles wint. Sommige mensen ergeren zich eraan dat het altijd hetzelfde team is.”
Mascherano benadrukte dat de spelers zich vast zullen blijven houden aan hun voetbalstijl en bedankte de fans voor hun steun, zelfs bij een nederlaag. “Mensen zijn veeleisend, maar niet dom. Zelfs zonder een overwinningen zien de fans dat alles eraan gedaan is. Dit jaar is het beste voorbeeld.”

Sprekend voor de hele selectie gaf Mascherano ook zijn volledige steun aan de aanstaande coach, Tito Vilanova. “Tito is altijd de schaduw van Pep geweest. Hij heeft het heel goed gedaan als assistent-coach, zo goed zelfs dat we zijn afwezigheid duidelijk merkten toen hij ziek was. Tito heeft geweldig werk verricht. Nu is het zijn kans.”

Toen hem werd gevraagd naar Messi’s sprankelende optreden tegen Espanyol, zei El Jefecito: “Er zijn geen woorden om hem te beschrijven.” Na een gesprek met zijn landgenoot over diens records en prestaties, kon Mascherano alleen maar Messi’s bescheidenheid onderstrepen: “Ik vroeg Messi of hij zich bewust was van wat hij allemaal bereikt. Gelukkig is hij dat niet! We zullen dit Barça altijd herinneren als het Barça van Messi en Guardiola.”

Tot slot sprak de nummer veertien van Barça over de fans, die tijdens de stadsderby zijn naam scandeerden als beloning voor zijn spel tijdens de wedstrijd, maar ook zijn uitstekende seizoen. “Ik ben de fans heel dankbaar en ik ben er trots op dat ze mijn naam scandeerden.”