Nieuws Juli 2024

07-07

Oranje naar halve finale

Door een 2-1 overwinning op Turkije wist Oranje zich te plaatsen voor de halve finale op woensdag 10 juli om 21.00 uur in het stadion van Dortmund. Vele tienduizenden Oranjesupporters zullen de reis naar Dortmund maken. De steun van de supporters bleek zoals gisteren erg belangrijk voor Oranje. En de Turkse supporters waren ook in grote getalen aanwezig.

Het was alweer 20 jaar geleden dat Oranje zich plaatste voor de halve finale van een EK. De Turken maakten het de Nederlandse spelers erg lastig. Veel snelheid en goede combinaties. Dat leidde uiteindelijk in de 35e minuut tot de 1-0 voor Turkije via Akaydin (assist Güler).

Wissels waren nodig. En dat deed Koeman dan ook: Woutje Weghorst voor Bergwijn; Veerman voor Reijnders; van de Ven voor Aké. Het werd 1-1 door een perfecte kopbal van Stefan de Vrij in de 70e minuut. Ontlading bij de spelers en de supporters. Oranje rook bloed en ging door.

Na goed doorgaan van Gakpo een eigen doelpunt voor de Turken (Müldür). 2-1 voor Nederland. 4 wissels bij Turkije om zo het tij te keren. Frimpong en Zirkzee kwamen voor Depay en Simons. Na 6 minuten verlenging floot scheidsrechter Turpin voor het laats op zijn fluit. Oranje tegen Engeland in de halve finale as. woensdag 21.00 uur. Uitzinnige vreugde bij de spelers en de bondscoach. Zelden zo vertoond. Het was nog lang onrustig in Berlijn.

Opstelling Oranje: Verbruggen, Dumfries, de Vrij, van Dijk, Aké (73”van de Ven), Schouten, Simons (87”Zirkzee), Reijnders (73”Veerman), Gakpo. Bergwijn (46”Weghorst), Depay (87”Frimpong).

Enkele statistieken:

Beide teams 4 schoten op doel

Turkije 7 schoten naast het doel; Oranje 4 ;

56% balbezit Nederland

De andere kwartfinale was die tussen Engeland en Zwitserland. Een weinig enerverend duel. Beide landen 3 schoten op doel. 51% balbezit Engeland. 2 saves voor beide keepers; Ruststand 0-0. 1-0 voor Zwitserland in de 75e minuut door Embolo.

5 minuten later een prima doelpunt van Saka: 1-1 (assist: Rice). Eindstand na 90 minuten: 1-1. Verlenging!! Geen doelpunten in de verlenging dus kwam het aan op het nemen van strafschoppen. Akanji was de enige die miste voor Zwitserland.

Engeland benutte alle vijf de strafschoppen (Palmer, Bellingham, Saka, Toney en Alexander-Arnold). 5-3 na penalty’s en Engeland tegen Oranje in de halve finale!!

Opstelling Engeland: Pickford, Walker, Stones, Konsa (78”Palmer), Trippier (78” Eze), Mainoo (78”Shaw), Rice, Saka, Bellingham, Foden (115”Alexander=Arnold), Kane (109” Toney)