Nieuws Juni 2010

13-06

Sandro Rosell is nieuwe voorzitter

Met een groot aantal stemmen is Sandro Rosell zondag tot nieuwe voorzitter van FC Barcelona gekozen. Een record opkomst van 57.000 socios zorgden voor een grote overwinning voor de zakeman, die een aantal jaren geleden nog door Laporta uit het bestuur werd gezet. Ruim 61% van de stemmen gingen naar Rosell, die medekandidaat Agusti Benedito met 14% van de stemmen tweede zag worden.

De overwinning van Sandro Rosell (Alexandre Rosell i Feliu, geboren 6 maart 1964, socionr: 12.556) was nauwelijks een verassing te noemen omdat de 46-jarige ondernemer in de peilingen voorafgaand aan de verkiezingen reeds getipt werd als de grote favoriet. Zijn mandaat zal 1 juli aanstaande ingaan en hij zal, als hij zijn termijn uitzit, zes jaar aan het roer van F.C. Barcelona staan.

Het team van Sandro Rosell is verdeeld over vier werkterreinen.

Het gebied “sociaal en instituut” wordt zichtbaar geleid door de econoom Jordi Cardoner, neef van de ex voorzitter Nicolau Casaus. Hier werken ook Eduard Coll (professor arbeidsrecht), Pilar Guinovart (opgeleid in het besturen van sport ondernemingen en gespecialiseerd in protocollen), Ramon Pont (president van de Borges groep), en Carles Vilarrubí (vicepresident van de Rothschild bank España).

Het gebied “sport” zal bestaan uit Josep Maria Bartomeu (adviseur van TEAM), Joan Bladé (lid van de Sociedad Española van Sport Odontologie), Javier Bordas (president van de Grupo Costa Este(vermaak)), Jordi Meste (vicepresident Expo Hotels en Resorts) en Jordi Monés,(coördinator Oftalmologie van het Centre Médico Teknon).

Het gebied “Economie” zal bestaan uit Manuel Arroyo (directeur generaal van Dorna Sports), Silvio Elias (aandeelhouder en adviseur Veritas (gezonde voeding)), Jordi Moix (directeur generaal van de makelaardij Reyal Urbis), Susana Monje (directeur generaal van de Essentium Groep (duurzame energie)), en Josep Ramon Vidal-Abarca (directeur generaal van Asian Projects Management).

Het gebied “strategie” en Barça 2020 zal zichtbaar worden geleid door Javier Faus (President Meridia Capital Partners (risico kapitaal)) en Didac Lee adviseur bij Inspirit (technologische onderneming).

Volgens Javier Faus (economie) zal het project van Sandro Rosell de omzet kunnen verhogen naar 600 miljoen euro met als doel een netto winst te behalen in zes jaar (de duur van één mandaat) van 300 miljoen euro netto. Het eerste economische doel van Barcelona onder Sandro Rosell zal het verminderen van de kosten moeten zijn.  Zijn plan voorziet in het onderhouden van een globaal merk, met de mogelijkheid om op natuurlijke wijze als mondiaal leider te roeien gecombineerd met een beleid van terughoudendheid en het verminderen van de schuld die geschat wordt op 489 miljoen euro (deze zou tot 550 miljoen euro op kunnen lopen als de operaties Ibrahimovic, Villa en Chygrynskiy mee gerekend worden, of zelfs 600 miljoen euro wat meer is dan dat de schuld was in 2003).

In la Ciudad Deportivo del Barcelona in Sant Joan Despí is de kandidaat Rosell van plan een veld te maken met een capaciteit van 10.000 toeschouwers dat 5 miljoen euro moet gaan kosten voor de wedstrijden van Barcelona Atlètic dat naar de Segunda división A kan promoveren.

Recent heeft hij zijn project Espai Barça gepresenteerd voor de herinrichting van de omgeving van Camp Nou waarbij meer ruimte ter beschikking zal komen voor de socios. Ook voorziet het plan in de bouw van een nieuwe Palau Blaugrana met een capaciteit van 12.000 toeschouwers, een hotel, nieuwe parkeerplaatsen, een sportcentrum, een nieuw concept museum en een congreszaal met de kantoren van de club. De totale kosten hiervan zullen ongeveer 150 miljoen euro zijn en de bouw zal zes tot acht jaar in beslag nemen.

Tegelijk met het aftreden van Joan Laporta op 30 juni aanstaande zal ook Txiki Begiristain ontslag nemen als technisch directeur. Zeer waarschijnlijk zal Ronald Koeman zijn opvolger worden.