Nieuws Oktober 2016

25-10

Tijd voor de Catalaanse Super Cup!

Op dinsdag 25 oktober, om 21.30 uur, nemen FC Barcelona en stadsgenoot RCD Espanyol het tegen elkaar op in Tarragona voor de Catalaanse Super Cup. Barça zal daarmee haar titel verdedigen in deze pas tweede editie van de beker in de moderne opzet, maar de geschiedenis van deze beker gaat, zij het in andere voorkomens, meer dan honderd jaar terug.

Nog voor de eerste Spaanse Liga in 1929 tot stand kwam, moest FC Barcelona het hebben van het Kampioenschap van Catalonië, een competitie waarin Barça en Espanyol typerend domineerden. Met de komst van La Liga kwamen er ook tegenstanders van formaat en werd de Catalaanse titel een minder belangrijke zaak, die in 1940 geheel afgeschaft werd door Generaal Franco.
De terugkeer naar democratie herstelde de Catalaanse titel in ere als de Copa Generalitat in 1984 en in 1993 werd deze omgevormd tot de Copa Catalunya. Met acht titels is het geen verassing dat Barça het succesvolste team was, op de voet gevolgd door Espanyol met zes titels.

Desondanks bleek het moeilijk om deze competitie in te passen in het reeds veeleisende programma van zowel Barça als Espanyol. Verscheidene opzetten werden uitgeprobeerd, zoals een directe doorgang van ‘de grote twee’ naar de halve finale, maar zelfs toen bleek het lastig om teams op volle sterkte in te zetten.

In het seizoen 2014/15 werd de oplossing gevonden. Men besloot dat de ‘B-teams’ van Barça en Espanyol in de reguliere Copa Catalunya competitie zouden uitkomen en dat de twee hoofdmachten in één wedstrijd zouden uitmaken wie de winnaar werd van de nieuw in het leven geroepen Catalunya Super Cup.
In de eerste editie versloeg Barça Espanyol 4-2 in de penaltyreeks, nadat de reguliere speeltijd was geëindigd in een 1-1 gelijkspel met een koptreffer van Gerard Piqué voor de blaugranas, maar een gelijkmaker uit een vrije trap van Arbilla.

Na een lacune vorig seizoen zullen de blaugranas 25 oktober strijden om ook de tweede editie van de Catalaanse Super Cup opnieuw mee naar huis te nemen!