Nieuws April 2013

26-04

Vilanova: “Ik voel me sterk”

Het was druk op vrijdagmiddag in de persruimte van het Ciutat Esportiva Joan Gamper. De reden: Tito Vilanova’s eerste persconferentie na zijn terugkeer uit New York, waar hij behandeld werd aan keelkanker. De hoofdcoach van Barça begon de persconferentie over zijn gezondheid en ambitie. “Ik voel me sterk. Ondanks alles wat me is overkomen, gaat het steeds beter met me.” Er werden wellicht een aantal vraagtekens gezet bij de terugkeer van Tito, maar zelf twijfelde hij niet: “De artsen zeiden me dat ‘het werk’ voor het beste herstel zorgt. Zelf voel ik het ook zo en ik keek er lang naar uit om terug te keren”, vertelde Tito. Dat het op momenten moeilijk is geweest voor de Catalaanse coach, blijkt wel uit zijn vervolg: “Alhoewel opgeven geen optie was, waren er ook moeilijke momenten. Dat heeft ook te maken met de afstand, maar door de huidige technologieën heb ik regelmatig contact gehad met de technische staf van FC Barcelona en mijn familie. Dat heeft me geholpen tijdens de behandeling.”

Vilanova voegde hier aan toe dat hij dankbaar was voor het werk en de goede zorgen van zijn assistenten Jordi Roura en Aureli Altimira: “Roura en Altimira hebben fantastisch werk geleverd. Er wordt op hoog niveau gevoetbald, daarom is het zo knap dat FC Barcelona nog steeds bovenaan staat in de Primera División en voor de zesde achtereenvolgende keer de halve finale van de Champions League heeft bereikt.”

Na de persoonlijke situatie rond de hoofdcoach ging de persconferentie over het sportieve vlak. Afgelopen dinsdag werd de heenwedstrijd in de halve finale tegen Bayern München met 4-0 verloren. De reactie van Vilanova sprak voor zich: “Bayern was echt goed. Ze hebben terecht gewonnen, alhoewel ik de uitslag geflatteerd vind.” Toch gooit de Catalaanse coach de handdoek nog niet direct in de ring. “Wij zijn Barça en we zijn verplicht om dat te tonen aan onze fans. Hoe moeilijk het ook is, we moeten met vertrouwen voetballen en vechten voor iedere kans. Alleen zó kunnen we winnen.”

Voordat het zover is, wordt er eerst in San Mamés tegen Athletic Bilbao gevoetbald. Als alles meezit, zou Barça komende speelronde al kampioen kunnen worden. “Ik ben heel blij met de voorsprong in de Primera División. Vooral omdat dit de allersterkste competitie is. Ik wil absoluut kampioen worden, het liefst zo snel mogelijk”, aldus Vilanova, die zichtbaar blij was met de resultaten van de Baugrana’s dit seizoen.

Tot slot werd er ook vooruitgeblikt op volgend seizoen. “Het is niet makkelijk om dit seizoen te overtreffen. Daarom denk ik dat er geen grote veranderingen nodig zijn”, gaf Vilanova toe. Toch sprak de Catalaanse coach tijdens de persconferentie over twee spelers: Éric Abidal en Víctor Valdés. Voor de Franse verdediger had Tito alleen maar respect: “Abidal gaat stap voor stap vooruit en heeft al heel veel bereikt. Dat is bewonderenswaardig.” Ook over keeper Valdés was Vilanova vol lof: “Het contract van Víctor loopt nog een seizoen, maar ik zou het niet erg vinden als hij dat zou verlengen. Hij heeft een goed seizoen achter de rug.”